Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊

Слуцкий уезд

Все данные и источники, которые попались на глаза при работе над источниками по своей семье и могут помочь кому-то в их поисках: старые карты, выписки из архивных документов, ссылки на статьи и сайты, помогающие в поиске.

Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 29 30 31 32  33 34 35 36 37 ... 304 305 306 307 308 309 Вперед →
Модератор: dobby
smal

Минск, Беларусь
На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 367
Неподтвержденная шляхта могла попасть в разные категории податного сословия, например, в мещане или однодворцы. А это значит, что они могли быть приписаны весьма далеко от того места где проживали. Могли быть землевладельцами.
Лайк (1)
Helena

Helena

Минск
На сайте с 2005 г.
Рейтинг: 2413
gravera
Какие это приходы в Слуцком уезде? Вы по базе смотрели и там нет ничего?
Посмотрите судебные дела, уездное по воинской повинности присутствие,
посмотрите канцелярии губернатора (1595, кажется), посмотрите фонд 333
(описи 3, 4 ). Уверена, что по Слуцкому уезду можно найти, правда, это
будет долгий процесс. Но я по своим тоже ищу долго, результат есть.
Лайк (1)
Stretta

Stretta

Минск
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 1784

Helena написал:
[q]
посмотрите фонд 333(описи 3, 4
[/q]

gravera
В 4 описи есть вот такой документ:
"Список однодворцам, водворенным на собственных землях 1-о мирового участка Слуцкого уезда Минской губернии, 1869 год" .
Если не ошибаюсь, это 333-4-3995 (обязательно проверьте по описи). Болотчицы там точно есть, Насчёт Играева точно сказать не могу. Может, найдётся зацепка - всё веселей будет biggrin1.gif
---
С уважением
=С.В.=
Ищу: Михаловские, Масаковские, Дыбовские, Козловские, Забродские, Савичи (Слуцкий, Бобруйский, Игуменский и Минский уезды)
Все мои личные данные и сведения о моих предках размещены мною на сайте добровольно, специально для поиска род
Лайк (1)
Дрозд Дмитрий

gravera написал:
[q]
Дрозд Дмитрий, а я думала, по Минской губернии сохранилось больше документов, ну не найду по одной деревни,будут по другой, не будет МК, будут списки и т.п., а ничего нет
[/q]

Увы, это, так, но по Минской губернии вообще ГРЕХ жаловаться. Да, ситуация с метрическими книгами после 1860-х практически плачевная, но они выборочно попадаются - по каким-то церквям - у меня по Загальской как на память всего 2 книги было за 1873 и 1890 - и больше НИЧЕГО. По Семково-городецкой так вообще ничего, Неоднократно слышал, что все эти книги сгорели в Минском ЗАГСе во время освобождения в 1944 году. Поэтому многие свои ветви я восстанавливал ТОЛЬКО по косвенным источникам.

Но возьмите мою книгу "Землевладельцы 1861-1900" - там во введении я как раз объясняю, где можно искать кроме РС и МК.
Если б Вы начали поиск с Могилевской губернии = Вы б как ребенко радовались: сколько документов есть по Минской 101.gif Жизни не хватит их пересмотреть...
Лайк (2)
gravera

Беларусь
На сайте с 2012 г.
Рейтинг: 107
Helena, приходы знаю, д.Болотчицы - Чаплицкая православная церковь, д.Играево - Царевская Иоанна-богословская церковь.
Придется все смотреть.

Stretta, cпасибо, надо покопаться в 333 ф. tongue.gif

Дрозд Дмитрий, обязательно почитаю. Поскольку я только приступила именно к архивным поискам, то не представляю, как я буду радоваться, если найду хоть какое-либо упоминание о моих предках yahoo.gif
---
Алешко (Олешко) - д.Болотчицы; Самусевич, Михайловы - д.Играево; Грабовские - Слуцкий, Игуменский уезд и местность около Варшавы.
Отвечу на вопросы по слуцкому кладбищу - поиск захоронений. Кладбища, архивы в Польше.
Aleksandra Chernitskaja
Инвентарь имения Бокшицы за 1793 год, написанный на старопольском языке.

