Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊

Виговські. Україна

В цій темі я викладаю свої дослідження про своїх предків з прізвищем Виговський. Початок лінії - село Мала Сквирка Сквирського повіту Київської губернії, що перебувала в складі Російської імперії (1793-1917 рр.)

← Назад    Вперед →Модератор: АндрийБЦ
АндрийБЦ
Модератор раздела

АндрийБЦ

Україна, Біла Церква-Київ
На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 333
Тривалий час протягом проведення генеалогічних досліджень я не вів щоденник свої відкриттів - проводив таке собі заповнення древа і всі емоції і всю насолоду, яку я одержував у цьому процесі залишав у себе, або ділився максимум із кількома людьми.
Тепер же до мене прийшло розуміння, що своїми емоціями треба ділитися з іншими людьми і для цього треба описувати свої перемоги і поразки. Крім того, ведення щоденника дозволить мені через 3-4 роки повернутися назад і згадати пережиті емоції, читаючи щоденник...

Тому я сьогодні фактично розпочинаю цю справу. І роблю це не з родини, яка найбільше досліджена в моєму родовідному дереві, а з іншої родини, яка можливо досліджена в мене якраз найменше.
Я помітив, що найчастіше, коли дізнаються про моє захоплення питають про те чи не знайшов я часом у своєму роду якихось визначних постатей, дворян... Для мене звісно будь-який мій предок, не дивлячись на походження - чи то кріпак чи козак - є важливим... Але признаюсь, що завжди дуже хотілося знайти якихось видатних людей і розповідати про таке цікавіше.
І до певного часу в моємо родовідному дереві були лише селяни, кріпаки і солдати...

Одного разу після довгої перерви я вирішив у свою законну новорічну відпустку відвідати ЦДІА в м. Києві.
В мене було всього 2-3 дні - це дні, коли в мене була відпустка, але архів працював в тому режимі, в якому працюють держуствнови в післяноворічний період.
І вирішив я, що ці кілька днів присячу найнагальнішим питанням, які турбували мене тривалий час але руки до них ніяк не доходили - питанням народження моєї прабабусі по батьковій лінії - Вовк Меланії Федорівни. Мені був відомий рік її народження - 1910, місце - це село Мала Сквирка.

Тут є свій ліричний відступ - Вовк - це дівоче прізвище моєї прабабусі і його успадкував через певні родинні обставини мій дідусь. Воно має для мене особливу вагу і мені завжди кортіло дізнатися звідки воно взялося.

Так ось - я замовив метрику села Мала Сквирка за 1910 рік - всівся її гортати - таки знаходжу запис про народження Меланії Федорівни, дивлюся на запис про її батьків - Вовк Федір Кирилович і Маряна Панасівна і тут у мене дежавю... Мені звідкись вже відома ця пара, я згадую, що ще роки 2 тому я переглядав метрики по сусідньому селу Яблунівка і там я виписав шлюб 1909 року, тоді ще не знаючи лише дещо підозрюючи, що це шлюб моїх прапрабабусі і дідуся. Більше того, я пригадав розповідь дідуся, що його бабусю звали Маряна і він ще її памятає живою (народився дідусь у 1937 році).

Але і тут ще не все - виявляється моя прапрабабуся мала дівоче прізвище Скороход, таке ж як дівоче прізвище моєї прабабусі по маминій лінії із села Яблунівки і родовідне дерево по цьому прізвищу в мене вже готове - залишилося тільки додати до особи Маряни Панасівни - її батьків ...

І тут на мене чекав сюрприз - в мене був уже виписаний шлюб її батьків - Скорохода Панаса Марковича, який був солдатом і виявилося, що дівоче прізвище моєї 3 рази прабабці Олександри Андріївни - Виговська

Цей факт мене дуже обрадував. адже вперше я виявив, що можу бути нащадком одного із знатних родів, до яких належав і гетьман України - Іван Виговський.

І саме з цього роду я ходу розпочати...

---
Виговський, Скороход, Вовк, Атаманенко, Гудик, Пелих, Савчук, Іващенко, Рудий, Пономаренко (Архипчук), Онищенко, Коваленко, Іщенко, Пересунько, Баран, Ригас...
АндрийБЦ
Модератор раздела

АндрийБЦ

На сайте с 2010 г.
Ось що пише про родину Виговських українська Вікіпедія.

