Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊

Украинские фамилии

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 239 240 241 242 243 * 244 245 246 247 ... 671 672 673 674 675 676 Вперед →
Модератор: valcha
nat-s
Участник

nat-s

На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 26
Спасибо Вам всем большое. 101.gif

Только я еще больше запуталась... Буду поднимать метрики и ревизки. Скажите, кто знает, по Харькову за конец 19 - начало 20в. и ранее что-то есть (конкретно Печенежинский р-н, Лебяжье)? И какие условия работы в архиве? Ну там, расценки, необходимость подтверждения родства, сроки для приезжих?
---
Бабич (Бабыч, Бабиченко, Бабычэнко), Бедный (Бидный, Беднов), Журавлёв (Журавлив, Журавель), Кренин (Кренев), Маршала (Marszala), Москвитин (Москвитинов), Рябченко (Рабчэнко), Солоха (Солошенко, Солошин, Солохин), Съедин (Сведин, Седин), Шерапов (Шарапов
ABG

ABG

На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 353

ЧЕЛПАК написал:
[q]

Уважаемый АБГ! Могли бы Вы дать ссылку на сведения: ъНа северском диалекте, Челпак-карась размером с сковородкуъ.
Заранее спасибо!
[/q]

Челпак – карась розміром зі сковорідку (с. Шестаки Новгород – Сіверський р-н)
Смотрите тут: http://siveryanin.livejournal....0%B8%D0%BA
---
Українська геральдика, вексилологія, сфрагістика та генеалогія
сайт: http://uht.org.ua
форум: http://uht.org.ua/forum
Balymba

Balymba

Україна Карпати
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 1295

Tino написал:
[q]
Манжула, есть ещё варианты фамилии Манжола, Манджола по мнению некоторых исследователей ираноязычный реликт в украинском языке, который обозначает нечто красивое блестящее.
[/q]

А тогда ВАНЖУРА, ВАНДЖУРА, ВАНДЖУРАК тоже имеют ираноязычные корни ?
---
Стефурак, Левкун, Чуревич, Зеленевич, Ківнюк, Лесюк, Данилюк, Кріпчук (Крепчук), Куц, Попик, Вертипорох, Козьмин, Мельничук, Ревтюк, Шовгенюк, Панько, Юращук, Ґрещук, Горішний, Ванджура, Жолоб, Поварчук (Пивоварчук), Лубів, Ісайчук (Ісаїв)
Попович-Турець
ABG

ABG

На сайте с 2010 г.

Balymba написал:
[q]

Tino написал:
[q]
Манжула, есть ещё варианты фамилии Манжола, Манджола по мнению некоторых исследователей ираноязычный реликт в украинском языке, который обозначает нечто красивое блестящее.
[/q]

[/q]

Манжура - від дієслівної основи манжати та суфікса -ур-а.
Аналогічно: Ванжура (від вандрувати), Танцюра (від танцювати).
---
Balymba

Balymba

Україна Карпати
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 1295

ABG написал:
[q]

Balymba написал:
[q]
Tino написал:
[q]
[/q]
[/q]
Манжура - від дієслівної основи манжати та суфікса -ур-а.Аналогічно: Ванжура (від вандрувати), Танцюра (від танцювати).
[/q]

А тоді Штефура, Пицюра?
---
Стефурак, Левкун, Чуревич, Зеленевич, Ківнюк, Лесюк, Данилюк, Кріпчук (Крепчук), Куц, Попик, Вертипорох, Козьмин, Мельничук, Ревтюк, Шовгенюк, Панько, Юращук, Ґрещук, Горішний, Ванджура, Жолоб, Поварчук (Пивоварчук), Лубів, Ісайчук (Ісаїв)
Попович-Турець
ABG

ABG

На сайте с 2010 г.

Balymba написал:
[q]
Штефура, Пицюра
[/q]

Штефура - це вже згрубіла форма від прізвиська Штефа (Стефан) та суфікса -ур-а.
Пицюра - від діалектичного апелятива пицюра.

Маємо прізвища, утворені з однаковим суфіксом або від дієслівних основ (напр., Сосюра), або від прізвиськ-іменників, які отримують згрубілу форму (напр., Бицюра).
---
МЕТЯ

МЕТЯ

Київ
На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 208

nat-s написал:
[q]

Спасибо Вам всем большое.

