Marunka написал:
[q]
Szukam linii mojej babci.
Yurkevichi na początku 1900 roku mieszkał we wsi Żukowka (w pobliżu Radashkovich) w rejonie mińskim.
Katolików. Wyszukiwanie metryk zamku Radashkavitsky nie przyniosło żadnych korzyści. Nie należały do jego akcesoriów.
W spisie powszechnym z 1911 roku są wymienieni jako właściciele ziemscy.
[/q]
Szanowna Pani
Odnalazłem księgi metryczne parafii w Radoszkowicach. W publikacjach w Polsce występuje też nazwa Radoszkowicze.
Katalog FamilySearch: Metrical books, 1854-1900 — FamilySearch.org
https://www.familysearch.org/s...%20LibraryOglądałem małżeństwa z lat 1865-1870.
W 1870 odnalazłem akt nr 22 o ślubie Antoniego Szuszkiewicza i Karoliny Rutkowskiej córki Szymona Marianny Jurkiewicz..
Dokładne przeanalizowanie dostępnych zdalnie ksiąg noże dostarczyć dalszych informacji.
Lata urodzenia niektórych Jurkiewiczów są podane w VGD. Jest to więc możliw do szybkiej realizacji.
Szlachecka rodzina Jurkiewicz występuje w dokumentach z kilku guberni.
Wiem o guberni Czernichowskiej, Wileńskiej, Kowieńskiej, Mohylewskiej. W przypadku guberni Czernichowskiej , należy szukać publikacji genealogicznych hrabiego Miloradowicza. Mam namiary na wiele dokumentów z różnych guberni dotyczących szlachty o nazwisku Jurkiewicz. Z guberni Kijowskiej , z archiwum w Kijowie pozyskałem kopie ok. 500 stron dokumentów szlacheckich.
Z guberni Wileńskiej mam kopię wywodu Szlachectwa , mogę go oczywiście natychmiast przekazać.
Co do guberni Mińskiej, to w „rodosławnej księdze” w księdze 1 na stronie 125 , informacja z roku 1843 znajduj e się informacja o szlachectwie rodziny Jurkiewicz (pozycja nr 1950)
W księdze guberni Mohylewskiej informacja znajduje się w księdze 6 strona 22 .
Mam też np. informacje o Jurkiewiczach z guberni Kijowskiej, Jurkiewiczach – oficerach armii cesarskiej,…..itd. Jestem też związany z nazwiskiem Jurkiewicz. (Poprzez moją Mamę

.
Z szacunkiem Andriej