Виговські — український шляхетський рід на Київщині. Найвідоміші представники — брати Іван, Данило, Костянтин, Федір та Василь Виговські.

Виговські були пов'язані також з іншими родами, насамперед знаменитими Глинськими. Серед останніх досить назвати Михайла Глинського (помер у 1534 р.) — князя, котрий на початку XVI ст. підняв повстання української та білоруської шляхти проти польсько-литовської католицької експансії. Його племінниця Олена Глинська була дружиною великого князя московського Василя III й матір'ю першого московського царя Івана IV. Щоправда, в останніх генеалогічних дослідженнях заперечується зв'язок Виговських з Глинськими і висувається гіпотеза про походження роду від Болсуна (Чорногуба) або Коркошка - вихідців з орди, що потрапили в Україну у часи князя Володимира Ольгердовича або великого князя Вітовта (кінець XIV -перша третина XV ст.) й започаткували роди Болсуновських, Гапоновичів, Давидовичів-Виговських, Лучичів-Виговських та ін.

Іван Виговський (рік народження невідомий — ↑16 березня 1664) — гетьман України;
Данило Виговський (рік народження невідомий — ↑30 листопада 1659) — полковник бихівський. Зять Богдана Хмельницького — був одружений з його дочкою Оленою;
Костянтин Виговський (роки народження і смерті невідомі) — турівський і пинський полковник, генеральний обозний (1658). Після зречення з гетьманства Івана Виговського перейшов на службу у польську армію у чині полковника. Брав участь у битві під Чудновом на Житомирщині, в якій була розбита московська армія під командуванням воєводи В. Шереметєва. Після розстрілу брата Івана Виговського відмовився від усіх пропонованих йому польською владою державних посад;
Федір Виговський (роки народження і смерті невідомі) — український дипломат. За дорученням гетьмана Б. Хмельницького та І. Виговського у складі українських посольств їздив до Москви і Варшави. В 1664 році — київський суддя;
Василь Виговський (роки народження і смерті невідомі) — український військовий діяч, овруцький полковник (з 1658). Учасник національно-визвольної війни під проводом Б. Хмельницького 1648-57 років. В 1655-58 роках перебував у татарському полоні. Після повернення призначений полковником овруцьким. Брав участь у битві з московськими військами під Васильковом. Був захоплений у полон. Помер у в'язниці.
---
Виговський, Скороход, Вовк, Атаманенко, Гудик, Пелих, Савчук, Іващенко, Рудий, Пономаренко (Архипчук), Онищенко, Коваленко, Іщенко, Пересунько, Баран, Ригас...
АндрийБЦ
Модератор раздела

АндрийБЦ

На сайте с 2010 г.
Спробую систематизувати наявну інформацію по моїм Виговським.
Ітак, Олександра Андріївна Виговська - моя 3-прабабця судячи із запису про її одруження була родом із села Фесюри.і народилася бл. 1842-44 рр.

Що в мене є взагалі по Виговським.
По Малій Сквирці, за даним сповідок 1764-89 років (народження і шлюби) Виговських немає, в 1797 році є один запис про народження сина в Григорія Андрійовича Виговського.
Чернецький пише, що Виговські у Васильківському повіті - захожий рід.

Олескандр Коновальчук пише що:

"Стосовно Виговських з Васильківського повіту, мені відомі 3 родини, які клопоталися про отримання дворянства. З них, лише щодо однієї я знайшов докази визнання дворянських прав.
Житель села Лопатинщина (зараз Янківка) Томаш син Мацея внук Петра правнук Юзефа праправнук Богдана Хомич-Виговський був 2 жовтня 1802 року визнаний у дворянстві і внесений разом з синами Стефаном, Гнатом, Юзефом, Костянтином, Якубом до 1 частини "родословной книги дворян Киевской губернии". Згодом ця родина розселилась по різним повітам Київської губерні, причому її представники мали свою частку у Вигові. Всі сини Томаша Мацеєва, рішенням Волинського дворянського депутатського зібрання від 9 березня 1832 року були повторно визнані у дворянстві і внесені до 6 частини "родословной книги дворян Волынской губернии". У Гната сина Томаша був син Андрій, якому за сповідальним розписом Озерної за 1832 рік було 20 років. Подальша доля цієї родини доволі цікава.
Рішенням Київської ревізійної комісії рішення КДДЗ від 1802 року було визнано правильним, однак Герольдія 1851 року, з таким рішенням не погодилась і постановила записати Виговських у подушне. Рішенням Центральної ревізійної комісії від 1842 року рішення ВДДЗ від 1832 року було з негативним висновком направлено до Герольдії. Указом Герольдії від 1858 року справа Виговських з КДДЗ була долучена до справи в ВДДЗ. Я працював лише зі справами з Київських архівів, до архіву Житомира руки не дійшли, але здається дворянських прав, цю родину не позбавили.
З огляду на територіальну близькість Фесюрів та Озерної, Андрій Гнатович Виговський, цілком міг переселитися до першого села".
---
АндрийБЦ
Модератор раздела

