Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо

Генеалогический форум ВГД

На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!

Szoszyn, Polska
Отзывы
Друзья
В друзьях
Древа
GEDCOM

Szoszyn

Создайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные

Сообщения Szoszyn (18)

Тема: Ищем предков и потомков в Польше
1.07.2024, 16:12

Dostępne są tylko materiały dotyczące Stanisława. Być może Julian zostanie odebrany w materiałach śledczych, ale zostanie wykorzystany.
[/q]

A mogę prosić o te materiały dotyczące Stanisława Migasiuk? To może być wnuk Andrzeja Migasiuk.

1.07.2024, 14:00

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Proszę napisać, czy sprawa o obywatelstwo dotyczy Julian Migasiuk? Podobno wrócił do Polski około roku 1930, więc może jest tam więcej informacji o Julianie. Spotkałam się z zapisem nazwiska Migaszuk Julian. Eger to dzisiaj Cheb miasto w Czechach, tam obóz jeniecki do roku 1918.

1.07.2024, 12:12

Dzień dobry! Szukam wiadomości o dziadku Julianie Migasiuk urodzony 1895 Krzyczew gubernia Chełmska syn Tadeusza. Był poborowym . Wiem że w roku 1916 był w obozie jenieckim w Eger a stamtąd wywieziony w głąb Rosji, nie wiem dlaczego? Może był w armii carskiej a później w 323 pułku piechoty Jurewiec. Gdzie mógł być zesłany?

Тема: Униформа гражданских ведомств
9.05.2024, 8:59

Szoszyn написал:
[q]
>> Ответ на сообщение пользователя VC от 9 мая 2024 8:23

Zdjęcia dostałam od jego wnuczki i nie ma możliwości zdobycia lepszych zdjęć. Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze inne, które załączam, ale nie widać guzików.
[/q]

9.05.2024, 8:54

Szoszyn написал:
[q]
>> Odpowiedz na wiadomość od użytkownika VC z dnia 9 maja 2024 r., godz. 8:23.

Zdjęcia pochodzą z jego wnuczek i nie ma możliwości uzyskania dostępu do zdjęć. Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze inne, które załączam, ale nie widać guzików.
[/q]

9.05.2024, 8:52

>> Ответ на сообщение пользователя VC от 9 мая 2024 8:23

Zdjęcia dostałam od jego wnuczki i nie ma możliwości zdobycia lepszych zdjęć. Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze inne, które załączam, ale nie widać guzików.

Тема: Источники информации по Дмитровскому уезду
7.05.2024, 16:06

AOL написал:
[q]
Irina FM, zgadzam się z Tobą, początkowo nie dawali mi książek z lat 70. XIX w., ale po kilku latach tak.

Spis ludności z 1711 r. jest „moim dziełem” (oczywiście w sensie czytania i pisania ). Jeśli ktoś jest zainteresowany Dmitrowem, mam wiele ciekawych rzeczy, pytajcie (ale tylko o samo miasto, praktycznie nie jestem „interesowany” powiatem)
[/q]

Proszę napisać, czy w tym spisie jest nazwisko Szoszyn? Zastanawiałam się kiedy tam przybyli. Ma pan ogromną wiedzę i to też pana pasją, słowa uznania 😍

Тема: Перевод с польского (на польский)
6.05.2024, 14:35

Barghest написал:
[q]
Drodzy Forumowicze,
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu wpisu pisanego na tekst w języku polskim (bez tłumaczenia) wpis 22.

Działo się we wsi Konkolownicy dnia siedemnastego września tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego siódmego roku o godzinie dziesiątej rano. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Andrzeja Rubka? lat dwadzieścia osiem i Józefa Indebskiego?? lat czterdzieści trzy mających, obydwóch w Jurkach zamieszkałych na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Mikołajem Majewskim młodzianinem urodzonym w Jurkach i zamieszkałym w Jurkach, synem nieżyjącego Ignacego i żyjącej Chrystyny z Irczyków małżonków Maciejewskich lat dwadzieścia dwa mającym - a Konstancją Przumycką, panną, córką żyjących Józefa Teofili z Zarzyckich małżonków Przumyckich, urodzona i przy rodzicach w Jurkach zamieszkalą lat dwadzieścia mającej: małżeństwo te poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach: pierwszym, ósmym i piętnastym września roku bierzacego w parafii konkolownickiej głoszone. Małżonkowie nam oświadczyli iż żadnej umowy przedślubnej nie zawierali jak też zezwolenie o tym rodziców nowo zaślubionych bylo oświadczenie. Obrządek religijny dopełniony został przez Księdza Juliana Perzanowskiego ?? administratora parafii konkolewskiej. Akt ten stawiającym i świadkom przeczytany i przez nas podpisany został, gdyż stawiający i świadkowie pisać nie umieją.

