Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊

Фамилии в Польше

ВСЕ фамилии в Польше. ВСЕ ныне живущие поляки. Количество однофамильцев и место проживания!

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 171 172 173 174  175 176 177 178 179 ... 185 186 187 188 189 190 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika, fraujulika
RUMBURAK1945

На сайте с 2023 г.
Рейтинг: 9415

Jakk написал:
[q]

jrw napisał:
[q]

Interesuje się nazwiskiem Misiewicz przed 1877 rokiem.
[/q]

Klasa, jest takie nazwisko i co?
[/q]

W samym mieście Łodzi odnalazłem tylko Konstantego Józefa Misiewicza syna Walentego i Franciszki Brzeskiej ( rok 1852).
Jest więcej Misiewiczów w województwie Łódzkim . Większość jest w kilku mniejszych miastach
Andriej

Лайк (1)
RUMBURAK1945

На сайте с 2023 г.

Duplinski написал:
[q]
proszę pomóż mi znaleźć moje korzenie,moje nazwisko to Duplinsky,jeśli ktoś wie o pochodzeniu mojego nazwiska,napisz.Ile nie walczyło,nikt nic nie wie... Wiem tylko, że prowadzę swoją rodzinę z wygnanych Polaków, a kiedy zostali wygnani, nie wiem.
[/q]

Rodzina Dupliński jest to „drobna” rodzina szlachecka. Wiem o niej tylko tyle, że w 1490 roku Stanisław Dupliński otrzymał zgodę na wykupienie wsi Puderesy . Przed tym była to wieś „królewska”. (państwowa). Wiadomość zawarta jest w III tomie Herbarza „Rodzina” hrabiego Seweryna Uruskiego (strona 304). Wiadomość pochodzi z Metryki Koronnej (dziennik urzędowy Królestwa Polskiego).
Wieś Puderesy była w rejonie miasta Hrubieszowa.

Z Szacunkiem Andriej

RUMBURAK1945

На сайте с 2023 г.

vladimir63 написал:
[q]
Dzień dobry! Proszę mi powiedzieć, skąd pochodzi nazwisko ANDRUK, czy jest polskie, czy pochodzi z innego kraju. Po rewolucji 17 roku mój pradziadek (Andriuk Pavel) i jego syn (Andryuk Anton Pavlovich) wyjechali do Polski przez Grodno i nic więcej o nich nie wiadomo.
Proszę - jeśli możesz w jakiś sposób rzucić światło na naszych bliskich, będziemy bardzo wdzięczni.
Dziękuję!
[/q]

Pochodzenie nazwiska Andruk:
Nazwisko pochodzi od imienia Andrzej. Imię pochodzenia greckiego, od anér, andrós ‘mąż’ lub od imion złożonych jak Andrónikos. Imię notowane w Polsce od XII wieku też jako Jędrzej, Ondrzej.
Aktualnie w Polsce nazwisko Andruk nosi ok. 250 osób.

Co do wystąpienia nazwiska Andruk – przede wszystkim nazwisko występuje w województwo podlaskim.
Chyba jedyną istotną informacją (w naszej sprawie) jest jest akt ślubu z 1922 Antoniego Waszkiewicza i Kazimiery Andruk córki Antoniego Andruka i Matyldy Matysiewicz. Akt ślubu pochodzi z miejscowości Rajgród. Prawdopodobnie parafia panny młodej.
Andriej

RUMBURAK1945

На сайте с 2023 г.
>> Ответ на сообщение пользователя Ведмед от 9 января 2009 14:26

W Polsce aktualnie ok. 3.5 tysiąca ludzi ma nazwisko Pacek. Imię Józef w czasach twojego dziadka było bardzo popularne bez znajomości miejscowości w której żył twój dziadek nic się nie uda zrobić
Andriej
RUMBURAK1945

На сайте с 2023 г.

sg59 написал:
[q]

Wladzislaw napisał:
[q]

Zelenka, nawiasem mówiąc, podobnie jak odorski, może równie dobrze pochodzić z białoruskiej szlachty.
[/q]

Zgodzić się. W archiwum RGIA nie ma szlachetnych spraw na temat Adorskich, jest sprawa Odorskich. Obwód miński.
[/q]

Вильнюс - Литва
Дворянин
Францишек Одорский - чиновник 9-го класса в 1834 г. (LVIA, бригада 604, оп. 20, т. 27, стр. 164, № 75)
Одорский Вильнюс 1834–1888 гг.
Записи - по фамилии Одорский относятся к периоду между 1834 и 1880 годами.

Wilno – Litwa
Szlachcic
Franciszek Odorski – urzędnik IX klasy w 1834 r. (LVIA, zesp. 604, inw. 20, vol. 27, s. 164, nr 75)
Odorski Wilno 1834–1888.
Metryki – dla nazwiska Odorski są w okresie pomiędzy rokiem 1834 i rokiem 1880.

RUMBURAK1945

На сайте с 2023 г.

