| germanas Сообщений: 602 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 434
| Наверх ##
23 апреля 2009 18:08 Miaskowski herbu Leliwa (t. 6 s. 380-381)
Miaskowski herbu Leliwa, w Wielkopolsce i na Rusi. Z tych Balcer Ś. T. D. prałat przykładnego życia, i niezamulonej żadnym zakałem cnoty, od Hieronima Rozrażewskiego biskupa, kanonikiem Kujawskim uczyniony, -i kaznodzieją, gorliwe do ludzi kazania miewał, posuniony potem na archidiakonią Pomorską, w wielu interesach ojczyźnie dobrze się przysłużył. Paweł Wołucki swoim go sufraganem wyniósł, z tytułem biskupa Margarytańskiego, w Fordanie albo w Wissogrodzie kościół wymurował, tak przez czterdzieści lat, kościołowi Kujawskiemu pracy swojej pasterskiej nie żałując, poszedł po zapłatę w roku 1633. w katedrze Kujawskiej z nagrobkiem pochowany, gdzie na pewną liczbę mszy fundacją ugruntował. Wydał do druku: Probę wiary do zbawienia koniecznie pogrzebnej, in 4to 1616. w Krakowie, przełożoną na Polskie Es. Leonarda Lessiusza S. J. Braci jego stryjecznych sześciu. 1. Jan kanonik Poznański, dziekan Wieluński. 2. Stanisław sekretarz Zygmunt III. 3. Wojciech najprzód stolnik Podolski, potem podkomorzy Lwowski, świat ten pożegnał w roku 1648. z młodszych lat swoich rycersko służąc w Inflanciech, Moskwie, i na Podolu, wszędzie mężnie się stawił, marszałkował potem w trybunale koronnym, do Rudolfa Cesarza dwa razy w legacji jeździł. Do Imbraima Cara Tureckiego, świeżo na tę godność wyniesionego wysłany posłem, wszystko do afektacji ojczyzny sprawił, i kilkaset ludzi Polskich z niewoli Tureckiej wyprowadził, w roku 1647. był komisarzem do granic z sejmu, Constit. fol. 5. i do zapłaty piechocie Smoleńskiej, Constit. fol. 23. żona jego Katarzyna z Chodcza 1641. Cuda Podkamieńskie. Córka jego była za Romanem, Jana Korycińskiego kasztelana Oświęcimskiego synem, syn zaś Aleksander, to Okol. tom. 3. fol. 155. Bodaj to tak nie jego synowie, Jędrzej sekretarz wielki koronny i opat Trzemeszyński, wspominają go Konstytucje 1667. fol. 19. Maciej opat Trzemeszyński 1676. 4. Zygmunt w zakonie kaznodziejskim teolog. 5. Łukasz, najprzód podstoli Podolski, z sejmu 1633. deputat na trybunał Radomski, Constit. fot. 21. i 1635. taż na niego funkcja włożona. W r. 1647. już podsędek Podolski, komisarz do rewizji ludzi służebnych Rzeczypospol. Constit. fol. 40. Pod Cecorą dostał. się był [str. 381] w niewolą, atoli z niej wyszedłszy, nie ustąpił żadnej okazji w którejby mógł się swej ojczyźnie przymilić, miał za sobą Barbaro Kalińską, z której było dwóch synów: Stanisław opat Oberski r. 1676. i Wojciech, chorąży Podolski: nie wiem czy nie tenże sam Wojciech był chorążym Nowogrodzkim w roku 1661. i posłem na sejm z Podolskiego, stamtąd deputat na sądy fiskalne, Constit. fol. 3. dwa razy śluby małżeńskie ponawiał, pierwszy raz z Anną pozostałą wdową po Krzeczowskim, 2do z Agnieszką Jordanowną, potomstwo jego: Jan zakonu Cystercjeńskiego i Aleksander, córki zaś, Petronela Stanisława Golińskiego, Barbara Michała Jordana Hynka, małżonki, i Konstacja. 6. Aleksander od tego zda mi sio był syn Wojciech w zakonie naszym, rektor kolegium Krosieńskiego, umarł w Lublinie 1705. Brat rodzony Jezuity, Jan, miał za sobą Smogulecką siostrę starosty Nakielskiego Mikołaja z tej były cztery córki Jadwiga za Goreckim sędzią grodzkim Nakielskim. Teresa za Franciszkiem Przybyszewskim, trzecia za Strzeleckim, czwarta za Stablewskim, i syn Kasper, ten ma za sobą Mieszkowska. Jędrzej Miaskowski miał za sobą Annę Piotrowska herbu winka urodzoną z Rokosowakiej podskarbianki koronnej. Jędrzej Z Potarzyc, żona jego Dorota Konorska, żyła wdową 1623. Nieszpork. Odrob. fol. 104. Dorota była za Stanisławem Domaszewskim komornikiem Łukowskim. N. cześnik Podolski, córka jego Marianna z Dąbrowskim łowczym Latyczowskim zmówiona. Adam pojął Dorotę Oknińską, z niej byty dzieci, Adam, Katarzyna, Zofia, Anna, Konstancja, i Agnieszka. N. miał za sobą Dziedoszycką wojewodziankę Podolską. Jędrzej instygator trybunału koronnego w Piotrkowie, za zdrowie przywrócone sobie przez łasko Ś. Kostki, 1690. temu Świętemu wdzięczny, inni ich piszą Miastkowski. Jan Miaskowski w ziemi Liwskiej 1632. Kasper wydał: Zbior Rytmów na. dwie części rozdzielonych, w Poznaniu in 4to 1622.
Ten Kasper Miaskowski z Zofii ze Szczodrowa miał syna Ja n a. - Baltazar Miaskowski sufragan Włocławski i Maciej bracia Kaspra a Balcer synowiec. --- www.gulevich.net |