Хиви. Строки из писем.
Для общего понимания атмосферы того времени. 1943 г.
tmaua Киев Сообщений: 990 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 531 | Наверх ##
6 июня 2021 11:11 6 июня 2021 11:12 An (Кому): Гордієнко Приська И. с. Старый Коврай, Ирклиевский р-н, Полтавской обл. Abfender (Отправитель): Гордиенко Павло В. Antwort (ответ): Гордиенко Павло В. Gordienko Pawel Feldpostnummer: 03135 24/09/1943
Добрий день мой родні жена Фрося син Коля доч Галя. Я вам пиридаю палкий привіт в всім родним твоим і своим. Я вам сообщаю що я пока жив і здоров того й вам жилаю. Я ваши пісмо получив яке ви писали мині 2 числа за яке я вам щиро дякую. Я очинь рад що ви меня ни забуваети. Пісьмами ти пишиш Фрося що я на тібя обідився ... Я знаю що в міня есть жина і деті ..йденій от тебя. Я нікогда не зміняю своей жини і дітей. На шчот отпуска я вам напишу. Я повинен в цім году побачитися із дітми ти жиною і з родними. Вобщим отпуск повини бути мині так що жди ти мене в отпуск. Я прийду додому. Я очин рад що ти пишиш. Коля каже Ганя вдома хазяйкою а мамі нима чого делать. Досвіданія. Остаюся жив і здоров. Цілую вас. --- ( Кузуб Комендант) - Лепляво
(Пелых Власенко Игнатенко Андрущенко) - Канев
(Губарь Рыбалко Татаренко) - Белополье
(Щенявский Янушевич Соколовский Пионтковский | | Лайк (1) |
7 июня 2021 16:23 7 июня 2021 16:24 An (Кому): Артем Дубинець Artem Dubenez с.Безбородьки, Гельмязрвский р-н, Полтавской обл. Abfender (Отправитель): Від вашого сина Васі, до родітелей Отца, мамаші і Вані з Галею Antwort (ответ): Василий Дубинец Wasili Dubenez Feldpostnummer: 28527 24/09/1943
Здраствуйте дорогие родители. Перш за все сообщаю я вам отом что я жив здоров чого і вам жилаю і пиридаю вам свій щирий привет і цілую вас всіх крепко. Дорогой отец сообщаю я вам отом что я од вас получив 3 пакета табаку за які я вам очень і очень благодарю. Я вам отец дякую, що ви непощиталися з трудом і ето зделали, а ви мамаша ето все зашилі в хорошу матерію, что оно не розшилося. І вообще коли я получив то я очень возрадувався. Дорогие родітелі прошу вас пишіте до меня по чаще пісьма, можить бить ускором майбутньом іщо нам прийдеться увідіться. Тепер ещо одно получаю пісьма от Колі і Саші Кл. Ваня і Галя ещо раз благодарю за ваш гостинець. Пока досвіданія цілую вас всех. Привет всем родним, Наташі, Любці, Мішці. --- ( Кузуб Комендант) - Лепляво
(Щенявский Янушевич Соколовский Пионтковский | | |
8 июня 2021 11:23 8 июня 2021 11:28 Til (Кому): Salosna Ckristja Залозна Христя Melniki, Rajon Irklijew Yebietkom = missaziat Solotonosena Felolpostmumur 44763 Ukraina с. Мельники Ирклеевский р-н. Abfender (Отправитель): Solosnij Anton Залозний Антон 340525 Ostlager Saudasjoen Norwegen 31/08/1943
Одкритка писана 31 серпня 1943 від сина Антона Т. Одкритку я получив 30 сер., ішло 17 днів. Шліть почаще і шліть посилки. Дуже дорогий табак 1 або 3 крон / цигарка. За табак можна купить новий костюм нинадіваний 250 і 300 крон у норвегів. Норвеги дуже хороший народ. Живимо разом всі. Фесенко Петро тут. Посилок ще неполучив. Щербина получив 16 пос. Дощі йдуть майже кожен день, під дощ ми не робим. У місяць получаємо 80 до 113 крон. Тут на рибу ми багаті. Капчонка 1 крона, 3 рибини і 1 цигарка 3 крони. Дуже радий що получив одкритку. Ответа жду у скором времії.
