| melenchenko Новичок
15 мая 2015 23:24 Здравствуйте. Помогите, пожалуйста, с поиском предков. Отталкивался от деда Василия Кузьмича, родившегося в Станиславке в 1917 и переехавшего в РСФСР, жившего в Волгограде. У деда есть сестра Мария Кузьминична. Их отец Кузьма Романович (с отчеством могу ошибаться) - про него знаю только имя (дальше пробел, интересно, чем мои предки занимались в Станиславке) [q] хутір Новосельський, який десь у 80-х роках ХIХ століття перейменували на Станіславку. За однією з версій, сучасна назва села пов’язана з іменем поміщика Станіслава Елі, який володів місцевими землями на початку ХIХ століття [72, 13]. У 60-х роках ХIХ століття поряд з Нарожними в Новосельському почали селитися куп’янські міщани Меленченки. Спочатку Семен, Єгор та Мелетій Меленченки придбали тут ділянки землі, пізніше кілька сімей Меленченків осіли в Станіславці на постійне проживання. На початку ХХ століття до села переселилися Котенки, Бондаренки, Яковенки, Цвєткови та Авер’янови, але найбільше родин носили прізвище Меленченко. Рекордна кількість жителів – до 130 чоловік – у Станіславці зареєстрована у 20-х роках ХХ століття [13, 16]. З моменту свого народження Станіславка була включена до Старовірівської волості Куп’янського повіту, її жителі відвідували ихайлоархангельський храм села Волоська Балаклія.[/q]
То есть следы ведут к мещанам Купянска по фамилии Меленченко. Но о них ничего не смог найти. (пробел) и два упоминания возможных предков среди казаков: Бельчанская сотня 1726 Иван Меленченко и в 1649 Левъко Меленченко в Хоролской сотне Запорожского войска. Так как фамилия редкая, думаю, все носители являются родственниками. Еще по документам ВОВ нашел другой очаг распространения (кроме окрестностей Станиславки) фамилии - Краснодарский край. Интересно узнать, когда он образовался. |