Lurking_eviL Краснодар Сообщений: 546 На сайте с 2012 г. Рейтинг: 138
| Наверх ##
16 декабря 2012 19:54 16 декабря 2012 19:57 часопіс "Спадчына" №2 1995г.
Уладзімір КРУКОЎСКІ СРЭБНАЯ СТРАЛА Ў ЧЫРВОНЫМ ПОЛІ з гісторыі беларускае шляхоцкае геральдыкі
Нарэшце, прозьвішчы-мянушкі, формаю і гучаньнем вельмі старажытныя, можа яшчэ з родапляменных часоў, татэмнага характару. Прыкладам, Жук і Пац, Арол і Жаба, Чыж і Сялява, Тур, Казёл, Воўк, Лось, Мурашка. Гэта прозьвішчы зааморфныя. Да гэтай групы можна далучыць пазьнейшыя, але таксама старажытныя прозьвішчы - імёны тыпу Яцка, Касьцюшка, Алеша, Сьцяпура, Кміта, Юрага. Сярод гэтай групы ёсьць прозьвішчы з празрыстай этымалёгіяй, як Сіпайла, Плявака, Новаш, Шышка, Цюхай, Мігай, Кісьляк, Смаляк, але сустракаюцца і цяжка зразумелыя: Якса, Роня, Цыдзік і шмат якіх іншых. Гэтыя тры групы прозьвішчаў і, адпаведна, роды занесеныя ў 1-ю і 6-ю часткі губэрнскіх геральдычных кніг, куды яшчэ за Кацярынаю II запісваліся самыя старажытныя дваранскія роды. (Акрамя таго, існавала 2-я частка для афіцэрства, 3-я - для асабістага дваранства, 4-я - для замежнага па-ходжаньнем, 5-я - для магнатэрыі: князёў, баронаў, графаў, 7-я - для шляхты татарскага паходжаньня.)
перевод гугля
Наконец, фамилии-прозвища, формой и звучанием очень древние, может еще с родапляменных пор, тотемного характера. Например, Жук и Пац, Орел и Жаба, Чиж и Селява, Тур, Козел, Волк, Лось, Мурашко. Это фамилии зооморфных. К этой группе можно присоединить более позднее, но также древние фамилии - имена типа Яцека, Костюшко, Алеша, Сьцяпура, Кмита, Юрага. Среди этой группы есть фамилии с прозрачной этимологии, как Сипайла, Плявака, Новаш, Шишка, Тюхай, Мигай, Кисляк, Смоляк, но встречаются и трудно понятны: Якса, Роня, Цыдик и многих других. Эти три группы фамилий и, соответственно, роды внесены в 1-ю и 6-ю части губернских геральдических книг, куда еще за Екатериной II записывались самые древние дворянские роды. (Кроме того, существовало 2-я часть для офицерства, 3-я - для личного дворянства, 4-я - для иностранного по-хожаньнем, 5-я - для магнатерии: князей, баронов, графов, 7-я - для знати татарского происхождения.)
Я думаю, что Тюхай и Цюхай между собой родственники...
Если кто знает белорусский и может обьяснить - правильно ли Гугл перевел фамилию "Цюхай" на русское написание... --- Жидовецкий (Баргузин, Иркутск), Альмендингер (Россия, Германия), Мордмиллович (везде), Цюхай (везде) |