Происхождение и значение имен и фамилий.
ТЕМА ЗАКРЫТА
IrinaFMС анонимами не общаюсь. Писать только на почту.  Москва Сообщений: 2936 На сайте с 2003 г. Рейтинг: 1708 | Наверх ##
18 ноября 2004 13:19 С удивлением обнаружила, что у семьи бабушки моей прабабушки  была фамилия, написанная как Камисаровы. Кроме аналогии с комиссаром в голову ничего не приходит. Итак, Московская губерния, Подольский уезд, сельцо на Варшавском шоссе, крепостные Салтыковых, 1850 год. Основная масса фамилий (80%) - от мужских имен. Откуда взялась такая фамилия? С интересом жду любые версии. --- Ирина, администратор форума СВРТ
Прошу в личку не писать. Я про нее забываю, если для ответа надо более 3-х минут :). На письма без приветствия и подписи не отвечаю. | | Лайк (1) |
МЕТЯ Київ Сообщений: 2207 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 208 | Наверх ##
20 сентября 2010 16:59 20 сентября 2010 17:11 Tino написал: [q] livza написал:[q] что суффикс "-ло" в украинском языке означает усиление прозвища[/q]
Совершенно ошибочное мнение! Суффикс -ло создает ОТГЛАГОЛЬНЫЕ прозвища! При чём тут какое-то мифическое усиление прозвища??? Трясти - Трясило Шуміти - Шумило Чикотати - Чикотило Курити - Курило Басити - Басило Ремигати - Ремигайло (все пары поданы на языке оригинале)... [/q]
Спасибі! А то я весь час думав так, як написав. Бо й справді, суфікс емоційно підсилює... Але ще є  й граматика... Пробачте мені! Я не знав, що наші предки добре володіли сучасною літературною мовою. А я ж наївно думав, що вони тільки посилювали звучання прізвиська... Жах! --- тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua | | |
Geo Z LT Сообщений: 19957 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 13272 | Наверх ##
20 сентября 2010 17:09 Stan_is_love написал: [q] Украинское окончание -айло может быть результатом влияния литовских имён на -аila[/q]
Литовские не -айло, а -гайло. | | |
valchaМодератор раздела https://forum.vgd.ru/349/ Сообщений: 25148 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 21094 | Наверх ##
20 сентября 2010 17:15 livza написал: [q] Смущает достаточно высокий чин с фамилией Цыгановский. Дело в том, что Цыганенко, Цыганчук и т.п. уже "замечены" в "Реестре...". Иначе говоря, у меня есть информационный повод о роли цыган в те времена. Кстати, приведу цитату с "гродской" книги (обработана укр. архивистами), которая письменно подтверждает присутствие ром на Волыни.[/q]
Не надо смущаться. Если Табель "под рукой", то видно, что чин всего-то 3-й от конца, не такой уж и высокий. Это первая публикация этой гродской книги? Первое письменное подтверждение? Кем только не полнилась земля малороссийская! Не читала, но название "говорящее": Плохинский М. Цыгане старой Малороссии. Этнографическое обозрение. М., 1890. Кн. VII, № 4. Если Безбородки стали канцлерами, графами и т.д.. в РИ, Розумы - светлейшими и ....., и много прочих лиц малороссийских вышли из... в князи, то почему бы отцу этого Цигановского или ему самому не стать поручиком в это бурное время -18 в.(войны всякие, турецкие, шведские и прочие) - и получить дворянство по чину. --- Платным поиском не занимаюсь. В личке НЕ консультирую. Задавайте, пож-ста, вопросы в соответствующих темах, вам там ответЯТ.
митоГаплогруппа H1b | | |
Tino Київ, Україна Сообщений: 4409 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 3943 | Наверх ##
20 сентября 2010 17:28 livza написал: [q] Я не знав, що наші предки добре володіли сучасною літературною мовою. А я ж наївно думав, що вони тільки посилювали звучання прізвиська... Жах![/q]
Сучасна літературна мова не виникла на порожньому місці. Не виставляйте себе на посміховище.  Чи Ви гадаєте, що роль Шельменка-денщика Вам дуже пасує? А щодо граматики, то вона не є первинною, спочатку виникає та функціонує мова, а потім приходять вчені люди і записують її закономірності мовою граматики. Вам цього не викладали на журфаці? --- Scientia potentia est
-------------------------------------------------------------------------------
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner | | |
20 сентября 2010 17:53 Tino написал: [q] livza написал:
[q] Я не знав, що наші предки добре володіли сучасною літературною мовою. А я ж наївно думав, що вони тільки посилювали звучання прізвиська... Жах!