Только я еще больше запуталась... Буду поднимать метрики и ревизки. Скажите, кто знает, по Харькову за конец 19 - начало 20в. и ранее что-то есть (конкретно Печенежинский р-н, Лебяжье)? И какие условия работы в архиве? Ну там, расценки, необходимость подтверждения родства, сроки для приезжих?
[/q]

Ваше Леб'яже зараз у Чугуївському районі. Рекомендую спочатку написати листа до місцевої ради.
Печені́зький райо́н утворено 31 грудня 1923 р. В 1932р., при утворенні Харківської області, район став її складовою частиною. В 1963 р. район було ліквідовано, а його територія розподілена між Великобурлуцьким, Шевченківським та Чугуївським районами Харківської області.
13 грудня 1991р. Печенізький район було відновлено за ініціативою місцевого населення, але вже в нових межах.
Леб'яже — село, Харківська область, Чугуївський район, Леб'язька сільська рада
Адреса ради 63530, Харківська обл., Чугуївський р-н, с.Леб’яже, вул.Леніна,50а , тел. 98-2-18

---
тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua
Tino

Tino

Київ, Україна
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 3943

livza написал:
[q]

Tino написал:
[q]

nat-s,

Мачула вероятнее всего происходит от значения: дрюк, булава
Вероятнее всего, соседи Ваши - потомки запорожцев
[/q]

МАЧУЛА, -и, ж. 1. Волокно, добуте з луб'яного шару кори молодої липи вимочуванням. // перен. Про вайлувату, безхарактерну людину. 2. Груба тканина, виготовлена з такого волокна; рогожа. 3. Те саме, що мачулка. Терти спину мачулою.
джерело: тлумачний словник української мови. Можна дати і посилання. Спеціально для Лученка, бо я не забув наш загальний "сміх" щодо "не тільки слід читати словники, а й розуміти, що в них написане". Це я так. По-товариськи. Бо злий на іншого колегу...
[/q]

Ви гадаєте, я цього не знаю? a_003.gif Просто почитайте етимологічного словника! Там є дві статті: МАЧУЛА 1 (практично повторює Вашу цитату, пане Петре) та МАЧУЛА 2 - у значенні булава. Мені здалося, що запорожці скоріше друге значення мали на увазі, коли давали те прізвисько-прізвище. blink.gif
---
Scientia potentia est
-------------------------------------------------------------------------------
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner
МЕТЯ

МЕТЯ

Київ
На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 208

Tino написал:
[q]

livza написал:
[q]

Tino написал:
[q]

nat-s,

Мачула вероятнее всего происходит от значения: дрюк, булава
Вероятнее всего, соседи Ваши - потомки запорожцев
[/q]

МАЧУЛА, -и, ж. 1. Волокно, добуте з луб'яного шару кори молодої липи вимочуванням. // перен. Про вайлувату, безхарактерну людину. 2. Груба тканина, виготовлена з такого волокна; рогожа. 3. Те саме, що мачулка. Терти спину мачулою.
джерело: тлумачний словник української мови. Можна дати і посилання. Спеціально для Лученка, бо я не забув наш загальний "сміх" щодо "не тільки слід читати словники, а й розуміти, що в них написане". Це я так. По-товариськи. Бо злий на іншого колегу...
[/q]

Ви гадаєте, я цього не знаю? Просто почитайте етимологічного словника! Там є дві статті: МАЧУЛА 1 (практично повторює Вашу цитату, пане Петре) та МАЧУЛА 2 - у значенні булава. Мені здалося, що запорожці скоріше друге значення мали на увазі, коли давали те прізвисько-прізвище.
[/q]

У Вас є посилання на документальне підтвердження власної думки? Звідки взялося переконання, що запорожці (!) когось назвали так? Мочили сировину для виготовлення тканини жінки. Тому досить важко повірити в те, що цією справою займалися і запорожці (!).
---
тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua
Tino

Tino

Київ, Україна
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 3943

livza написал:
[q]

У Вас є посилання на документальне підтвердження власної думки? Звідки взялося переконання, що запорожці (!) когось назвали так? Мочили сировину для виготовлення тканини жінки. Тому досить важко повірити в те, що цією справою займалися і запорожці (!).
[/q]

ПАНЕ ПЕТРЕ!!! Ви уважно читаєте?! to_keep_order.gif Вам повторити по буквах: Мучула - Д-Р-Ю-К, Б-У-Л-А-В-А!!!! Я за друге значення слова МАЧУЛА! А вхопилися за перше значення цього слова і воно Вам застить очі! to_keep_order.gif to_keep_order.gif to_keep_order.gif
---
Scientia potentia est
-------------------------------------------------------------------------------
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 239 240 241 242 243 * 244 245 246 247 ... 671 672 673 674 675 676 Вперед →
Модератор: valcha
Вверх ⇈