Lghomer Новичок
Odessa Сообщений: 2 На сайте с 2016 г. Рейтинг: 4 | Наверх ##
17 октября 2016 14:25 17 октября 2016 16:36 Добрый День. Ищу родственников моей покойной матери Островская (девичья) Данута Яновна 1948 г.р. город Старград в 1976 году ездили с мамой в Польшу там куча теток и двоюродных сестер-братьев - они проживали в Пачкове (дядя Рома) Варшава (тетя Дара), Вроцлав и т.д. Поляки в 1978 году приезжали к нам в Одессу фамилия мамы тогда была Вилль - точно помню свою двоюродную сестру Биату - она была в Одессе. Ищу без каких либо идей и переездов либо карт поляка - ради древа родового и интереса кто как сей час живет. У мамы был старший брат Островский Евгений Янович (покойный) 1945 гр. рожден также в Польше. Мою бабку Островскую Тамару Мехайловну и моего деда Островского Яна - во время войны освободили американцы из трудового лагеря - как-то так... Спасибо любому совету!!! ___________________________ Dzień dobry, Szukam rodziny/rodzeństwa mojej już nie żyjącej matki Ostrowskiej Danuty (nazwisko panieńskie) 1948 roku urodzenia; miasto Stargrad. W 1976 roku pojechaliśmy z matką do Polski do ciotek, kuzynów i kuzynek - oni mieszkali w Paczkowiu (wujek Roman) Warszawa (ciocia Daria) Wrocław i t.d. Polacy w 1978 roku przyjechali do nas na Ukrainę do Odessy; nazwisko matki wtedy było Will - pamiętam jeszcze moją kuzynkę Beatę - ona też była w Odessie. Szukam nie po to żeby w przyszłości uzyskać Kartę Polaka lub wyemigrować z Ukrainy do Polski - tylko po to żeby znaleźć moje rodzeństwo i podtrzymywać z nim jakiś kontakt. U mojej matki był starszy brat Ostrowski Eugeniusz (niestety już nie żyjący) 1945 roku życia, był urodzony też w Polsce. Moją babcię (Ostrowską Tamarę  i mojego dziadka (Ostrowskiego Jana) pod czas II światowej amerykanie wyzwolili z obozu pracy - jakoś tak to mniej więcej wygląda... Dziękuję bardzo za każdą poradę!!! |