| Darek1234 Darek Создайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные |
Сообщения Darek1234 (19)Тема: Общие вопросы по работе архива Воронежской области(ГАВО) 28.01.2024, 1:20
СТАРМАР написал:[q] BORISBEL
Rozumiem)
W Woroneżu był kościół, duszpasterstwo obejmowało nie tylko Woroneż, ale także Penzę, Tambów, Riazań i niektóre zaludnione gubernie saratowskie. I bliżej mu do Rostowa, gdzie też była cerkiew, niż do Woroneża.
W związku z tym nasuwają się pytania – gdzie szukać? Na początek Mb w Księgach Pamiątkowych Regionu Don Host.
Pytań jest wiele
[/q]
Tu akt urodzenia Jadwigi Grekowicz córki Władysława i Jadwigi
 |
Тема: Общие вопросы по работе архива Воронежской области(ГАВО) 27.01.2024, 23:46
СТАРМАР написал:[q] Darek1234
Ze szlachty guberni mińskiej ? Albo z Grachowskiego - Grekovići?[/q]
Tego nie wiem właśnie poszukuję informacji skąd pochodził ? Jego ojciec Maciej Grekowicz był Tytularnym Sowietnikiem Komory Przyborowskiej przemieszczał się i zmieniał miejsca zamieszkania minn. Kodeń , Granne. Za udział w Powstaniu Styczniowym na Żmudzi Grekowiczom został skonfiskowany majątek a rodzina zesłana na Sybir . Po powrocie osiedlił się we wsi Sulin i pracował jako urzędnik na kolei To wiem z aktów ślubu, urodzin i zgonów Mogę podesłać je na email . Mój adres dariuszpie@o2.pl Za wszelkie info bardzo dziękuje jestem z Polski
|
Тема: Общие вопросы по работе архива Воронежской области(ГАВО) 27.01.2024, 23:31
СТАРМАР написал:[q] Darek1234
Powiedz mi, pjl, skąd masz informacje o usłudze i zakwaterowaniu ?[/q]
Z odpisu aktu małżeństwa Władysława Grekowicza i Aleksandry Jasińskiej z roku 1886 gdzie jest taka adnotacja zapisana o Władysławie
|
Тема: Общие вопросы по работе архива Воронежской области(ГАВО) 27.01.2024, 20:42
A czy istniej jakiś wykaz urzędników drogi żelaznej z roku 1886 Kozłowsko-Woroneżsko-Rostowskiej, Chodzi mi o Władysława Grekowicza zamieszkały we wsi Sulin (parafia woroneżska, diecezja saratowska) tak wynika z zapisu z aktu ślubu. Za wszelkie informacje z góry dziękuje
|
Тема: Ф. И-329 27.01.2024, 20:34
A czy istniej jakiś wykaz urzędników drogi żelaznej z roku 1886 Kozłowsko-Woroneżsko-Rostowskiej, Chodzi mi o Władysława Grekowicza zamieszkały we wsi Sulin (parafia woroneżska, diecezja saratowska) tak wynika z zapisu z aktu ślubu. Za wszelkie informacje z góry dziękuje
|
Тема: Forum po polsku 19.11.2023, 14:24
Hello, I'm looking for information about Sněžko Wincenty and Aleksander born in Błoty Szlacheckie in the parish of Kobryn. I've searched on a few forums, maybe someone here has some information or knows where to look. Thank you in advance for any information DAREK
Witam, poszukuje informacji na temat Śnieżko Wincentego i Aleksandra urodzonych w Błotach Szlacheckich w parafii Kobryń. Szukałem na kilku forach może tutaj ktoś posiada jakieś informacje lub wie gdzie szukać. Za wszelkie informacje z góry dziękuje DAREK
|
Тема: Восстание 1863 года 29.01.2023, 23:13
milira написал:[q] Darek1234
Rozumiem, że szukasz Władysława Grekowicza. Powiedziałem, że widziałem w archiwum dokumenty specjalnie dla Antoniego Grekowicza. Dokumenty dotyczące Władysława również mogą znajdować się w archiwum, wystarczy ich poszukać. W różnych zasobach archiwalnych przechowywanych jest sporo spisów z uczestnikami powstania polskiego. Setki dokumentów.
