| krutkowskiСоздайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные |
Сообщения krutkowski (8)Тема: Поиск в польских архивах 27.06.2019, 20:09
Gdyby ktoś potrzebował dokumentów z Archiwum Krakowie lub biblioteki Jagielońskiej służę pomocą.
Если кому-то нужны документы из Краковского архива или Ягеллонской библиотеки, я с радостью помогу.
If someone needs documents from the Krakow Archives or the Jagiellonian Library, I am happy to help.
kazik
|
Тема: Архивы Польши 27.06.2019, 0:31
Gdyby ktoś potrzebował dokumentów z Archiwum Krakowie lub biblioteki Jagielońskiej służę pomocą.
|
Тема: Forum po polsku 20.06.2017, 13:34
Czy byłby ktoś wstanie pomoc mi i odszukać dla mnie parę informacji w archiwum w Kijowie. Znam sygnatury lub znam bardzo dużo szczegółów. Z góry bardzo dziękuje
|
Тема: Forum po polsku 25.06.2016, 23:36
Witam Może ktoś zna sygnaturę i archiwum w którym są przechowywane dokumenty Kijowskiego Towarzystwa rolniczego Poszukuję dokumentów związanych z budową cukrowni Babin na Wołyniu/
z góry dziękuje Kazik
|
Тема: Forum po polsku 9.05.2016, 16:00
Cześć W której bibliotece na Ukrainie jest "Dziennik Kijowski" numery od 1915-1919 najbardziej mi zależy na latach 1918-1919. Poszukuję tez Gazety "Głos Kijowski" oraz gazety której pierwsza strona jest w załączniku - tu poszukuje wersji zeskanowanej W przypadku "Dziennika Kijowskiego" i "Głosu Kijowskiego" -też najchętniej wersji zeskanowanej Z góry Dziękuję Kazik
 |
Тема: Forum po polsku 9.12.2015, 10:06
Najbardziej mi zależy na informacji do kiedy Szczepan Rutkowski zajmował stanowisko instruktora sądowego w Mirapolu na Wołyniu, oraz jakie stanowiska i gdzie pełnił wcześniej. Wiem iż pełnił ta funkcję w 1863 roku Z góry bardzo dziękuję
|
Тема: Forum po polsku 7.12.2015, 14:02
Szanowny Państwo Moi przodkowie pochodzili z Wołynia i Kijowszczyzny, na podstawie własnych poszukiwań dotarłem do wielu bardzo cennych dokumentów i informacji, jednak bez wyjazdu do Ukraińskich archiwów nie uda mi się zdobyć więcej informacji Niestety nie znam Ukraińskiego ani rosyjskiego, dlatego też pozwalam sobie prosić Państwa o pomoc. Poniżej napiszę to co jest mi znane oraz informacji których szukam
Mój pradziadek Ludwik Rutkowski bierze ślub z Marią z domu Nowicką w Równym na Wołyniu w 1882 Wiem iż Ludwik w urodził się w 1856, niestety nie wiem gdzie. Ludwik miał starszego brata. Na pewno od około 1884-1886 mieszka w Łebedyn powiat czechryński ziemi Kijowskiej, parafia z Zlotopolu. W 1883, 1884, 1886 rodzą się jego dzieci, które chodzą do szkoły w Kijowie. Ludwik Rutkowski 1897 mieszka w Jasnohorodka i zarządza majątkiem rodziny Zaleskich. Od około 1908 do około1915 lub 1916 zakłada i prowadzi księgarnię w Równym. W latach pierwszej Wojny światowej zaangażowany jest w pracę takich organizacji jak -Polskie Towarzystwo Pomocy Ofiarom Wojny -Polski Komitet Wykonawczy na Rusi. - Zakłada też Towarzystwo oficjalistów pracujących w rolnictwie na Rusi - prowadzi hodowle jedwabników na Podolu – niestety nie wiem gdzie i w których latach
Ojciec Ludwika Szczepan Rutkowski urodzony 1821 bierze ślub z Antoniną Żychowicz w 1848 roku /Antonina Żychowicz jest córką Józefa Żychowicza profesora z Łucka/. Szczepan Rutkowski jest prawnikiem i 1863 mieszka w Miropolu na Wolyniu, prawdopodobnie zostaje zasłany na Sybir za przygotowanie powstania 1863 Rodzicami Szczepana jest Kazimierz i Eufrozyna z domu Czerkoawska
Mam wielką prośbę czy mógłby ktoś sprawdzić następujące rzeczy: -czy zachowały się w archiwum Żytomierzu wywody szlachectwa dla mojej rodziny? oraz rodziny Górskich i Chutkowskich - o sprawdzenie do kogo należały dobra Jasnohorodka w XIX wieku /z przekazu rodzinnego wynika iż ich fragment był wykupiony przez Rutkowskich od rodziny Szujskich - o wyszukanie jakichkolwiek informacji o powyższych osobach niestety mam bardzo niewiele informacji.
Z góry dziękuję Gdyby ktoś potrzebował pomocy w poszukiwaniach w Polsce służę pomocą.
|
Тема: Волынская губерния - общие вопросы 5.12.2015, 0:47
Рутковский/ Rutkowski
Рутковский Уважаемый Страна Я ищу информацию о Луи Рутковский , который составляет примерно от 1908 примерно 1915 находится в равном польского книжного магазина . Жена Людовика была Мария урожденная Новицкая .
Rutkowski Szanowny Państwo Szukam informacji o Ludwiku Rutkowski który to od około 1908 do około 1915 posiada w Równym polską księgarnię. Żoną tego Ludwika była Maria z domu Nowicka.
|
|
|