"Волость" Бокшичи принадлежала в конце XVIII в. Михаилу Иерониму Радзивиллу, виленскому каштеляну. Волостью называли чаще всего комплекс имений, в которые входило от нескольких до нескольких десятков сел, что верно и в этом конкретном случае (волость состояла из сел: Бокшичи, Мицковщизна, Кухты - "деревни полевые", Кривоносы, Кармазы и Прусы - "деревни лесные". Такие владения часто делились на "фольварки", т.е. хозяйства, в которые свозилась и где обрабатывалась с/х продукция сел/имений. В повинности жителей "лесных деревень" по инвентарю входил сбор орехов, грибов, и т. п.

Из документов следует, что эту волость владелец отдавал в залоговую аренду разным лицам на протяжении 80-90-х гг. XVIII в. Залоговая аренда заключалась в том, что владелец имения/имений отдалживал некоторую сумму от какого-либо лица под залог имения. На основании такой сделки кредитор получал право пользования имением и его доходами до конца действия сделки (такие договоры заключались на разные сроки, наиболее популярны были 1- и 3-летние). К окончанию срока действия договора должник должен был уплатить взятые в долг деньги - обычно без процентов, так как в качестве процентов кредитор получал доходы с имения. Кредитора надо было заранее (6, 12 недель, в зависимости от договора) предупредить о желании вернуть долг. Если же должник не отдавал деньги в условленный срок, то договор обычно автоматически продлевался на другой точно такой же срок.

Такие залоговые аренды были в Речи Посполитой явлением повсеместным, особенно в XVIII в., когда товарно-денежные отношения существенно оживились. Чаще всего сторонами контракта были: магнат, который нуждался в наличных деньгах, и "средней руки" шляхтич, который собрал некоторую относительно большую сумму денег. Это имело место и в случае с Бокшичами. В 1783 г. в качестве кредитора Радзивилла мы видим Игнатия Непокойчицкого, ротмистра Новогрудского повета (уезда). Потом (1787-1788) кредитором был Францишек Войцеховский, граничный регент Новогрудского воеводства. В 1793-94 г. таким кредитором был уже Винцентий Раецкий, шамбелян (камергер) польского королевского двора.

Столь частая смена кредиторов осуществлялась следующим образом - часто такой залоговый владелец (кредитор) видя большую выгоду для себя в сделке с другим лицом или сам нуждаясь в деньгах, переуступал залоговое право третьему лицу (с согласия должника). Новый кредитор, естественно, выплачивал сумму кредита прежнему кредитору. Потому была возможна столь частая смена залоговых арендаторов. Возникает вопрос: почему сам владелец не выкупал имение из залога? Ответ был в основном прост - не имел денег, а если и имел, то был должен больше еще кому-нибудь. Магнатские имения именно таким образом постепенно переходили в руки более оборотистых шляхтичей. Магнаты, имея огомные владения, имели еще большие амбиции. Поэтому редко считались с расходами, которые не были сообразны с доходами. В течении нескольких поколений им удавалось еще сохранять свой статус, но... к концу XVIII - началу XIX в. многие из них почувствовали, что иногда закладывать было уже нечего.

Ну и самое главное. Новый владелец имения (или же заставный арендатор, т.е. вообще тот, кто пользовался доходами с имения) имел право сверить заявленные предыдущим владельцем/должником доходы с фактическим состоянием хозяйства. В связи с чем составлялись описи имущества имения (дом, скот, с/х орудия), а также крепостных с их собственностью и повинностями по отношению к владельцу. По-польски такая опись называлась "inwentarz" (дословно "инвентарь). Именно потому при переходе к новому залоговому арендатору и была составлена опись 1793 г., в которой фигурируют Черницкие. Несомненно, составлялись такие описи и раньше, хотя бы при залоге имения Непокойчицкому и Войцеховскому, но в документах Радзивиллов они, по-видимому, не сохранились. Хотя в других фондах или архивах очень даже могут быть. Причем кажется, что эти залоговые арендаторы не были единственными - их могло быть гораздо больше на протяжении лет. Упоминание в литературе, что Бокшичи были заложены уже в XVII в.

