Голубы
Алферовы, Голубы, Голубовичи, Голубовские, Голубики, Голубы-Багатые, Мануйловичи, Зиневичи, Зынченки, Занковичи, Кручки (Кручеко)-Голубовы, Голубовы, Ганковичи, Краснянские, Байдаковские (Байдалины), Сердятицкие,
Zadarnowski Москва Сообщений: 1987 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 757 | Наверх ##
10 марта 2008 13:22 Здравствуйте, уважаемый Гетьманец! Спасибо сердечное за информацию о прадеде. Скажите, поджалуйста, а в издании, по которому Вы смотрели, не указан ли временной период владения землями, хотя бы приблизительно? Также прошу Вашего совета вот по какому вопросу. Я знаю, что у Дария там родились дети: мой прадед Стефан-Карл и его сестра. Куда я должна обратиться, чтобы получть копии документов, удостоверяющих даты и места их рождения (+ свидетельства о крещении - они были католиками)? Ещё раз спасибо от меня и моей мамы. Всех благ, Ангела-Хранителя Вам в Ваших розысках. --- Все личные данные мои и моих предков размещены мною на сайте vgd.ru добровольно и специально для поиска родственников | | |
Гетьманецбунчуковий товариш в абшиті  Кыйив Сообщений: 1365 На сайте с 2007 г. Рейтинг: 1174 | Наверх ##
10 марта 2008 16:03 valcha2006 Спасибо) Я эту статью обнаружил в интернете. Там Голуб вспоминается как организатор наибольшего казацкого морского похода на Турцию. Возможно то были вставки редакторов сайта. Спасибо что спросили! Просто в России есть несколько упоминаний про Олифера Голуба, которые нашел Флоря и еще кто-то и которые ходят по рукам без указания на источник))))
А Боплан у меня естественно есть.
monaleks Y Не про ту книгу Кулаковского )))) А вот эта: Кулаковський П. Канцелярія Руської (Волинської) метрикик 1569-1673 рр. Студія з історії українського регіоналізму в Речі Посполитій. - Острог-Львів, 2002. В цій книжці називається ім"я першого відомого Голуба (ще без прізвища Голуб) Ганка Михайловича (1498 р.) --- «Але то тот правдивий козакъ, которий тепер у войску при боку Ясне Вельможномъ доброд1еви Его Милости Пану Гетманови за Отчизну свою крваво працуетъ и горлуетъ»
мой сайт
www.sfragis.com | | |
Гетьманецбунчуковий товариш в абшиті  Кыйив Сообщений: 1365 На сайте с 2007 г. Рейтинг: 1174 | Наверх ##
10 марта 2008 16:19 Zadarnowski Спасибо за пожелания!
Я действительно забыл Вам написать даты. Книга издана (я подал переиздание) в 1864 г., а информация собиралась в период 1853-57 гг.