6.05.2024, 11:58

lpd написал:
[q]

Szoszyn napisał:
[Q]
ja syna
[/Q]

Syn uczeń gimnazjum - Gimnazjalista.
[/q]

Dziękuję za odpowiedź. Czy mundur ojca to może być Carska Imperialna Policja?

Тема: Шошины
6.05.2024, 11:35

TatianaLGNN написал:
[q]
Niestety nie ma go na stronie internetowej Memory of the People.
W Orenburgu znajduje się teraz jego pełny imiennik, lekarz. A jeśli to krewny?
[/q]

Dziękuję za odpowiedź. To raczej nie krewny, rodzina rozprzestrzeniła się na Polesiu Białoruś i województwie wileńskim. Ciężko szukać krewnych, bo to bardzo popularne nazwisko. Pozdrawiam

4.05.2024, 14:47

Proszę o rozpoznanie munduru ojca i syna. Zdjęcie zrobione około roku 1915.

4.05.2024, 14:42

Proszę o rozpoznanie munduru. Na zdjęciu Włodzimierz Szoszyn, zdjęcie z roku 1897. Czy to może być policja?

Тема: Сошины
4.05.2024, 12:52

lpd написал:
[q]

Szoszyn написал:
[q]

Szoszyn w Rybińsku
[/q]

https://af.yar-archives.ru/arc...1%81%D0%BA
[/q]

A pomoże mi pan znaleźć takie strony z Dmitrów, gubernia Moskiewska?

4.05.2024, 12:26

Twoje nazwisko to SHOSHIN, a nie SOSHIN?
Gdzie dokładnie mieszkali w guberni Jarosławskiej?
[/q]

Dokładnie Szoszyn, mieszkali w Rybińsku

Тема: ОСТАРБАЙТЕРЫ
4.05.2024, 12:04

>> Ответ на сообщение пользователя familyroots от 27 апреля 2024 19:22

Proszę sprawdzić Archiwum Arolsen.
https://collections.arolsen-ar...47&p=1

4.05.2024, 11:53

Dzień dobry! Ja też szukam potomków rodziny Szoszyn. Pochodzą z miasta Dmirtrów moskiewskiej guberni. Potem mieszkali w guberni mińskiej, jarosławskiej, wileńskiej . Siemion Wasiljewicz 1829, Piotr Wasiljewicz 1841, Iwan Wasiljewicz 1843 - 1909.

29.04.2024, 12:59

Szukam informacji o Dmitrij Szoszyn, urodzony w guberni mińskiej Lachowicze w roku 1906. Syn Włodzimierza i Marii Lenkiewicz. Zaginął w czasie drugiej wojny światowej. Chciałbym poznać jego losy, oraz jego potomków.

Ищу информацию о Дмитрии Шошине, родившемся в Минской губернии Ляховичи в 1906 году. Сын Владимира и Марии Ленкевичей. Он исчез во время Второй мировой войны. Хотелось бы узнать его судьбу и его потомков.

24.04.2024, 15:32

Dzień dobry! Szukam ludzi których rodzina ma nazwisko Szoszyn i którzy pochodzą z miasta Dmirtrów, oraz Litwy. Wasilij Ilicz urodzony w roku1806. Miał dzieci: Siemion 1829
Piotr 1841
Iwan 1843 - 1909
Tatiana 1828
Anna1836.
Dzieci Iwana Waslijewicza:
Natalia, Anna, Ludmiła, Tatiana, Aleksandra, Siergiej 1873
Włodzimierz 1877- 1944
Iwan 1884
Siemion 1886
Dimitrij 1895
Wasilij 1902
Rodzina pochodzi z miasta Dmirtrów, gubernia Moskiewska. Potomni Iwana mieszkali w Wilnie i Nowej Wilejce, na Białorusi i w Rosji .Potomkowie Włodzimierza, nie wszyscy, mieszkają w Polsce .
Proszę o kontakt w celu wymiany informacji.