Кроме фамильных архивов, наверное , стоило бы попробовать поискать в актовых книгах гродских и земских судов - прежде всего Новогрудского воеводства.
Лайк (1)
yurochka

yurochka

Мiнск, Беларусь
На сайте с 2011 г.
Рейтинг: 9755
Aleksandra Chernitskaja
Спасибо, что выложили ответ, думаю его содержание пригодится многим (и мне тоже shariki.gif , тем более, что коротко и по сути. rose.gif
Лайк (1)
yurochka

yurochka

Мiнск, Беларусь
На сайте с 2011 г.
http://nasledie-sluck.by/var/upload/file/Gluhih3.pdf
исторический очерк о Слутчине 1965 г. выпуска
yurochka

yurochka

Мiнск, Беларусь
На сайте с 2011 г.
Что интересно - упоминаются фамилии и родные места многих форумчан. Надеюсь, что этого текста еще здесь не было

Смутак па Ідыліі http://anatolsidarevic.livejournal.com/45700.html

Гады тры таму ў Алены Васілевіч спыталіся:
– Алена Сямёнаўна, ці сніцца Вам Слуцк?
– Я вам скажу праўду: не сніццца – адказала пісьменніца. – Часам я ўспамінаю, якім ён быў. Але я не магу сказаць, каб Слуцк з’яўляўся мне ў снах.
Мне Слуцак таксама не сніцца.
У адрозненне ад пісьменніцы, я памятаю цалкам саветызаваны горад, у цэнтры якога знаходзілася Бязбожная (!) горка, на якой стаялі чыйсьці драўляны дом, драўляная гарадская бібліятэка ды мураваны дом культуры – калі так можна сказаць, нашчадак слуцкага праваслаўнага сабора, які аднаго разу ва ўспамінах пра стары Слуцак апісала Алена Васілевіч і які я бачыў на здымку. Да 1964 года ад старога горада засталіся хіба што будынак гімназіі, у якім вучыўся і я, дом, у якім на другім паверсе размяшчалася рэдакцыя раённай газеты, ды палацападобны будынак шляхецкай зборні (цяпер там краязнаўчы музей). Гэты невялікі горад быў у той час звышмілітыразаваны: вайсковы гарадок ледзь не сядзеў на вайсковым гарадку. Першы гарадок, дзявяты, дзясяты, дванаццаты... І таму ў горадзе было шмат, па-слуцку кажучы, навалачы. Тут асядалі адстаўнікі і запаснікі. Дух горада быў прасякнуты саветызмам. Мяне, шаснаццацігадовага, які ўпершыню трапіў з Заходняй Беларусі ва Ўсходнюю, агаломшыў расійскі мат. Я чуў яго і ў Заходняй, але ў Слуцку, здавалася, уся атмасфера была прасякнутая расійскім матам. І віннымі выпарэннямі.
Паступова я зразумеў, чаму Слуцак гэтак мілітарызаваны і саветызаваны. Але спачатку трэба было зразумець, чаму Случчына дала гэтулькі людзей для беларускае культуры і беларускае дзяржаўнасці, чаму менавіта на Случчыне адбылося самае масавае антысавецкае паўстанне.
У тым Слуцку, у які я, ужо даволі начытаны і ўжо непапраўны беларус, трапіў у сярэдзіне 1960-х, трэба было шукаць беларусаў. І я знайшоў іх. Куды больш, чым сам Слуцак, мяне захапілі і закахалі ў сябе палявыя і лесавыя, бліжэйшыя і далейшыя ваколіцы горада. Дзякуючы ім я, пінчук, стаў случаком. І многія случакі былі ўпэўненыя, што я – тамтэйшы, карэнны. Патрыёт Случчыны Ян Скрыган, пішучы ў 1985 годзе, дэдыкацыю на тытульнай старонцы першага тома сваіх выбраных твораў, назваў мяне сваім земляком.
Хоць клічаўскі чалавек і аднакашнік Алены Васілевіч (былы вучань Слуцкага педагагічнага вучылішча) Анатоль Кудравец і раіць нам не вяртацца на сцежкі, па якіх мы хадзілі маладымі, хоць і сам я ведаю, што ніякае радасці тая хадзьба не прыносіць, а толькі смутак і горыч, усё ж падбіваю малодшых ды прыаўтамабіленых літаратараў аднойчы паехаць на Случчыну.
