Наверх ##
28 декабря 2015 15:00 28 декабря 2015 15:48 "Właściciele gospodarstw rolnych w pow. brasławskim woj. wileńskie w latach 1928 – 1939"
Józefa + Konstanty Milewicz 1933 Ameljaniszki, Brasław
и здесь упоминается Анна Милевич (девичья ф) с Браславщины Witam Panią, Byłem w Wojckielunach (Wieckielunach) gm. Dryświaty w 1973 r. To kawał czasu.Czy mamy wspólną rodzinę, znajomych? W tej miejscowości mieszkali Lewdańscy (Laudańscy) i Kupeciowie. Zenon Lewdański to mój brat cioteczny, jego mama Apolonia to moja ciocia.Tu mieszkał też mój wujek, Mieczysław Kupeć ożeniony z Urszulą Sz. z pobliskiej Korzeniowszczyzny (moją ciocią ) . Grusztaliszki to kiedyś gm. Widze, parafia Widze ale może przez pewien czas i parafia Gajdy.Na tym cmentarzu jest pochowana moja babcia Anna zd. Milewicz, przed śmiercią mieszkała u córki Apolonii w Wojckielunach. Nie wiem czy ktoś teraz tam mieszka, chętnie odnalazłbym dzieci Zenona Lewdańskiego, nie wiem gdzie teraz mieszkają.Wojckieluny są teraz na Białorusi, Grusztaliszki pewnie też.Z Grusztaliszek do Widz jest 7 km.Grusztaliszki leżą na trasie Widze – Dryświaty więc można dojechać samochodem lub autobusem.By dostać się do Wojckielun to trzeba chyba wysiąść z autobusu w Siostrzeńcach lub w pobliżu i dalej pieszo lub okazją. Proszę o dalszą korespondencję, może sobie pomożemy wspólnie w poszukiwaniach.
Władysław Milewicz - Armia Krajowa - Grupa "Północ" - zgrupowanie "Róg" - batalion "Wigry" (откуда родом - не известно, но группа "Север" имела отношение к виленско-браславским местам)) --- Поиск информации и носителей фамилии Бобровский (Беларусь, Литва, Польша) , Чаша, Лесневский (дер. Тертеж, Марусенька) , Рудомина (-ны) (Литва, Польша, Россия), Якубовский (Минский уезд, Борисов) |