| ksoltan Karol Soltan Создайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные |
Сообщения ksoltan (4)Тема: Левковские 21.02.2018, 22:48
Panie Iwanie, Dziekuje za tyle ciekawych informacji, mam nadzieje ze dobrze zrozumialem.
Oczywiscie nie mam watpliwosci ze Michal byl synem Bohdana Soltanowicza, i chyba nawet tak napisalem.
Natomiast w genealogiach w internecie ( i opracowaniach mojego dziadka, i mojego styja Bohdana) jest ten Michal synem Hieronima i wnukiem Jaroslawa, a wiec z zyrowickich Soltanow. Skad sie to wzielo? Chyba wiem, bo mam zeszyt z notatkami mojego dziadka, a w nim zrobiony w maju 1914 roku w Petersburgu wypis " z oficjalnej Genealogii Rodu Soltanow znajdujacej sie w Aktach o Szlachectwie Soltanow w Departamencie Heroldii Rzadzacego Senatu Cesarstwa Rosyjskiego"
A tam mamy filiacje: Jaroslaw-Hieronim-Michal-Iwan-Hieronim Wladyslaw-Samuel.
A wiec byla to w 1914 roku oficjalna genealogia, tyle ze nie byla i nie jest prawdziwa. I w dodatku pomylki moga byc dwie. Po pierwsze wlasnie Michal byl synem Bohdana Soltanowicza a nie Hieronima. Ale mam tez watpliwosci czy Samuel byl synem Hieronima Wladyslawa. Wiadomo ze Hieronim Wladyslaw mial syna Michala, ale syna Samuela? Nie widac (chociazby w biogramie Hieronima Wladyslawa w Polskim Slowniku Biograficznym).
Samuel, dziadek Stanislawa marszalka nadwornego litewskiego zyl w latach 1654-1709.
A moj stryj Bohdan (ktory chyba jednak nie zmysla tych wypisow) podaje ze swojego przedwojennego archiwum w Brzostowicy:
Akt dzielczy Bobynicz miasteczka z dnia 27 pazdziernika 1675 podpisany przez braci Soltanow i swiadkow.
Akt dzialu rodzonych braci Aleksandra, Samuela, Krzysztofa i Gabryjela Danielewiczow Soltanow ziemian wojewodztwa Polockiego, Ziemi Inflackiej i innych wojewodztw i powiatow na majetnosc Uhly Bobynicze w Wojewodztwie Polockim posiadajace miasteczko.
Czy Daniel Soltan wlasciciel Bobynicz mogl pochodzic od uwruckich Soltanow?
I na razie jeszcze tylko jedna uwaga. Widzialem ze dyskutowaliscie na tej stronie teorie ze Lewkowscy i owruccy Soltanowie maja wspolnego przodka w linii meskiej. Jezeli ja jestem potomkiem owruckich Soltanow to mozna te teorie przetestowac genetycznie. Jezeli by sie okazalo Lewkowscy sa mi genetycznie bliscy to by bylo wyraznym potwierdzeniem ze mamy w stosunkowo malo odleglej przeszlosci wspolnego przodka!
Ja sie juz przetestowalem i wynik jest w publicznej bazie danych fta. Na razie w calej swiatowej bazie danych nie ma nikogo kto moglby miec ze mna wspolnego przodka w linii meskej w ciagu ostatnich 10000 lat. Wiec jezeli Lewkowscy mieliby rezultat bliski mojemu to bylby niezly dowod ze jestesmy kuzynami. Ale wynik negatywny oczywiscie nic by nie oznaczal, bo ja moze jednak nie pochodze od owruckich Soltanow, no i jak wiemy nie kazde dzecko jest dzeckem meza swojej zony.
|
Тема: Левковские 19.02.2018, 1:24
Rzeczywiscie bardzo interesujace! Duzo tematow do dyskusji, na dzis skoncentruje sie na jednym, na liscie darownym Hornostaja. Moim zrodlem jest maszynopis materialow (105 stron) o historii "linii Zyrowieckiej, Zdzieciolskiej i Prezmienskiej" rodziny Soltanow ktore "zestawil i wstepem opatrzyl Bohdan Soltan." Byl to moj stryj ktory pracowal nad tym tekstem w latach 50ych XXego wieku (ale materialy pewno zbieral i wczesniej) Umarl w 1960 roku. A materialy dotyczal tez innych linii. Sa to czesciowo wypisy z herbarzy i ze znanych ksiazek (np Wolffa), a czesciowo wypisy z roznych innych zrodel, i wlasnie te zacytowalem. Zrodla sa zawsze dosyc dokladnie opisane. Ale niektore sa z jego archiwum domowego, albo z archiwum domowego mojego dziadka, a wiekszosc dokumentow z tych archiwow wojny nie przezyla.
W maszynopisie tym, tym razem bez skrotow (ale bez polskich liter!) napisane jest tak:
Akty grodzkie Owruckie. Oblatowany 6 kwietnia 1648 roku oryginal listu wieczysto darownego, datowanego 2 stycznia 1558 roku.
1558 Januarii 2 dnia datt. a 1648 Aprila 6 dnia w Grodzie Owruckim oblatt. oryginal listu wieczysto darownego, ktorym Onikiej Hornostaj, Marszalek Hospodarski, starosta rzeczycki, dzierzawca Luboszanski, z malzonka Bohdanowna Chreptowiczowna i synem Fryderykiem imienje swoje Zerew w powiecie Owruckim lezace przez siebie u Panow Fedora i Pawla Bohdanowiczow Iwansewiczow kupione, Panu Bohdanowi Soltanowiczowi , siestrzencowi swemu zapisuje.
