Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
[q]
Архивы Польши https://archiwa.gov.pl/en/
Польская служба генеалогии Идите по ссылке >>>
Справочники и Адрес-Календари Королевства Польского https://book-olds.ru/BookLibra...skogo.html
Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвакуированные поляки 1943-1946 в Новосибирскую, Кемеровскую области и в Алтайский край.
Архив Алтайского края (ГААК) - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf
[/q]

Просьба к участникам, работающим в разделе -
1. Не копировать многоступенчатые диалоги при ответе. Оставляйте только ту часть, на которую отвечаете.
2. Для благодарности используйте три варианта -
* Рейтинг (+/-)
* Лайк
* Отзыв в Профиле участника за сообщение
3. Не пишите тексты сообщений только большими буквами.
4. Обращайте внимание на названия тем и расшифровку подтем при крепление своего поста.
5. Прежде, чем открыть новую тему, пролистайте раздел. Не надо дублировать уже открытые темы.

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 39 40 41 42 43 * 44 45 46 47 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Wojciech

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2194
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
Geo Z

Geo Z

LT
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 13253
Jeden Bobryk jest w rejonie Pietrykowskim.
https://be-tarask.wikipedia.org/wiki/Бобрык
jwk45
Участник

jwk45

На сайте с 2012 г.
Рейтинг: 31
Geo,
SERDECZNE DZIĘKI!

Pozdrawiam!!!!!
Pawro
Новичок

Pawro

Warszawa
На сайте с 2016 г.
Рейтинг: 10
Witam! czy ktoś mi podpowie jak można zdobyć archiwalny akt urodzenia (scan, kopia) mojej babci Felicji (inne imię Pola) Pawro urodzonej w Sankt Petersburgu w 1894 roku? Znam imiona rodziców i datę urodzenia oraz wyznanie (rzymsko-katolickie). Chciałabym dotrzeć do panieńskiego nazwiska mojej prababki. Pozdrawiam 101.gif
---
Павро, Паур, Пауров, Павер, Шлюбер, Шлюбур, Орлик, Шкарстан, Шпогис, Павленко, Филиппов, Белковский
Сафонова
Участник

Сафонова

На сайте с 2012 г.
Рейтинг: 45
Pawro

Я сейчас работаю в ЦГИА. Пишите мне данные вашей бабушки, постараюсь через неделю посмотреть ее метрики.
Pawro
Новичок

Pawro

Warszawa
На сайте с 2016 г.
Oj dziękuję bardzo!
Felicja Pawro (w listach siostra pisała do niej "Policzka") imiona rodziców Kazimir i Ksawera , data urodzenia 28 grudnia 1894. Petersburg. Babcia wyszła za mąż w Petersburgu za mojego dziadka Józefa Orlika, który służył tam w carskiej armii i około 1923 roku przyjechała z nim do Polski.
Mam kilka listów od jej siostry i numer partyjny i adres zamieszkania jej kuzyna Iosifa Szlubera. Przyda się do czegoś?

Iosif Karłovicz Szluber WKP (b) nr 73658, (lub 79658) adres w 1926 roku Dierptskij Pereułok IIa kw. 26.

Znam rosyjski w stopniu umożliwiającym czytanie ze zrozumieniem, ale nie mam rosyjskiej klawiatury, to utrudnia pisanie.
Pozdrawiam.
---
Павро, Паур, Пауров, Павер, Шлюбер, Шлюбур, Орлик, Шкарстан, Шпогис, Павленко, Филиппов, Белковский
Сафонова
Участник

Сафонова

На сайте с 2012 г.
Pawro
Все записала.
В каком году бабушка венчалась с дедушкой и в каком полку он служил в царской армии известно? Если он служил, то надо смотреть полковые книги.
Pawro
Новичок

Pawro

Warszawa
На сайте с 2016 г.
tego niestety nie wiem.. Mój tata urodził się w styczniu 1924, więc ślub był pewnie około 1922-1923.
---
Сафонова
Участник

Сафонова

На сайте с 2012 г.
Pawro

Поняла.
karbowski
Новичок

karbowski

Новополоцк, Białoruś
На сайте с 2016 г.
Рейтинг: 2
Szanowni Państwo,
Potrzebuję pomocy w poszukiwaniu dokumentów potwierdzających posiadanie przez moją babcię lub jej rodziców polskiego obywatelstwa w okresie II RP.
BabciaMaria Chomicz – ur. 14 lutego 1928 r. w miejscowości Piszcza gminy wiejskiej Pulemiec w powiecie lubomelskim województwa wołyńskiego – obecnie wieś Piszcza, rejon szacki, obwód wołyński, Ukraina.
PradziadJan (Iwan) Chomicz – ur. 1900 r., zmarł w 1952 r. w miejscowości Piszcza obwodu wołyńskiego Ukraińskiej Socjalistycznej Republiki Radzieckiej.
PrababciaAnastazja (Nastia) Chomicz – zaginiona w czasie wojny Niemiec z ZSRR, w lesie, gdzie rodzina się ukrywała.
Niestety babcia już od 1991 r. nie żyje, nie żyją zarówno jej bracia, jak i dwie siostry (mój dziadek wujeczny Jerzy umarł kilka lat temu w Petersburgu, był ostatni z piątki dzieci), więc kontaktu nawiązać z rodziną w tej sprawie nie mogę, ponieważ nie ma z kim. Wszelkie polskie dokumenty (w tym akty stanu cywilnego) zostały zagubione albo zniszczone po agresji ZSRR na Polskę lub w czasie wojny. Po babci zostało jedynie szkolne zdjęcie z napisami w języku polskim oraz wskazujący miejsce urodzenia radziecki akt ponownie wydany przez urząd stanu cywilnego na Ukrainie w 1951 r., który dowodem na to, że posiadała babcia obywatelstwo polskie, nie jest, ponieważ według ustawy z dnia 20 stycznia 1920 roku o obywatelstwie Państwa Polskiego nie obowiązywała wówczas zasada ius soli (prawa ziemi), tylko ius sanguinis (prawa krwi).
Dokumentami, których poszukuje i które mogłyby służyć dowodem, są przede wszystkim wypisy z ksiąg ludności stałej, zaświadczenie o ostatnim miejscu zameldowania w Polsce z adnotacją o wydanym dowodzie osobistym albo wołyńskie spisy wyborców dla wyborów do Sejmu i Senatu w II RP. Nie wiem dokładnie, do którego archiwum miałbym zwracać się (na Ukrainie czy w Polsce), więc uprzejmie proszę Państwa o pomoc w tej sprawie, ponieważ pytanie, które Państwu zadaję, jest niezwykle ważne, i bardzo zależy mi na uzyskaniu na nie odpowiedzi. Mam napisać do archiwum w Łucku, Lublinie czy Warszawie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę miłego dnia!
R222

karbowski написал:
[q]
Piszcza gminy wiejskiej Pulemiec w powiecie lubomelskim województwa wołyńskiego
[/q]

все документы, которые вы можете обнаружить местонахождение первую украинскую сторону, а затем получены нашли документы, информация приведет вас к другим местам
Всегда обращайте внимание на старые документы обратно, вы начинаете из известных семейных событий и вернуться к предыдущей
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 39 40 41 42 43 * 44 45 46 47 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Вверх ⇈