[/q]
Сучасна літературна мова не виникла на порожньому місці. Не виставляйте себе на посміховище. Чи Ви гадаєте, що роль Шельменка-денщика Вам дуже пасує? А щодо граматики, то вона не є первинною, спочатку виникає та функціонує мова, а потім приходять вчені люди і записують її закономірності мовою граматики. Вам цього не викладали на журфаці? [/q]
У мене сьогодні добрий настрій. Заразом, якщо серйозно, прізвиська формувалися далеко-ко за вуличними мовними умовностями. А ми зі своєї освіченої висоти хочемо правильно зрозуміти природу їх творення. Та й ще при цьому опираємося на словники, які, м'яко кажучи, складалися цілком живими людьми зі своїми уподобаннями, "політичними" болячками і таке інше. --- тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua | | |
Stan_is_love Москва Сообщений: 11419 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 7344 | Наверх ##
20 сентября 2010 18:08 Geo Z написал: [q] Литовские не -айло, а -гайло.[/q]
Это к Борис-Оттокар Генриховичу замечание. --- Все мои личные данные, размещены мною на сайте добровольно в трезвом уме и твёрдой памяти, специально для поиска родственников
Высокотехнологичное удаление бородавок на pla3ma.ru
| | |
20 сентября 2010 18:53 20 сентября 2010 18:54 livza написал: [q] А ми зі своєї освіченої висоти хочемо правильно зрозуміти природу їх творення. Та й ще при цьому опираємося на словники, які, м'яко кажучи, складалися цілком живими людьми зі своїми уподобаннями, "політичними" болячками і таке інше.[/q]
То Ви в ономастиці АГНОСТИК?  На що ж тоді опиратися як не на закономірності та словники? А логіка словотворення непохитна, що 1000 років тому, що 100. Коли в 20 роки вчені мовознавці хотіли зробити з української щось на кшталт чеської, то один з таких вчених якось запитав сільського дідуся: - А як вкраїнською буде перпендикуляр? - А що це? - Ну це якщо ось цього ножа кинути на землю лезом, то він впаде сторч та стоятиме - А... Ну то це буде сторчопад.Гарного Вам вечора, пане Петре! --- Scientia potentia est
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner | | |
20 сентября 2010 18:59 Tino написал: [q] livza написал:[q] А ми зі своєї освіченої висоти хочемо правильно зрозуміти природу їх творення. Та й ще при цьому опираємося на словники, які, м'яко кажучи, складалися цілком живими людьми зі своїми уподобаннями, "політичними" болячками і таке інше.[/q]
То Ви в ономастиці АГНОСТИК? На що ж тоді опиратися як не на закономірності та словники? А логіка словотворення непохитна, що 1000 років тому, що 100. Коли в 20 роки вчені мовознавці хотіли зробити з української щось на кшталт чеської, то один з таких вчених якось запитав сільського дідуся: - А як вкраїнською буде перпендикуляр? - А що це? - Ну це якщо ось цього ножа кинути на землю лезом, то він впаде сторч та стоятиме - А... Ну то це буде сторчопад.
Гарного Вам вечора, пане Петре! [/q]
Дякую! вам також! А щоб було ще й "мулько" у боки, згадаю не анекдот, а кілька прізвищ... Відомість Війська Bipнux козаків Чорноморсъких (1791 р., листопада 30) – словник яскраво-колоритних прізвищ. І що тільки не прочитаєш… Наприклад, таке: полковий старшина Денис Забіяка, підпоручик Трофим Колотиленко, полковий хорунжий Влас Задирака… Та є й такі: Семен Письменний, полковник Данило Письменний, хорунжий Феодор Письменний, хорунжий Артем Письменний, полковий хорунжий Іван Школа, полковий хорунжий Федор Бурсак, бунчуковий товариш На жаль, мені з тими хлопцями не судилося служити...  А вам? --- тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua | | |
Geo Z LT Сообщений: 19957 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 13272 | Наверх ##
20 сентября 2010 19:10 Stan_is_love написал: [q] Это к Борис-Оттокар Генриховичу замечание.[/q]
В литовском есть имена Иогайла, Скиргайла, Римгайла, Швитригайла, Даугайла, Каригайла, Кесгайла, Лингайла, Таутгайла. В этих двукоренных именах второй корень -гайл- имеет значение - сила, мощь. Просто на -айла (без г) имена както-не попадались. | | |
20 сентября 2010 19:37 livza написал: [q] На жаль, мені з тими хлопцями не судилося служити... А вам? [/q]
Який з мене служака --- Scientia potentia est
|