Sa tez w tym maszynopisie inne wypisy z ktorych wynika ze Bohdan mial synow Michala, Andrzeja, Filona i Iwana, i ze mial zone Anastazje Surynowne.
Jest tez "prawo przedazne" IPana Michala Bohdanowicza Soltana Mikolajowi Matysewiczowi Berezeckiemu na imienie Bohdanowszczyzne Zerew, z roku 1600.
Wyglada na to ze Zerew w ziemi owruckiej byl w posiadaniu tych Soltanow (ojca i syna) od 1558 do 1600 roku.
Ale wraca pytanie: ktorych Soltanow?
Moze Bohdan byl siostrzencem Chreptowiczowny a nie Hornostaja?
W dyskusjach rodzinnych jest tez inna propozycja:
Onikiej Hornostaj mial brata Iwana. Iwan mial zone Hanne Solomerecka, corke Wasyla. Hanna mial siostre Maryne zone Iwana Aleksandrowicza Soltana. A Bohdan Soltanowicz mogl byc bratem tego Iwana. Ale informacji zrodlowych o takowym brak. No i to bylby dosyc daleki siostrzeniec!
|
Тема: Левковские 18.02.2018, 3:30
Dziekuje za odpowiedzi, i przepraszam ze odpowiadam z lekkim opoznieniem, wciaz sie ucze tego systemu.
Pisze po polsku bo widze ze jestem rozumiany, a ja mniej wiecej tez rozumiem (chociaz tlumacz Google nie pomaga)
Wersja genealogii Soltanow u Minakowskiego, i glowne z tych ktore znajduja sie w genealogii.okiem sa przedstawione na podstawie drzewa genealogicznego opracowanego przez mojego dziadka. Bardzo sobie cenie mojego dziadka, ale mogl sie mylic. A watpliwosci sa takie ze moga panstwa zainteresowac, bo chodzi o owruckich Soltanow.
Nie jestem do konca pewny ze linia zyrowicka i linia owrucka to sa rozne rodziny, ale jest jeszcze inne pytanie.
Zyrowiccy Soltanowie byli herbu Korczak, owruccy byli herbu Soltan. Moja linia jest herbu Soltan. To moze my pochodzimy od owruckich Soltanow? Wiem ze drzewa genealogiczne w internecie (i moj dziadek) mowia inaczej, jakie wiec sa watpliwosci? Rozne. Hieronim Wladyslaw Soltan przedstawiany jest jako potomek Jaroslawa (ktory na pewno byl w linii zyrowickiej). Ale Hieronim Wladyslaw byl synem Jana, ktory byl synem Michala. I wszystko wskazuje na to ze Michal byl synem Bohdana Soltanowicza (i nie widac tu Jaroslawa, ktory zyl mniej wiecej w tym samym czasie). Wiec kim byl Bohdan Soltanowicz?
18. VIII 1577, Akty Grodzkie Brzeskie, tom III, str 375: ...wymieniony jako poborca z Rzeczycy, Pan Bohdan Soltanowicz, Sedzia Ziemski Rzeczycki
2. I. 1558 List wieczysty darowny (Akty grodzkie owruckie, oblatowany 6.IV. 1648) w ktorym Onikiej Hornostaj, Marszalek Hospodarski, starosta rzeczycki... imienje swoje Zerew w powiecie owruckim lezace... Panu Bohdanowi Soltanowiczowi, siestrzencowi swojemu zapisuje
Czy ojcem Bohdana byl Soltan, ktory Soltan? W linii zyrowickiej trudno takiego znalezc (chociaz moze nie niemozliwe). Aleksander Soltan umarl przed 1500. Wsrod jego synow chyba nie ma Soltana nastepnego, za to jest nastepny Aleksander. Czy ten Aleksander tez nazywal siebie Soltanem i mial syna Bohdana? Nic o takowym nie wiadomo. I nie mial zony Hornostajowny.
Ale w powiecie owruckim mamy Soltana w odpowiednim chyba momencie (z rodziny Szyszkinow?). Czy siostra Onikieja Hornostaja byla zona ojca Bohdana? O ile wiem nic na to nie wskazuje, ale nie jestem pewien. Wiec co to znaczy "siestrzencowi"?
To tyle na teraz. Jeszcze raz dziekuje.
|
Тема: Левковские 16.02.2018, 0:07
Szanowni Panstwo,
Informacje w internecie o genealogii i historii Soltanow sa czesto podawane bezkrytycznie
Prosze o kontakt zainteresowanych historia rodziny Soltanow, szczegolnie w XV i XVI wieku . Mam rozne informacje archiwalne i dostep do roznych opracowan rodzinnych (sa wsrod nich malo powazne, ale niektorzy moi kuzyni i przodkowie -- i inni -- zajmowali sie i zajmuja tematem w miare serio).. Znam polski i angielski (i francuski). Rozumiem (plus minus) teksty po rosyjsku, bialorusku, ukrainsku.
Informacje o moich rodzinnych korzeniach mozna znalezc w Genealogii Potomkow Sejmu Wielkiego
Dziekuje
Karol Soltan
|
|
|