Ведама, не ўсю Случчыну аб’ездзіць хочацца мне (яна, гістарычная, надта вялікая), а завітаць у той лесавы яе куток, які мяжуе з гістарычнай Бабруйшчынай – цяперашнім Любанскім раёнам. Дзе Заграддзе, Паўстынь, Кублішча, Мерашыно і Рабак. Дзе Ліпнікі і Боркі, у якіх нарадзіўся журналіст Міхась Тычына. І Урэчча, якое на пачатку 1960-х далучылі да Любанскага раёна і ў якім кароткі час паміж “пасадкамі” настаўнічаў пісьменнік Сяргей Грахоўскі.
У тую старану колісь ездзілі са Слуцка праз Ячава, Казловічы і Заграддзе.
Заграддзе і было б першым пунктам нашага падарожжа. Тут варт было б запыніцца, і фотаздымкі зрабіць, і выкласці іх у інтэрнэце ды напісаць: тут, у вёсцы, у якой у час рэвалюцыі 1905 года адбылося сялянскае выступленне, на радзіме харавога дырыжора Станіслава Дробыша, знаходзілася славутая Урэцкая мануфактура. Дармо, што нашы гісторыкі пішуць ды пішуць, што мануфактура знаходзілася на Урэччы, Аляксандр Ельскі даўно давёў, што мануфактура была ў вёсцы Заграддзе і што гэтая каталіцка-праваслаўная вёска была прыпісана да маёнтка Урэчча, таму таму і мануфактура Урэцкая. Не шкодзіла б у Заграддзі і раскопкі правесці: а раптам знойдуцца якія падмуркі, рэшткі вытворчасці?
З Заграддзя цераз чыгунку мы выбраліся б у Паўстынь. Не ведаю ці захавалася яна, але ў 1960-х на паўстынскіх могілках мне паказвалі абнесеную жалезнай абгародкай магілу Казіміра Астроўскага, які даводзіўся бацькам прэзідэнту Беларускай Цэнтральнай Рады. Аб той пары ў Паўстыні яшчэ жылі дзядзькі і цёткі, якія памяталі маладога Радаслава Астроўскага і інакш, як Радосем, яго не называлі.
Пра Паўстынь і паўстынцаў цэлую кнігу магла б напісаць доктар філалогіі прафесар Таццяна Дасаева. Гэта па мужу яна Дасаева, а ад бацькі ў яе тутэйшае прозвішча – Жук. Трапляюцца ў Паўстыні Жаўрыды, Кацэлы, Чаратуны, Стасюкі, Васілевічы, але Жукоў найбольш. З гэтага прозвішча, памятаю, любілі кпіць шляхцюкі, але гэтае прозвішча насіў не адзін годны чалавек: і бацька Таццяны Дасаевай, настаўнік і паэт, і заслужаны настаўнік Беларусі Іван Жук...
Пра даўнейшую Паўстынь шмат магла б сказаць і сказала Алена Васілевіч, бо і яе бацька паходзіў з гэтае вёскі, і яна сама вучылася тут пачатковай школе.
Яна, Паўстынь, калі хто чытаў аповесць Алены Васілевіч “Расці, Ганька”, знаходзілася за паўднёваю мяжою краіны Ідыліі – таго кутка, дзе нарадзілася і расла гераіня аповесці, дачка шляхцянкі і мужыка. А паўднёваю мяжою Ідыліі былі “ржавае Кляпчанскае балота і Шэндэраў брод”. Чаму балота Кляпчанскае, таго я не ведаю, а брод названы імем урэцкага анучніка Шэндэра (па-беларуску Аляксандра), якога там праглынула балота.
За маёю памяццю, у сярэдзіне 1960-х, ужо не было ні Кляпчанскага балота, ні Шэндэравага броду. Былі толькі назвы. У той час у Паўстынь са Слуцка ўжо дабіраліся іншаю дарогай, не праз Ячава і Казловічы. Калі табе не выпадала ехаць цягніком да раз’езду Паўстынь, ты мог аўтобусам паехаць са Слуцка на Вясею, з Вясеі на Мялешкі, Папоўцы ды Боркі, а там ножкамі праз Барэцкі лес ды на засценак Ліпнікі. Тут, у колішняй Даманшчыне (уладанні пана Даманскага), Балвановічы, Бараноўскія, Гурыновічы і