| ona_ZСоздайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные |
Сообщения ona_Z (5)Тема: Forum po polsku 10.07.2014, 23:03
apss написал:[q] Szukasz w polskojęzycznym temacie - innojęzyczni raczej tu nie zagladają. I nie proponuję pośrednictwa konsulatu, daję Ci po prostu wykaz litewskich archiwów, gdzie można poznać zasoby i ewentualnie prowadzić poszukiwania. Jakie archiwalia są w necie, nie wiem. Musisz zapytać Litwinów. [/q]
Dziękuję 
|
Тема: Forum po polsku 10.07.2014, 21:26
No właśnie szukam na rosyjskojęzycznym forum jakiś wskazówek. Może są dostępne on-line zdygitalizowane dokumenty, spisy np. urzędników samorządowych, gospodarstw rolnych z końca XIX wieku? Może jakieś spisy mieszkańców Montwiliszek/parafian Mereckich? Może są w necie rosyjskie strony udostępniające podobne archiwalia? Kwerendę w wileńskim archiwum też kiedyś przeprowadzę. Ale samodzielnie, bez pośrednictwa konsulatu.
|
Тема: Forum po polsku 10.07.2014, 17:46
To są na pewno te Montwiliszki, parafia Merecz, jak napisano w metryce. Montwiły (Mantvilai) leżą w pewnej odległości od Montwiliszek. Mniej-więcej w połowie drogi między osadami położony jest cmentarz - wspólny dla wszystkich mieszkańców.
 |
Тема: Forum po polsku 10.07.2014, 15:24
apss написал:[q] [/q]
Przepraszam. Trochę chaotycznie to opisałam. To jest metryka urodzenia mojego pradziadka ( tłumaczenia metryk nie nastręczają mi problemu) . Zamieściłam ją w charakterze "dowodu osobistego", by podać dokładne dane osobowe Michała Kijucia. Szukam wszelkich dokumentów dotyczących pradziadka, a w szczególności chciałabym sprawdzić to pradziadkowe wójtowanie po koniec XIX wieku. Może są jakieś opracowania dot. tych terenów, gdzie mieszkali pradziadkowie? Głupio mi, że znam ich tylko z metryk, a nie wiem; jak żyli? Jacy byli? Kiedy zmarli i gdzie?
|
Тема: Forum po polsku 9.07.2014, 22:51
Witam! Moja babcia nazywała się Pelagia Kijuć. Urodziła się w 1896 roku, w okolicy Montwiliszki, parafia Merecz. Była córką Michała Kijucia i Emilii z Chmielewskich. Babcia w 1901 roku wyemigrowała do USA, tam poznała mojego dziadka - Jana Tyborowskiego. Pobrali się w 1902 roku w Pitsburgu i wrócili do Polski ( wtedy pod zaborem). Udało mi się ustalić, że dwoje spośród babci rodzeństwa tez wyjechało do USA. W Montwiliszkach zostali pradziadkowie, Michał i Emilia Kijuć i ich najmlodszy syn, Piotr. I właśnie o tych pozostałych chciałabym się czegoś dowiedzieć. Babcia zmarła na długo przed moimi narodzinami. Z przekazu rodzinnego wiem, że pradziadek Michał Kijuć był wójtem. Czy jest gdzieś dostępne źródło, które mogloby to potwierdzić lub wykluczyć? Podejrzewam, że mógł być wójtem w Mereczu, bo do pracy dojeżdżał bryczką zaprzężoną w konia. miał tez niewielki majątek ziemski w Montwiliszkach. I to też chciałabym sprawdzić.Wiem, że Kijuciowie mieszkali w Montwiliszkach i Kucewiczach. Na podstawie zachowanych metryk udało mi się odnaleźć wszystkich babci przodków, aż do Mikołaja Kijucia urodzonego w 1625 roku. Tylko nic nie wiem o pradziadkach :( Znam trochę język rosyjski ale trudno mi cokolwiek znaleźć. Proszę o pomoc!
 |
|
|