[/q]
Tak ,tylko ja jestem z Polski i nie mam dostępu do tych archiwum .Napisałem do nich e-meila zobaczymy czy odpiszą .Bardzo dziękuje za wszelkie informacje naprawdę dziekuje jeszcze raz Pozdrawiam Darek
|
Тема: Восстание 1863 года 29.01.2023, 19:34
milira написал:[q] Darek1234
W Litewskim Archiwum Historycznym znajdują się dokumenty dotyczące uczestnika powstania Grekovica Antoniego.[/q]
Szukam Władysława Rajnolda Grekowicza syna Macieja
|
Тема: Восстание 1863 года 29.01.2023, 11:08
Może napiszę więcej o Władysławie Rajnoldzie Grekowiczu a więc Władysław urodził się 14.08.1837 Włodawa .Ojciec jego Maciej był tam Tytularny Sowietnik Celnej Komory Przyborowskiej państwa Rosyjskiego po rozwiązaniu komory celnej we Włodawie przenieśli się gdzieś na Żmudź (niestety ten okres dla mnie to czarna dziura) Tam na Żmudzi (przekazy rodzinne ) miał majątek i w roku 1863 brał czynny udział w powstaniu gdzie za jego udział został zesłany na Syberię (nie wiem dokładnie gdzie) Po wieloletniej tułaczce wrócił do Polski gdzie osiedlił się w Michalinie w powiat Garwoliński gdzie w roku 1915 zmarł. Poszukuje informacji pomocy może toś w Swoich poszukiwaniach gdzieś natknął się na to nazwisko wszystko dla mnie jest bardzo ważne ,Dziękuje wszystkim za informacje super tu ludzie pomocna grupa Pozdrawiam Darek
|
Тема: Восстание 1863 года 28.01.2023, 21:57
alexeyre написал:[q] To jest Litewskie Państwowe Archiwum Historyczne w Wilnie. Moge Pan wysłać do nich e-mail - istorijos.archyvas@lvia.lt.[/q]
Dziękuje bardzo za wszystko już wysłałem e-mail z zapytaniem o kwerendę tych dokumentów .Pozdrawiam serdecznie
|
Тема: Восстание 1863 года 28.01.2023, 21:38
alexeyre написал:[q] >> Odpowiedz użytkownikowi Darek1234 post z dnia 28 stycznia 2023 r. 21:10
Myślę, że te dokumenty nie są dostępne online - możesz wysłać do nich zapytanie - https://www.archyvai.lt/en/application-forms.html. Za 2-3 tygodnie odpowiedzą.
Myślę, że te dokumenty nie są dostępne online. Można do nich wysłać kwerende - https://www.archyvai.lt/en/application-forms.html. Odpowiedzą za 2-3 tygodnie.
[/q]
No niestety ja piszę z Polski i nie mam możliwości wejścia w ten link i wysłania zapytania o te archiwa czyli znalazłem się w punkcie martwym
|
Тема: Восстание 1863 года 28.01.2023, 21:10
alexeyre написал:[q]
https://eais-pub.archyvai.lt/e...F3001.jspx Eta władysław Ksawerjew Greković pochodził z powiatu kowneńskiego Ten Grekowicz Władysław syn Ksawerego był z powiatu kowieńskiego
[/q]
Dziękuje za link ale nie mogę w niego wejść chyba muszę być zarejestrowany? A jest możliwość kwerendy tych dokumentów z tych archiwów. Wszędzie szukam a te najprawdopodobniejsze informacje o nim. Dokładne imię to Władysław Rajnold Grekowicz syn Macieja miał majątek na Żmudzi czyli ten powiat Kowieński by się zgadzał Bardzo dziękuje jeszcze raz to dla mnie ważne informacje
|
Тема: Восстание 1863 года 28.01.2023, 20:24
alexeyre написал:[q] Darek1234 napisał:
[q] Witam poszukuje informacji na temat Władysława Grekowicza ,uczestnika Powstania Styczniowego na Żmudzi . Za ten udział Władysław Grekowicz był zesłany na Syberię i konfiskata majątku. Długo już poszukuje informacji na jego temat jedyna ostatnia nadzieja to to forum . Za wszystkie informacje z góry dziękuje Darek .
[/q]
Witam
Litewskie Państwowe Archiwum Historyczne - Zesp. 440, Inw. 1, Spr. 233, K. 34 - Listy osób objętych dochodzeniem - Grekowicz Władysław syn Ksaweriego, szl., 1863 - Zesp. 440, Inw. 1, Spr. 234, K. 40 - Skorowidz - Grekowicz Władysław syn Ksaweriego, szl., 1863-1864[/q]
A mogę prosić o link do tych archiwum ? Bardzo dziękuje za informacje
|
Тема: Восстание 1863 года 28.01.2023, 20:20
>> Ответ на сообщение пользователя alexeyre от 28 января 2023 20:11
Ten mój Władysław Grekowicz był synem Macieja szlachcic,
|
Тема: Восстание 1863 года 28.01.2023, 19:30
Witam poszukuje informacji na temat Władysława Grekowicza ,uczestnika Powstania Styczniowego na Żmudzi .Za ten udział Władysław Grekowicz był zesłany na Syberię i konfiskata majątku. Długo juz poszukuje informacji na jego temat jedyna ostatnia nadzieja to to forum .Za wszystkie informacje z góry dziękuje Darek .
|
|
|