PrasalovichРагнаРок  Сообщений: 545 На сайте с 2013 г. Рейтинг: 585 | Наверх ##
24 октября 2021 14:14 Документ по Сеножаткам и Тертежу, НИАБ в Минске, 1817-1-85 с. 304 (только начало с фактурой): Roku 1745 msca Xbra 7 dnia Przed nami, Jakubem Kucewiczem na mieyscu Szll. Pana Bazylego Alexandrowicza Botwinki, rocznego będącym woytem, Stanisławme Mackiewiczem a Gabryelem Koralkiewiczem, burmistrzami, także przed raycami y ławnikami miasta Jego Krłł. Msci Mohyllowa, tego roku na prawach zasiądającemi, stanowszy personaliter Imsc Pan Bazyli Mitkiewicz Żułtek wieczysto przedażny zapis Jegomsci Panu Marcinowi Antusewiczowi y samey Jeymsci, małżąkom, od siebie dany y służący na rzez w nim niżey wyrażoną, ad aktta mieysjue mohylowskie podał y przyznał w te słowa pisany. Ja, Bazyli Mitkiewicz Żułtek, wszytkie niżey wyrażone vadia, zaręki y obowiązki libere na siebie przymuijąc y pod one podlegając, czynie wiadomo tym moim wieczysto przedażnym prawem zapisem, komu by teraznieyszego y przyszłego wieku ludziom wiedziec należało, danym Jegomsci Panu Marcinowi Antusewiczowi y samey Jeymsci, małżąkom, na to, iż co post decessum Jegomsci Pana Gabryela Mitkiewicza Żułtka, oyca mojego, zostawszy ja wespoł z Jegomscią Panem Mikołajem Mitkiewiczem Żułtkiem, bratem moim starszym, częsci majętnosci Sianożętek y Ciercieża, w Powiecie Rzeczyckim leżących, wieczystemi aktorami y będąc na ten czas w młodosci lat moich oddaliwszy się z domu pierwiey dworską, a potym żołnierską przez lat więcey czterdziescie w krajach zagranicznych y w Koronie Polskiey bawiąc się służbą, gdzie pomieniony Jegomsc Pan Mikołay Mitkiewicz Żułtek, brat moy rodzony, nie mając żadney o życiu moim wiadomosci, objowszy częsc moją w tych majętnosciach grunta aż do roku teraznieyszego z częsci moich profitował y roznym Ichmsciom Panom sąsiadom do fruktyfikacij zawodził. Zatym ja, przybywszy w te kraje, chcąc wiedziec o swoiey własnosci, za medyacyą Ischmosciow Panow przyjacioł odebrawszy częsc od pomienionego Imsci Pana brata mojego y wszedszy y jurysdycznie przez intromittowanie jeneralskie w wieczystą possessyą, a będąc pilno potrzebnym pieniędzy, wziowszy u wysz wyrażonych Ichmsciow Panow Antusewiczow, małżąkow, sumy rękodaney złłotych tysiąc ruskiey monety, licząc kożdy talat bity po złłotych dziewięciu y groszy piętnastu, za tę summę tysiąc złłotych, używając wolnosci szlacheckiey, prawem pospolitym opisaney na mienione częsci moie gruntow w majętnosciach Sianożętkach y Ciercieżu, w Powiecie Rzeczyckim leżących, nikomu oierwszym ani poslednieyszym prawem zapisem nie zawiedzione, wolne, swobodne, z lasami, borami, zaroslami, drzewem bartnym y niebartnym, z sianożęciami murożnemi… --- Волости Быховского уезда: Городецкая (Старо-Быховская), Городищенская, Глухская, Чигиринская
Тихиничская волость Рогачевского уезда
Должанская волость Игуменского уезда
Вендорожская волость Могилевского уезда
Любиничская волость Горецкого уезда
|