АндрийБЦ

На сайте с 2010 г.
В метриках 1840-44 років по Фесюрах даних про народження Олександри Андріївни немає і тому на даний момент ми не можемо встановити батьків Олександри.
Але є запис про шлюб наступного змісту:

1841 рік - сільця Фастівки житель дворянин Андрій Григорійович Виговський - 26 років з Єфросинією дочкою дворянина Григорія Добраніцького - 20 років.
Тобто вдалося вияснити що Андрій Григорійович Виговський орієнтовно 1815 р.н.

Крім того, пані Юлія надала інформацію, що

1808 року 25 травня дня шлюбом поєднувався села Сквирка Малої житель шляхтич вдівець Григорій Андрєєв син Виговський з парафії села Яблунівки сільця Фастівка померлого жителя шляхтича Михайла Іванова сина Викула дружиною Марією Федорівна другим шлюбом , років їм нареченому - 30 , нареченій - 24 .
P.S. Марія Федорівна в дівоцтві Боханевич з Яблунівки

1815 року 9 липня дня народилося малюк Андрій у жителя Фастівка шляхтича Григорія Андрєєва Виговського і його законної дружини Марії Федорової
---
Александр Коновальчук

Киев
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 291
Андрей, добрый день.
На сегодняшнюю дату мне известно о Выговских гораздо больше чем год назад. Сказать конкретно из какой именно линии Выговских происходил житель Малой Сквирки Григорий Андреевич Выговский я не могу. Но по Киевской губернии такое лицо в дворянстве не признавалось и это точно не Лучичи-Выговские. Очень большая группа лиц из разных мест подавала документы для приобщения к самому главному выводу Выговских от 14.11.1802 в Волынском ДДС. Ваши, если писались дворянами, то скорее всего были сопричислены именно к этому выводу после 1831 года. К сожалению вывод от 14.11.1802 отработан мною плохо, хотя именно там присутствуют мои предки. Это 2 дела в ДАЖО по 1600 и 1200 страниц.
Yulita
На перекрестке трех веков

Yulita

Киев
На сайте с 2003 г.
Рейтинг: 1783
Александр Коновальчук, а по Выговским из Езерной есть информация?
Вполне может быть, что Александра Андреевна дочь не фастовского Андрея, а езернянского:
18.04.1848 года родилась Александра у езернянского дворянина Андрея Игнатова Виговского и законной жены его Евдокии Павловны.
В то время, как у фастовского Андрея найти рождение дочери с таким именем пока не удалось dntknw.gif
---
Юлия, Киев
Бляхер, Бурштейн, Гречаные, Дзюман, Замула, Иващенко, Ка(в)уровы, Каменецкие, Лабыш, Сорочан
Мой дневник
Александр Коновальчук

Киев
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 291
О линии Выговских, к которой принадлежал Андрей Игнатьев Выговский, я уже писал. В этом дневнике Андрей меня даже процитировал. Правда, с того времени, когда я написал о них, я узнал новое и уточнил старое biggrin1.gif. Эта ветвь происходит от Богдана Игнатьевича Хомич-Выговского (ок. 1580-после 1650), его третий сын Юрий был в 1650 поручиком коронного войска, сын Юрия - Петр (?-после 1718) кроме части в Выгове получил по матери село Голе в Житомирском повете. Внук Петра, Томаш Мацеев, около 1800 уже переселился в Лопатинщину, хотя и имел владения в Выгове и Голом. Его дети, также владели участками в Выгове и расселились по всей Киевской губернии.
← Назад    Вперед →Модератор: АндрийБЦ
Вверх ⇈