Подробная информация может находиться в Центр.Гос.Архиве Украины в г. Киеве. Я по католикам не очень)) Знаю что нужно определить какая диецензия владела Киевскими землями? Если это Житомирская, то очень можеь быть что дела и до сих пор в Житомире. С другой стороны Чигиринский уезд, это в нынешней Черкасской области и может церковные документы перевезли именно туда. Я поспрашиваю. --- «Але то тот правдивий козакъ, которий тепер у войску при боку Ясне Вельможномъ доброд1еви Его Милости Пану Гетманови за Отчизну свою крваво працуетъ и горлуетъ»
мой сайт
www.sfragis.com | | |
10 марта 2008 16:40 И снова Спасибо!!! А подскажите ещё, в каких фондах хранится это издание? В Киеве? Может, есть в бывшей Ленинке (РГБ) в Москве? Или в архивах? Просто очень хочется скопировать страницу, где написано про прапрадеда! Ведь просто дух захватывает! Всех благ. --- Все личные данные мои и моих предков размещены мною на сайте vgd.ru добровольно и специально для поиска родственников | | |
10 марта 2008 17:09 Ага, здорово! А у меня появилась эл. версия "Список дворянам Царства Польского по 1853 год на польском языке. Варшава, 1851-1854". Может, что для Вас или Ваших коллег там посмотреть? Всех благ. --- Все личные данные мои и моих предков размещены мною на сайте vgd.ru добровольно и специально для поиска родственников | | |
РоманССтаничный голова  Белгородская область Сообщений: 4255 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 30108 | Наверх ##
10 марта 2008 20:37 ZadarnowskiПоддержу пана Олександра в попытке порадовать Вас. Итак: 1. Задарновский, хорунжий, 1801 год, вотченник Махновского повета, резиденция в с. Глуховцы. 2. Задориновский Ян-Ратольс, 1801 год, вотченник Махновского повета, резиденция в с.Непедевка. Напрашиваются два вывода. Первый - оба этих человека близкие родственники. Второе, в Махновском повете их родовое гнездо, из коего они расползлись. Далее, Задарновские по 1795-му году фиксируются в местечке Погребище, Махновского повета, и были утверждены в российском дворянстве 10.12.1815-го года в части 1. Дальше Вам рассказывать? --- Ищу фамилии Сапелин, Цепелин, Цапелин, Новоченко, Новаченко, Бережной, Столяров (Белгородская обл.), Бирюков, Тепляков, (с. Юрсово Пензенской обл.), Селезнев(г.Самара). | | |
10 марта 2008 21:53 ДААААААААААААААА!!!!! Уважаемый РоманС, здравствуйте! И сразу спасибо! И сразу - следующие вопросы: а Махновский повет - это в каком уезде, и в Киевской ли губернии? А Ратольды (или Ротулды) - тоже были в сказках, рассказанных мамой на ночь. И "Ратольс" - очень похоже звучит. А найденные Вами Задарновские имеют какое-то отношение к "пану Задарновскому, старосте ..." из романа Булгарина "Мазепа"? А Задарновского, хорунжего, не звали ли случайно - Дарий...? И не было ли у первого из названных Задарновских сына Стефана-Карла - моего прадеда? Просто какие-то ностальгические "хочу всё знать"... Такие манки-дразнилки! И дальше, миленький РоманС, рассказывайте мне, по-жа -луй-ста. А если уж совсем всерьёз, то все мои находки, пересказанные маме, очень помогают ей справляться с болячками. Всех благ Вам, Ангела-Хранителя в Ваших розысках. --- Все личные данные мои и моих предков размещены мною на сайте vgd.ru добровольно и специально для поиска родственников | | |
PetrovichУшел из жизни 22.03.2024, светлая память!  Севастополь Сообщений: 2659 На сайте с 2005 г. Рейтинг: 852 | Наверх ##
10 марта 2008 22:59 10 марта 2008 22:59 ZadarnowskiЯ же цитировал Несецкого, что Ратольд - придомок Задарновских. (шепотом) принято свою фамилию обсуждать в своей теме а не в теме уважаемого Гетманца, а если вопрос не по теме, так на то - личные сообщения 90 --- Ищу все о Высоцких из Екатеринославской губернии(Днепропетровская обл), а также со всей Украины, Белоруссии, Польши и Литвы, о Гавшиных и Савенковых из Белгородской области. Мой сайт http://wysocki.nsknet.ru/index.html | | |
