Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо

Генеалогический форум ВГД

На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!

krutkowski
Отзывы
Друзья
В друзьях
Древа
GEDCOM

krutkowski

Создайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные

Сообщения krutkowski (8)

Тема: Поиск в польских архивах
27.06.2019, 20:09

Gdyby ktoś potrzebował dokumentów z Archiwum Krakowie lub biblioteki Jagielońskiej służę pomocą.

Если кому-то нужны документы из Краковского архива или Ягеллонской библиотеки, я с радостью помогу.

If someone needs documents from the Krakow Archives or the Jagiellonian Library, I am happy to help.

kazik

Тема: Архивы Польши
27.06.2019, 0:31

Gdyby ktoś potrzebował dokumentów z Archiwum Krakowie lub biblioteki Jagielońskiej służę pomocą.

Тема: Forum po polsku
20.06.2017, 13:34

Czy byłby ktoś wstanie pomoc mi i odszukać dla mnie parę informacji w archiwum w Kijowie.
Znam sygnatury lub znam bardzo dużo szczegółów.
Z góry bardzo dziękuje

25.06.2016, 23:36

Witam
Może ktoś zna sygnaturę i archiwum w którym są przechowywane dokumenty
Kijowskiego Towarzystwa rolniczego
Poszukuję dokumentów związanych z budową cukrowni Babin na Wołyniu/

z góry dziękuje
Kazik

9.05.2016, 16:00

Cześć
W której bibliotece na Ukrainie jest "Dziennik Kijowski" numery od 1915-1919 najbardziej mi zależy na latach 1918-1919.
Poszukuję tez Gazety "Głos Kijowski"
oraz gazety której pierwsza strona jest w załączniku - tu poszukuje wersji zeskanowanej
W przypadku "Dziennika Kijowskiego" i "Głosu Kijowskiego" -też najchętniej wersji zeskanowanej
Z góry Dziękuję
Kazik

9.12.2015, 10:06

Najbardziej mi zależy na informacji do kiedy Szczepan Rutkowski zajmował stanowisko instruktora sądowego w Mirapolu na Wołyniu, oraz jakie stanowiska i gdzie pełnił wcześniej. Wiem iż pełnił ta funkcję w 1863 roku
Z góry bardzo dziękuję

7.12.2015, 14:02

Szanowny Państwo
Moi przodkowie pochodzili z Wołynia i Kijowszczyzny, na podstawie własnych poszukiwań dotarłem do wielu bardzo cennych dokumentów i informacji, jednak bez wyjazdu do Ukraińskich archiwów nie uda mi się zdobyć więcej informacji
Niestety nie znam Ukraińskiego ani rosyjskiego, dlatego też pozwalam sobie prosić Państwa o pomoc.
Poniżej napiszę to co jest mi znane oraz informacji których szukam

Mój pradziadek Ludwik Rutkowski bierze ślub z Marią z domu Nowicką w Równym na Wołyniu w 1882
Wiem iż Ludwik w urodził się w 1856, niestety nie wiem gdzie. Ludwik miał starszego brata. Na pewno od około 1884-1886 mieszka w Łebedyn powiat czechryński ziemi Kijowskiej, parafia z Zlotopolu. W 1883, 1884, 1886 rodzą się jego dzieci, które chodzą do szkoły w Kijowie. Ludwik Rutkowski 1897 mieszka w Jasnohorodka i zarządza majątkiem rodziny Zaleskich. Od około 1908 do około1915 lub 1916 zakłada i prowadzi księgarnię w Równym.
W latach pierwszej Wojny światowej zaangażowany jest w pracę takich organizacji jak
-Polskie Towarzystwo Pomocy Ofiarom Wojny
-Polski Komitet Wykonawczy na Rusi.
- Zakłada też Towarzystwo oficjalistów pracujących w rolnictwie na Rusi
- prowadzi hodowle jedwabników na Podolu – niestety nie wiem gdzie i w których latach

Ojciec Ludwika Szczepan Rutkowski urodzony 1821 bierze ślub z Antoniną Żychowicz w 1848 roku /Antonina Żychowicz jest córką Józefa Żychowicza profesora z Łucka/.
Szczepan Rutkowski jest prawnikiem i 1863 mieszka w Miropolu na Wolyniu, prawdopodobnie zostaje zasłany na Sybir za przygotowanie powstania 1863
Rodzicami Szczepana jest Kazimierz i Eufrozyna z domu Czerkoawska

Mam wielką prośbę czy mógłby ktoś sprawdzić następujące rzeczy:
-czy zachowały się w archiwum Żytomierzu wywody szlachectwa dla mojej rodziny?
oraz rodziny Górskich i Chutkowskich
- o sprawdzenie do kogo należały dobra Jasnohorodka w XIX wieku /z przekazu rodzinnego wynika iż ich fragment był wykupiony przez Rutkowskich od rodziny Szujskich
- o wyszukanie jakichkolwiek informacji o powyższych osobach niestety mam bardzo niewiele informacji.

Z góry dziękuję
Gdyby ktoś potrzebował pomocy w poszukiwaniach w Polsce służę pomocą.

Тема: Волынская губерния - общие вопросы
5.12.2015, 0:47

Рутковский/ Rutkowski

Рутковский
Уважаемый Страна
Я ищу информацию о Луи Рутковский , который составляет примерно от 1908 примерно 1915 находится в равном польского книжного магазина .
Жена Людовика была Мария урожденная Новицкая .

Rutkowski
Szanowny Państwo
Szukam informacji o Ludwiku Rutkowski który to od około 1908 do około 1915 posiada w Równym polską księgarnię.
Żoną tego Ludwika była Maria z domu Nowicka.