Наверх ##
23 марта 2021 22:17 Братська могила в селі Вінниківці.
Друга світова війна- випробування та страждання для людства. Мільйони скалічених долей, загублених життів, втрачені моменти щастя. Цей конфлікт торкнувся кожної української сім’ї, назавжди залишився в пам’яті кожного з нас. Про героїзм наших предків ми дізнаємося з вуст рідних, з відкритих джерел, архівів, які відчиняють нам “двері” в минуле. Занурюючись глибше в вивчення цих відомостей, бачиш, які подвиги для нашого майбутнього зробили наші пращури. Десь за тисячі кілометрів, покояться наші земляки, на долю яких, випало взяти участь в світовому конфлікті. Хтось воював на фронті, хтось трудився в тилу, хтось перебував далеко в неволі ворога, хтось вів боротьбу в окупації. Наші предки зробили великий внесок у майбутнє нашого покоління. Вивчаючи період між 1941 та 1944 рр., я звернув увагу на братське поховання в селі Вінниківці. Ніколи нічого не чув про це, лиш знав, що воно існує. Сьогодні ж, разом з Oleksandr Androshchuk, стараємось розібратись в неточностях, які ми зустріли в ході вивчення відомостей про братське поховання. У березні 1944 року нашими краями проходила лінія фронту. 317 стрілецька дивізія своїми частинами йшла через наше село, де власне, вела бої з військами Вермахту. 22-26 березня 1944 року, у селі загинули 9 солдатів. - Боголюб Михайло Олексійович червоноармієць-наводчик 1903 р.н Житомирська обл., Бердичівський р-н , село Бистрик, у солдата залишилась жінка Ксенія Боголюб - Іванцов Микола Степанович червоноармієць 1903 р.н Воскресенський РВК, Башкирська АРСР, Воскресенський р-н хутір Благовіщенський, жінка Іванцова Лукер’я Олексіївна. - Костюк Олексій Григорович червоноармієць-стрілок 1923 р.н Бердичівський РВК, Житомирська обл., Бердичівский р-н село Скряглівка, жінка Варвара Костюк. - Майстренко Іван Дементійович червоноармієць-стрілок 1923 р.н Бердичівський РВК, Житомирська обл., Бердичівский р-н село Солотвин (Солотвино), жінка Текля Степанівна Майстренко. Солдат був нагороджений орденом Слави ІІІ ст. нагороджений посмертно 23.03.1944 - Мухтаров Мухтар Хізри червоноармієць-стрілок кулемету 1924 р.н Закатальський РВК, Азербайджанськая РСР, Закатальський р-н село Алгабад (Амабад) матір Анна Балабеказа Мухтарова - Поварчук Іван Ксенофонтович червоноармієць-стрілок 1900 р.н Житомирська обл., Бердичівський р-н Бердичівський РВК, село Радянське жінка Ксенія Федорівна Поварчук - Рябець Степан Тимофійович старший сержант-каптенармус фуражир 1903 р.н Краснодарський край, ст. Варениківська Варениківський РВК жінка Рябець Катерина Кіндратівна - Телебаєв Турсун червоноармієць-стрілок 1924 р.н Ферганська обл., Каракульський р-н Ферганський РВК, Узбекська РСР, батько Азипов Телебаєв - Юкаспеков Анатолій сержант-командир відділення Казахська РСР, Шамайкінський р-н Шемонайхинський РВК жінка Авдотія Михайлівна Агафонова Хочу звернути увагу, що солдат Телебаєв Турсун похований в селі Макарів. Цей список був складений в квітні 1944 року, але деякі солдати ймовірно були перепоховані в 1950-х роках з Вінниковець в село Горбівці та смт. Літин. Достеменно дізнатися справжню кількість похованих солдатів, та їх імен ВАЖКО. Виникає багато гіпотез, які потребують спростування. P.S. Якщо хтось володіє будь якою інформацією про братське поховання, то прошу написати мені, або ж в коментарі! За все буду вдячний!!! Дякую за увагу! Марощак Ігор!!
    |