Няронскія купілі ў другой палавіне ХІХ стагоддзя няўдобіцы ды ляды, акультурылі іх і пасяліліся засценкам (нейкіх дванаццаць двароў). Тут на сваіх 20 дзесяцінах гаспадарыў патомны шляхціц Рыгор Гурыновіч. Тут у яго нарадзілася дачка Ганна Ждановіч-Гурыновіч, якой собіла выйсці за паўстынскага мужыка Сямёна Мацвеевага Васілевіча (яшчэ і ў 1960-х жыхары тамтэйшых вёсак карысталіся старою формаю: Іван Мікалаеў Жук, Кацярына Сцяпанава Арастовіч). Час быў новы, рэвалюцыйны, саслоўі юрыдычна ліквіданыя, і старому шляхціцу, дзеду Грысю, цяжка было з гэтым змірыцца, прывыкаць да новых парадкаў і завядзёнак.
Як яно было далей, можна ўведаць з шмат у чым аўтабіяграфічнай тэтралогіі Алены Васілевіч. І з таго што напісала і апублікавала ды яшчэ маецца апублікаваць Таццяна Дасаева. Мусіць, нешта абавязкова напіша ды апублікуе і сын пісьменніцы, вядомы наш фалькларыст Уладзімір Васілевіч. Я ж добра памятаю той час, калі першая аповесць гэтае тэтралогіі з’явілася ў часопісе “Маладосць”. Гэта здаецца, што нас ніхто не чытае. Адно напішыце пра якую канкрэтную мясцовасць – і там абавязкова пойдзе пагудка: чулі, як наша сяло апісалі? Не скажу, як прынялі гэты твор засцянкоўцы, бо не гутарыў з імі, а ў Паўстыні пагалоска пайшла. Абмяркоўвалі і ў настаўніцкай тамтэйшай (тады) васьмігодкі, і па хатах. Сельскі чалавек як ставіцца да твора? У яго крытэрыі два: праўдзіва ці непраўдзіва, складна ці няскладна апісаныя ў ім мясцовасць, людзі і абставіны. Паўстынцы незадаволенасці творам Алены Васілевіч не выказалі. Наадварот, хвалілі сваю зямлячку. І ганарыліся: наша, Васілевіч. Упэўнены: і сёння ганарацца.
Можна сказаць, што праз выказванні паўстынцаў я пазнаёміўся з Аленай Васілевіч бліжэй, бо ведаў яе яшчэ раней – з таго часу, як убачыў яе кніжку “Заўтра ў школу”. Здаецца, я хадзіў тады ў першы клас. То было завочнае знаёмства. Ці не ў 1966 годзе, калі была апублікавана першая аповесць тэтралогіі, пачалося маё асабістае знаёмства з пісьменніцай. З Паўстыні праз былы Шэндэраў брод і былое Кляпчанскае балота я ўвайшоў на тэрыторыю Ідыліі, каб праз яе трапіць на слуцкі аўтобус. Там, у Ідыліі, у Ліпніках, мы, як мне помніцца, мы пазнаёміліся асабіста. Было лета, быў сонечны дзень, прырода раскашавала... Калі я пішу няпраўду, Уладзімір Васілевіч (ён быў тады зусім хлопчык) мяне паправіць.
Вось туды, дзе краіна Ідылія, дзе Паўстынь, дзе Урэчча (у гэтым мястэчку Алена Васілевіч скончыла сямігодку), мне чамусьці хочацца з’ездзіць. Хоць і раіць нам аднакашнік Алены Васілевіч, Анатоль Кудравец, не хадзіць па сцежках маладосці, хоць і сам я ведаю, што тая хадзьба прынясе адно смутак і горыч, хоць і кажуць мне, што ў Ідыліі засталася адна-адзіная хата...
Анатоль Сідарэвіч

Лайк (1)
Galina10
Новичок

На сайте с 2013 г.
Рейтинг: 1
Здравствуйте. Я новичок на форуме, подскажите, пожалуйста, с чего начать? Меня интересует фамилия Кучевский. Мой прадедушка, Кучевский Иван, дедушка Кучевский Павел, 1898г. рождения, жил в Слуцком уезде, либо Залесье, либо Коты. Буду благодарна за любую информацию Спасибо.
---
Кучевский
Лайк (1)
    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 29 30 31 32  33 34 35 36 37 ... 304 305 306 307 308 309 Вперед →
Модератор: dobby
Вверх ⇈