РоманССтаничный голова  Белгородская область Сообщений: 4255 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 30108 | Наверх ##
10 марта 2008 23:22 11 марта 2008 2:09 Решил я и Вас, доне Аллесандро, чем-нибудь порадовать: ББК63.3(4УКР)46 Я 77 Рекомендовано до друку вченою радою Інституту історії України Національної академії наук України (протокол № 11 від 26 жовтня 2004 p.); вченою радою Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України (протокол № 11 від 16 листопада 2004 р.) Рецензенти: доктор історичних наук, професор, академік Української академії історичних наук B.C. Степанков доктор історичних наук, професор ЮЛ Пінчук кандидат історичних наук Т.В. Чухліб Відповідальний редактор доктор історичних наук О.І. Гуржій Ярошинський О.Б. Я 77 Волинь у роки Української національної революції середи¬ни XVII ст. - К: Видавничий дім «Стилос», 2005. - 460 с.; 3 карти. ISBN 966-8518-22-5 У книзі на основі аналізу комплексу наявних історичних джерел та історіографічних здобутків досліджено історію Волині в період націо¬нально-визвольної та антифеодальної боротьби її жителів - складової частини Української національної революції середини XVII ст. Автором проаналізовано зв'язок активної участі волинян у визвольних процесах з політичними, економічними, соціальними і національно-релігійними передумовами й із загальноукраїнським національним рухом. Дослідже¬но хід, основні етапи, зміст, характерні особливості, організаційні фор¬ми, озброєння, характер і наслідки визвольної боротьби 1648-1652 pp. у Волинському воєводстві та перебіг подій на Волині в 1653-1659 pp. Книга розширює знання про регіональні особливості визвольних змагань українського народу й може бути корисною науковцям, викладачам, краєзнавцям, студентам, учням. ББК63.3(4УКР)46 © О.Б. Ярошинський, 2005 © Видавничий дім «Стилос», видання, 2005 ISBN 966-8518-22-5 82 О.Б. Ярошинський. Волинь у роки Української національної революції роз'їзд хорунжого новгородського М. Киселя мав сутичку в Гощі з кількома сотнями повстанців під керівництвом місцевого шляхти¬ча Красносельського. У рукопашному бою, за свідченням А. Киселя, жовніри «майже всіх їх [повстанців] висікли, ледве ЗО вершників втекло в ліс»46. У комісарському ж щоденнику він вказав лише, що козаки перенесли табір до лісу й боліт, після чого жовніри «не могли нічого вдіяти». Польський загін, втративши кілька десятків вояків, продовжував переслідувати повстанців до Городниці Корецької, а згодом пройшов за ними частину шляху в напрямку до Полонного й повернувся назад47. Перебування повстанського загону в Гощі стимулювало покоза-чення (до 14 серпня) міщан та селян навколишніх сіл: Воскодавів, Чудниці, Мнішина, Красносельців, Терентієва. Гощанські повстанці розгромили маєтки в Дулібах і Симонові48. У серпні покозачилися селяни Річиці (біля Олександрії). Було знищено межові знаки в Ко-товській пущі між с. Любитовом (Рудня) і Начихівкою (Луцький повіт), захоплено і спалено маєток литовського канцлера А. Радзи-вілла49. Селяни Чехова і Клесова на чолі з війтом Кузьмою захопили майно євреїв-утікачів50. Жителі Кубраківки з передмістя Дубна, під керівництвом Грицька, Хілімона й жінки Чопіги брали участь у ко¬зацькому нападі на Дубно51. «Покозачені» селяни Ільківців і Ворони-чів Кременецького повіту під керівництвом шляхтича Й. Кодлу-бицького розгромили маєток у с. Ільківцях52. На сесії Сенату Речі Посполитої 22 серпня повідомлялось про захоплення повстанцями Чарториї, Полонного, Любара, Острополя, Лабуні, Грицева, Старо-костянтинова, Бабина, Острожця, Луцька, Олики, Рівного53. Джерела свідчать, що в Красилові відбулася сутичка повстанців з польським розвідковим загоном54. Польські розвідники бідкались, що під Ост-рополем