 --- ( Кузуб Комендант) - Лепляво
1 июля 2021 14:02 1 июля 2021 14:03 Til (Кому): Salosnijei Ivan Melniki, Rajon Irklijew, Ukraina с. Мельники Ирклеевский р-н. Avsender (Отправитель): Salosnijei Leonid 340548 Norwegen 6/9/1943
Пісьмо від вашого нещасливого сина до своїх рідних. Перш за все чим листа писать то позвольте вам передать і сообщить, що я живий і здоровий того й вам жилаю. Передаю вам всім по незенькому і чужосторонному поклону: Папі, Мамі, сестричці Дуні, зятю Охманасієві, Дядині Налі, Вері, Д... Василев Парасі, Лукії, Галі, Марії і усім усім близьким сусідам і рідним. Нас з Мельників 90 чоловік. Передає також мій братік Петя своїм рідним і усій родині. Передає також Ванько Ив. своїй Мамаші й всім рідним по низенькому поклону. Тату не журіться за мною я покамість живу не очень плохо ще не зовсім обірвався, а вас Папа й Мама просив і буду просить щоб ви, як можна скоріш вислали харошого табаку хоя я правда не курю, а все таки вишліть бо тут у кого табак то у того й хліб і масло у уся усячина. Папаша, я до вас написав уже 4 откритки, а од вас получив одну, за котору дуже й дуже дякую. Ще раз папаша я вас буду просить, щоб ви як найскоріше сполнили має прохання. Ну й з цим досвіданія, жму я вам всім праву руку. Ваш син Леонід Ив. Залозин
6 июля 2021 16:46 6 июля 2021 16:49 An (Кому): Basaj Ulana (Басай Уляна) Dengi, Solotonoscha, Poltava (c. Деньги) Avsender (Отправитель): Iwaschtschenko Fedor (Иващенко Федор) 35102 19/9/1943
Здравствуй, радость моя дорогая, молодая подруга моя! Я звертаюся до тебе, Уленко, передаю тобі привіт і найкращі побажання в твоєму молодому житті. Щодня я жду з дому від кого небудь од вас хоч откритку хоч листа, але марно. Деньги мовчать, хоч я вам подав листа ще 4.9.43р. через людей. Крім того я декому подав ще й откритку поштою. Я не знаю, чи одержу я від кого з вас коли небудь листи чи ні, але мені інтересно знати чи ви мої пісьма получили, чи вони де загубились, а щоб це вияснить я й вирішив написати тобі коротеньку откритку, на яку надіюсь, що ти не полінишся шати відповідь. А якщо полінишсся, то скажеш хай напишуть мені откритки Раля Он. і Люба Л. Я їм подав откритки раніше, ніж тобі, а саме первій кілька днів тому, а другій більше тижня. Нагадаєш Л. про обіщану фотографію. Про себе писати немає чого, бо ти життя моє, восновному, знаєш. Воно завжди однакове і ніколи не зміниться. Та ж сама вахта, тіж зайняття і так день-у-день. За твоє пісьмо я тобі, Улянко, дуже вдячний і ніколи не забуду про тебе і твоє хороше відношення до мене. Сьогодні вже написав откритку вашому Мишкові. Також нарешті получив откритку від Сашка Л. Тепер пошти всі хлопці одержували откритки від мене і я від них. Напишеш мені адрес вашої Галі. Нічого й не написав, але й писати вже немає чого, або неможна, бо цю откритку перечитиватимуть не раз поки дойде до тебе. Передавай привіт Галі Оп. Галі Ів. Каті, Вері Марусі..... і другим дівчатам і хлопцям. Живіть щасливо і весело, гуляйте й про мене нещасного хоч рідко згадайте. Жду відповіді. Ф. Іващенко.