Wladzislaw написал:
[q]

opstar napisał:
[q]

ożenił się z Białorusinem Zelenko Iosifem Genrikhovichem
[/q]

Zelenka, nawiasem mówiąc, podobnie jak odorski, może równie dobrze pochodzić z białoruskiej szlachty.
[/q]

Вильнюс - Литва
Дворянин
Францишек Одорский - чиновник 9-го класса в 1834 г. (LVIA, бригада 604, оп. 20, т. 27, стр. 164, № 75)
Одорский Вильнюс 1834–1888 гг.
Записи - по фамилии Одорский относятся к периоду между 1834 и 1880 годами.

Wilno – Litwa
Szlachcic
Franciszek Odorski – urzędnik IX klasy w 1834 r. (LVIA, zesp. 604, inw. 20, vol. 27, s. 164, nr 75)
Odorski Wilno 1834–1888.
Metryki – dla nazwiska Odorski są w okresie pomiędzy rokiem 1834 i rokiem 1880.
ВНУТРИФОНДОВЫЙ ИМЕННОЙ УКАЗАТЕЛЬ К ДОКУМЕНТАМ ФОНДА № 92 ГРОДНЕНСКИЙ УЕЗДНЫЙ ПРЕДВОДИТЕЛЬ ДВОРЯНСТВА

Зеленко Людвик оп.1 д.257 л.62

Зеленяко-Кудрейко Алексей Михайлович оп.1 д.13 л.189-196

RUMBURAK1945

На сайте с 2023 г.
>> Ответ на сообщение пользователя Mirabellas от 7 июля 2021 8:48

На польском - вы должны правильно прочитать имя - «Павел Якушевский», сын Изаяша.
(дворянин)
Po polsku - poprawnie trzeba odczytywać nazwisko - "Paweł Jakuszewski" syn Izajasza
(szlachcic)
ttokieva

ttokieva

Нальчик
На сайте с 2020 г.
Рейтинг: 2498
Добрый вечер!
Подскажите, пожалуйста, фамилия Вересович (Верисович) имеет польское происхождение?
Спасибо.
---
Филь(Хвиль), Баранник, Коломиец, Шарпило, Диденко, Мартыненко, Безуглый, Рубинский, Щербина, Бондарь, Денисенко, Токиев, Муха, Цвиркун, Скрипниченко, Баховский, Полянский, Фищук, Мащенко, Копылов, Сапрыкин, Этман, Плечинта, Роменский, Подьяконов, Сапухин, Вересович, Мельницкий, Кушнеревский
RUMBURAK1945

На сайте с 2023 г.

ttokieva написал:
[q]
Dobry wieczór!
Powiedz mi, proszę, czy nazwisko Weresowicz (Verisovich) jest polskiego pochodzenia?
Dziękuję.
[/q]

Nazwisko –Weresowicz
Obecnie w Polsce nie występuje. Była to szlachecka polska rodzina na Litwie.
Występuje np. w Herbarzu Gajla. Inne herbarze jeszcze sprawdzę.
Przesyłam świadectwa ślubu z Wilna z roku 1832.
Jest tam napisane o rodzinie Weresowicz „urodzony” wtedy tak w dokumentach określano szlachtę.
Są w Archiwum litewskim też jakieś inne dokumenty urzędowe dotyczące spraw posiadania ziemi. Jeśli będziesz poszukiwał na Litwie prawdopodobnie trzeba przekształcić słowo „Weresowicz” na formę uznawaną na Litwie. Początek nazwiska taki sam, a na końcu litewska końcówka.
Najciekawsza jest jednak informacja z Google. W sprawie wojny polsko-szwedzkiej w XVII wieku.
Występuje tam generał armii szwedzkiej „Jan Weyhard hr. Weresowicz” (hr. = hrabia)
Z szacunkiem
Andriej
Фамилия - Вересович
В настоящее время в Польше его нет. Это была знатная польская семья в Литве.
Он появляется, например, в «Herbarz» Гайлы. Поищу другие чаи.
Посылаю свидетельство о браке из Вильнюса от 1832 года.
Там сказано о роде Вересовичей, "урожденных", так в документах того времени описывалось дворянство.
В литовских архивах есть и другие официальные документы, касающиеся собственности на землю. Если вы ищете в Литве, вам, вероятно, потребуется преобразовать слово «Weresowicz» в форму, признанную в Литве. Начало фамилии такое же, а в конце литовское окончание.
Однако самое интересное — это информация от Google. О польско-шведской войне XVII в.
Есть генерал шведской армии «Ян Вейхард хр. Вересович" (граф)
С уважением
Андрей

Лайк (1)
RUMBURAK1945

На сайте с 2023 г.

ttokieva написал:
[q]
Dobry wieczór!
Powiedz mi, proszę, czy nazwisko Weresowicz (Verisovich) jest polskiego pochodzenia?
Dziękuję.
[/q]

Прикрепленный файл: Weresowicz48.jpg
Лайк (1)
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 171 172 173 174  175 176 177 178 179 ... 185 186 187 188 189 190 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika, fraujulika
Вверх ⇈