зібралось ЗО тис. українців - «така їх взялася сила»$\ 24 серпня в Гощі польський роз'їзд комісії сейму отримав повідом¬лення про захоплення козаками Острога та знищення там шляхти, ксьондзів, кількох десятків євреїв. За одними джерелами. Острог тоді захопив козацький загін полку Петра Головацького56, за іншими, -місто було здобуте загоном Гараська (можливо, ішлося про Герасима (Гераська) Яскевича, лубенського полковника 1648-1649 РР-)57- 26 серпня під Острог прибув полк охорони комісії А. Киселя. Ко¬зацький загін чисельністю близько 3 тис. осіб вийшов із міста, готуючись до бою. А. Кисіль домовився з козаками про можливість Розділ 3- Волинь в Українській національної революції 83 виконання ним мирної місії за умови взаємообміну десятьма заручни¬ками. Комісари послали заручниками 10 шляхтичів (Братковського, Мальзенського, Верещака, Сосницького, Орачевського, Трипольсько-го, Трачовського, Красовського, Трабінського, прізвище 10-го невідо¬ме). На перебіг подій вплинуло прибуття сюди одного із загонів І. Вишневецького у складі 7 корогов під командуванням Я. Сокола. Ви¬конуючи завдання князя І. Вишневецького щодо знищення козацької залоги в Острозі й не знаючи про домовленість козаків з польськими комісарами, цей загін здійснив збройний напад. Козаки сприйняли ці дії як прояв підступності польських комісарів. Семеро польських заручників було ними страчено, троє (Верещака, Братковський, Сос-ницький) лишилися живими завдяки заступництву козацької стар¬шини. Загін Я. Сокола відступив. Козаки повідомили комісарів, що за¬лишають трьох шляхтичів-заручників до свого повернення у військо Б. Хмельницького та про втрату чинності домовленостей58. А. Кисіль, вирушивши до Кунева й Ляхівців в обхід Острога, 28 серпня зустрів по дорозі інший загін жовнірів князя І. Вишневецького, посланий ним із польського обозу. Цей півторатисячний підрозділ, що складав¬ся з 19 корогов під керівництвом Голуба й Аксака, 29 серпня спалив передмістя Острога й завдав козакам відчутних втрат. Жовніри зни¬щили під Острогом «безліч селян і привели 24 полонених», «порубали вщент» мешканців Межиріча59. Проте опір козаків змусив жовнірсь¬кий загін у ніч на ЗО серпня повернутися до основного обозу.Таким чином, обидві спроби загонів І. Вишневецького захопи¬ти м. Острог завершилися невдачею6". Сам І. Вишневецький поясню¬вав це тим, що завдання щодо захоплення міста він не ставив, а лише прагнув не допустити ймовірного походу козаків на Луцьк61. А. Кисіль скаржився з-під Острога Б. Хмельницькому на дії коза¬ків. Український гетьман у листі з Куманівців від 28 серпня запевняв комісара сейму, що перешкоди чинили не за його наказом, та й «кіль¬касот людей з нашого війська (хоч без нашої волі) заскочили в Острог не для того, щоб воювати, а шукаючи борошна для прого¬дування». Висловивши обурення з приводу розправ князя І. Вишне¬вецького над мирним населенням, він пообіцяв послати канівського полковника Семена Савича для виведення «з Острога та інших місць всіх цих свавільників до нас, до війська» й запрошував комісарів для переговорів під Старокостянтинів62. Незважаючи на це, як повідом¬ляв 3 вересня М. Остророг, «в Острозі козаки по-старому Это Ваш родственник так над бедными украинскими селянами зверствовал? --- Ищу фамилии Сапелин, Цепелин, Цапелин, Новоченко, Новаченко, Бережной, Столяров (Белгородская обл.), Бирюков, Тепляков, (с. Юрсово Пензенской обл.), Селезнев(г.Самара). | | |
11 марта 2008 8:44 Спасибо за науку, уважаемый Petrovich! Я ещё не все правила поведения на форуме усвоила - обещаю исправляться. Тему Zadarnowski в Поиске предков1 я завела.дня три назад. Отправляю Вам ещё одно личное сообщение. С уважением, всех благ --- Все личные данные мои и моих предков размещены мною на сайте vgd.ru добровольно и специально для поиска родственников | | |
|