| Рассудительный безумецСоздайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные |
Сообщения Рассудительный безумец (6)Тема: Forum po polsku 14.09.2009, 14:56
Wojciechu, Kurcze nie sądziłem,że tak trudno wysłać ponownie mejla.Ja żadnego nie odebrałem,a Ty twierdzisz,że wysłałeś.Okej,niech Ci będzie-ale teraz,czy mógłbym Cię serdecznie prosić raz jeszcze o zagubioną informację.Nie trzymaj mego kolegi w niepewności,proszę. Jego bezpośredni mejl poniżej,tak będzie szybciej: j.kazieczko@op.pl
Serdeczne dzięki z góry,wierzę-że w niewątpliwym natłoku zadań i tu na forum i w życiu codziennym - znajdziesz jeszcze parę minutek dla ,,zagwozdki" Jerzego. Pozdrawiam. T.
|
Тема: Forum po polsku 10.09.2009, 17:05
Wojciech napisał:
[q] Pocztę sprawdzasz ?[/q]
Sprawdzam,sprawdzam,-ale na serio nic nie otrzymałem.Możesz zrobić replay..? Albo wkleić tutaj... Pozdrawiam. Tomek.
|
Тема: Forum po polsku 7.09.2009, 23:29
Wojciech napisał:
[q] Może bym i miał, ale lubię wiedzieć z kim dyskutuję. W poważnej, choć amatorskiej genealogii ludzie występuja z odsłonięta twarzą. Z zasady ignoruję niepodpisane (chociażby imieniem) wiadomości. Pozdrawiam[/q]
Minął Wojciechu nieco ponad tydzień,a Twej odpowiedzi ani widu,ani słychu.Nie wiem,jak mam Cie jeszcze prosić o pomoc i kto tu jest niby poważny,a kto nie...Wszak pokazałem Ci się,więc wiesz kim jestem.Ponadto piszę w imieniu Jerzego Kazieczko z Jeleniej Góry... Proszę o odpis. Tomek.
|
Тема: Forum po polsku 27.08.2009, 14:41
Dzięki serdeczne: apss i Stan_is_love za odpis.
Otrzymałem dodatkowe info na ten temat i okazuje się,że:
Kampioni to nazwisko,noszone przez zrusyfikowanych Włochów,którzy wywodzili się od rzeźbiarza,przybyłego z Como nad jez.Wareze[pogranicze z Szwajcarią].Ten ich przodek przybył do Moskwy w końcu XVIII wieku,wśród jego potomków natomiast byli - miedzy innymi rzeźbiarze i architekci,którzy tworzyli w okolicach Moskwy i Petersburga.Byli też muzycy leśnicy,a w efekcie przez małżenstwa z Rosjankami-prawosławnie zrusyfikowani-,,Rosjanie' .Po 1918 r.w Lubomlu i Łucku rzeczywiście mieszkali ich potomkowie(na przełomie XIX / XX wieku)i to właśnie m.in leśnicy po Instytucie w Petersburgu.{Ta linia rosyjska nie ma jednak niestety mocniejszego połączenia z tą poszukiwaną przez mojego znajomego-przyp.Рассудительный безумец}..
Jego interesują sprawy dot.przynależnosci wojskowej (życiorys,przebieg służby,jakieś odznaczenia,awanse miał podobno szybkie,choć był młodym człowiekiem) Problem polega jednak na tym,że archiwum,w który istnieje prawdopodobieństwo pomocy : http://www.rusarchives.ru/federal/rgvia/index.shtml ma teraz remont do końca listopada i znajomy stoi w miejscu.Prosimy o jakakolwiek formę podpowiedzi,gdzie uderzyć jeszcze?
Wiemy, że oprócz ich archiwów były publikowane także roczne kniżki,i np podawano w nich wykazy urzedników - dla każdej gubernii osobno,może są tam i żołnierze zawodowi??? (coś na wzór naszych roczników oficerskich lub podobnie?) Pozdrawiamy,licząc na odzew.
Ps. Wojciechu,a może Ty masz jakiś pomysł? Piszę,licząc na zrozumienie moderatora z moderatorem
|
Тема: Forum po polsku 23.08.2009, 15:24
Witam i od razu przechodzę do sedna.Mój znajomy poszukuje info nt. swego przodka,oficera carskiego.Znajomy jest nieco starszy i ma jeszcze kłopot z korzystaniem z kompa,zatem postanowiłem mu pomóc.Oto treść jego wiadomości z drobną korektą ode mnie:
Mój przypadek dotyczy krewnego,który był Polakiem,ale pochodzenia włoskiego [w trzecim pokoleniu] mieszkajacym w Warszawie.Nazwisko to Aleksander Józef Albert Campioni,w jezyku rosyjskim pisano to nazwisko ,,Kampioni".Urodził sie około 1827r. w Warszawie lub okolicy,był pochodzenia szlacheckiego[jego dziadek był nobilitowany na Sejmie czteroletnim w 1790r.]w 1840r. jego matka poświadczała ten tytuł w Heroldii Polskiej ponieważ jego ojciec już nieżył,a on sam był niepełnoletni[13 lat].To potwierdzenie w Warszawie było pewnie potrzebne do jakiejś szkoły wojskowej [kadetów]??.Tyle wiadomo mi do 1866r.kiedy w jednej z metryk figuruje,jako ojciec chrzestny członka rodziny-zapisany,jako kapitan Wojsk rosyjsko -carskich, zamieszkałym w Warszawie.Potem w 1870 r.w spisie mieszkańców Warszawy figuruje jako dymisjonowany major -mieszkajacy w Warszawie przy ul.Widok 13.To wszystko,co wiadomo mi ,nigdzie dalej nie natrafiłem na inne info.Chciałem odszukać jego akt urodzenia lub może małzeństwa,zgonu ,każda informacja będzie dla mnie niezwykle ważna.
W imieniu kolegi serdecznie i proszę o jakikolwiek odzew.Każda podpowiedź jest cenna. Pozdrawiam(y)
 |
|
|