rittas это выписка из M. Wańkowicz, ''Szczenięce lata" (так указано на CD).
"ca'' - приблизительный год рождения-смерти.
"odm." - odmiana - разновидность герба - может быть герб LIS2 а не Lis.
ДЛЯ ВСЕХ читающих- ЧТО ОЗНАЧАЮТ КОДЫ. Пояснения автора по поводу кодировки/нумирации индивидов: * A. Boniecki, Herbarz Polski, oprac. M.J. Minakowski, wersja 2.1, Dr Minakowski Publikacje Elektroniczne, Kraków 2005. (97,2 tys. osób, tj. 50,0%)
* W. Dworzaczek: plik GEDCOM, w: Teki Dworzaczka, Biblioteka Kórnicka PAN, Kórnik 1997 oraz Tablice, w: W. Dworzaczek, Genealogia, PWN, Warszawa 1959 (razem 40,1 tys. osób, tj. 20,6% bez wspomnianych u Bonieckiego)
* B.H. Łuszczyński, Silva Heraldica, rodowody i inny materiał do rodopistwa z akt grodzkich i ziemskich b. województwa krakowskiego i innych archiwów akt dawnej Rzeczypospolitej Polskiej, Biblioteka Narodowa, rkps. IV 6583, opracowany elektronicznie przez Bibliotekę Kórnicką PAN (22,8 tys. osób tj. 11,7%, bez wspomnianych powyżej)
* E. Sęczys, Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim, DiG, Warszawa 2000 (3,2 tys. osób tj. 1,6%, bez wspomnianych powyżej).
* Polski Słownik Biograficzny, tomy 1-43 (8,7 tys. osób tj. 4,5%, bez wspomnianych powyżej).
* T. Lenczewski, Genealogie rodów utytułowanych w Polsce, Adiutor, Warszawa 1995-1996 (3,8 tys. osób tj. 2,0%, bez wspomnianych powyżej)
* J. Czartoryski, Descendants of Prince Adam Kazimierz Czartoryski - General Ziem Podolskich (1734-1823) with spouses and their descendants, baza dostępna pod adresem
http://pages.infinit.net/chimtic/jerzy/ oraz niepublikowane materiały na temat różnych rodzin potomków posłów i senatorów Sejmu Wielkiego od XVIII do XXI w. (11,4 tys. osób tj. 5,8%, bez wspomnianych powyżej)
* Inne źródła (m.in. Tomasz Jaszczołt, Zygmunt Nowosielski, Kuczyńscy herbu Ślepowron. Historia rodziny plus tablice genalogiczne - baza Gedcom): 7,2 tys. osób tj. 3,7%.
Herbarz Polski Adama Bonieckiego — to źródło najbardziej fundamentalne — w nim pojawia się połowa podanych tu osób. W całości zostało opracowane przeze mnie — z siedemnastu dużych tomów powstała baza danych zawierająca ok. 430.000 rekordów osobowych. Opracowując je starałem się nie zgubić żadnej informacji tam zawartej — do bazy wprowadziłem wszystkie osoby tam wzmiankowane, jakkolwiek powiązane rodzinnie z główną rodziną artykułu, a także wszelkie daty i piastowane urzędy (nawet nadania orderów). Wzmianki zaczerpnięte od Bonieckiego zostały opatrzone symbolem trójczłonowym, postaci
7.753.32,
gdzie 7 oznacza tom VII, 753: numer artykułu w tym tomie, zaś 32 — kolejną osobę (wystąpienie osoby) w tym artykule. Kodowanie to jest zgodne z tym, co znajduje się w wydaniu elektronicznym (wersja 2.1).
Ogromne podziękowania należą się Bibliotece Kórnickiej PAN w Poznaniu, w osobach prof. J. Wisłockiego, prof. S. Sierpowskiego i dra R. Prinkego. Po pierwsze dokonano tam elektronicznego wydania Tek Dworzaczka, włącznie z przeniesieniem tablic do formatu GEDCOM, a po wtóre — byli mi łaskawi udostępnić opracowane przez siebie do formatu GEDCOM tablice z Genealogii W. Dworzaczka i Silva Heraldica Łuszczyńskiego. Gorąco namawiam czytelnika do zapoznania się bliższego z tymi pozycjami (w szczególności do nabycia Tek Dworzaczka na CD-ROM) — niniejsza baza zawiera bowiem jedynie informacje genealogiczne o osobach, które udało się rodzinnie powiązać z Mikołajem Rejem i Janem Kochanowskim. Brakuje tu też także tekstów zawartych w tamtych publikacjach. Wzmianki wzięte z prac Dworzaczka oznaczone są jako
dw.11111, zaś z Łuszczyńskiego jako
lu.11111 gdzie liczba została nadana przeze mnie (w oryginalnych źródłach nie było żadnego kodowania ani numeracji osób).
Informacje o legitymacjach szlachectwa w Heroldii Królestwa Polskiego, zaczerpnięte z pracy E. Sęczys Szlachta wylegitymowana... to niestety tylko drobny fragment zawartych tam informacji — to ze względu na trudność w identyfikacji osób i krótkość zachowanych wywodów. Wzmianki zaczerpnięte stąd oznaczone są przez
le.111.22,
gdzie pierwsza liczba to kolejny numer wywodu (nadany przeze mnie), a druga to numer osoby w tym wywodzie.Kwerenda w Polskim Słowniku Biograficznym została dokonana przeze mnie z wykorzystaniem Indeksu haseł Polskiego Słownika Biograficznego (t. 1-37) wydanego przez Instytut Biografistyki Polonijnej w Paryżu (1999) oraz własnej jego kontynuacji. Ze wszystkich biogramów, które udało się połączyć z resztą bazy zostały wynotowane wszystkie osoby pozostające w związkach rodzinnych z bohaterem biogramu. Wzmianki zaczerpnięte z PSB oznaczone są jako
psb.1111.22,
gdzie pierwsza liczba oznacza numer biogramu, a druga numer osoby w tym biogramie (nie jest tu jednak zachowana kolejność oryginału). Osoby, które mają swój własny biogram, mają to wyraźnie zaznaczone (wraz z jego tytułem).
Genealogie rodów utytułowanych w Polsce T. Lenczewskiego pozwalają uzupełnić wiedzę o części rodzin arystokratycznych aż do końca XX wieku. Wprawdzie opisanych jest tam tylko 60 rodzin, jednak dzięki informacjom o teściach ich zakres jest dużo większy. Te pozycje oznaczone są jako
ut.11.2.33.
Ogromną przysługę wyświadczył książę Jerzy Czartoryski z Kanady, który był łaskaw udostępnić bazę swojej bliższej i dalszej rodziny, a w szczególności potomków ks. Aama Kazimierza Czartoryskiego. Z tej bazy tej, liczącej oryginalnie 58 tys. osób wybrane zostały wyłącznie osoby będące potomkami posłów i senatorów Sejmu Wielkiego, co mimo wszystko dało ostatecznie 20,6 tys. osób, z których ponad połowa nie występowała w wyżej wymienionych źródłach. Te pozycje oznaczone są jako
cz.I111111.