17 июля 2021 17:21 17 июля 2021 17:22 An (Кому): Iwschenko Stepan (Ивженко Степан) c. Богуславец, Полтавская обл. Antwort(Ответ): Ивженко Владимир 26695E 18/9/1943
Здраствуйте рідні! Вперш за все повідомляю що я пока(подчеркнуто) жив і здоров чого і вас жилаю. Живу я зараз пока постарому, нічого, стоїмо в селі на уборці врожаю. Мені цікаво, щоб ви написали хоть одно пісьмо, ато 3 місяці я нічого не знаю про дом, а тут чутки різні ходять. Дома буду невідомо коли. А Титянку дядько тільки вирядить у герм. так хай знає, як спокійно буде через 4-3 місяці буду дома --- ( Кузуб Комендант) - Лепляво
17 июля 2021 17:31 17 июля 2021 17:31 An (Кому): Nosenko Iwan (Носенок Иван Андреевич) c. Богуславец, Полтавская обл. Antwort(Ответ): Ивженко Владимир 26695E 18/9/1943
Добрий день Ваня! і всі остальні Вперш за все повідомляю, що я пока (подчеркнуто) жив і здоров чого і вам жилаю, живу нічого(подчеркнуто) так собі від дому всього 150к. Стоїмо в селі на "уборці врожаю". Дома буду не відомо коли. Ваня напиши мені пісьмо і опиши все все бо я вже 3 місяці не знаю нічого. На цьому кінчаю. Вибачай Ваня, що мало написав. Ну така жизнь моя аховська. --- ( Кузуб Комендант) - Лепляво
3 августа 2021 10:20 3 августа 2021 10:54 Агитка.
''Не зважаючи на війну німці веселі, бо всі вони певні своєї перемоги. Тут у Німеччині я навчилася цілком добре варити. Їжа тут відмінна від нашої. Німці їдять менше"
3 августа 2021 10:54 3 августа 2021 10:58 Ubfender: Iwan Karija HIWI 41731A Un: Skorkiwka Solotonoscha, Poltawa Капрій Галі Гавриловій 13/9/1943
Лист пущиний 7 вересня. Від твого мужа Ивана Батьковича. Добрий день моя жына Галя. Пока я жив здоров і того й тобі жилаю у твої домашній жизні. Пиридаю свій палкий привіт тобі Галю матері, батьку, сину Колі, хрищеному, тітці Уляні, Польці, Вері, Грицьку, Роману і його всій сімї. Пиридавай усім привіт. Писав би усім привідання та немає де. Тепер я начинаю писать про свою житуху. Я тут живу хорошо, ну а про тебе не знаю, як ти живеш, бо я тобі оце 7 пісьмо пишу, не знаю чи ти получала чи ні. А може і получала та не хочиш песать, то я прошу, що напиши мені хоть одно слово. Як ти живеш, чи коней держиш чи ні, чи городину уже збірали, хто ячмінь касів, бо я не знаю нічого, ніколи не роблю, тілько знаю спать та їсти, ні про шо не дума ніяк не про їжу, не про роботу, тільки думаю про дом. Як ви там живете. Получив я одну тільки откритку от батька за яку я дуже щиро дякую, бо я її на день разів 20 читаю. Мені Танька писала що ти хвора, а більше нічого не написала. Вам дома можна писать не тільки откритки а й пісьма. Іще прошу Галю тебе щоб Гриші Пилитавого адрес написали. Звиняй що так мало написав. Більше б писав так немає де поки. Досвідания. Жду отвіту як соловей.
10 сентября 2021 11:19 10 сентября 2021 11:21 Avsender (Отправитель): Kalaschnik Andrij 344167 Norwegen Til (Кому): Melniki, Rajon Irklijew, Ukraina с. Мельники Ирклеевский р-н. Кalaschnik Dunka Калашник Дунька 6/9/43
Пониділок від твого рідного мужа Андрія Добрий день жина, мамаша і вся наша родина. Пиридаю вам по сирдечному привіту і пиридавай всій нашій родині по привіту і по приятному слову. Жина, мама сообщаю о том що я жив здоров чого і вам жилаю всього хорошого о вашой жизні, а мині повирнуця додому і жить так як і жили. Жина я уже дуже багато писав откриток ну від вас ни получил ответу. Жина пиши як ви січас з мамою проживаєте. Мами не обіжай а за мной не турбуйся. Пиши як корова чи благополучно і так далі. Я уже узнав дунин адрес і Клавин і Манкин і Лубкин ... і получив від неї пісмо і всім я пописав пісма ну від їх не получав іще. Типер жина прошу потурбуйся й вишли табаку хорошого посилок 2-3. Дуже було б хорошо. Ато нинада нічого більше слати і ни заботся. Ну жина кінчимо с цим. Досвіданя твій рідной муж Андруша. Жму крепко твою праву руку. --- ( Кузуб Комендант) - Лепляво
|