Святнаволокский приход
Святнаволокский приход
balabolkaМодератор раздела  Петрозаводск Сообщений: 8923 На сайте с 2011 г. Рейтинг: 2703 | Наверх ##
8 августа 2015 15:40 8 августа 2015 15:48 1939-1940
ЕФИМОВ ИВАН НИКОЛАЕВИЧ 1912 РСФСР, Карельская АССР Кондопожский р-н, д.Святнаволок Кондопожским РВК красноармеец 8 дэп 8 А Пропал без вести Том 4 СМИРНОВ ИВАН ТИМОФЕЕВИЧ 1900 РСФСР, Карельская АССР Петровский р-н, д.Уссуна Олонецким РВК красноармеец 413 отср 8 А Погиб в бою 25 01 40 в бр.м. в р-не с.Леметти Том 8 ВЕДЕНЕЕВ ИОСИФ ИЛЬИЧ 1911 РСФСР, Карельская АССР Кондопожский р-н, д.Юстозеро Кондопожским РВК красноармеец 61 гап Пропал без вести 13 03 40 Том 3 КОНОНОВ ФЕДОР ИВАНОВИЧ 1916 РСФСР, Карельская АССР Кондопожский р-н, д.Келдосельга Кондопожским РВК красноармеец Пропал без вести Том 5 НИКИТИН СТЕПАН ПАВЛОВИЧ РСФСР, Карельская АССР Олонецкий р-н, д.Торосозеро Олонецким РВК красноармеец 97 сп 18 сд Пропал без вести 13 03 40 Том 6 ФОФАНОВ АНДРЕЙ ИВАНОВИЧ 1904 РСФСР, Карельская АССР Петровский р-н, д.Койкары Кондопожским РВК красноармеец 413 отср 8 А Погиб в бою 25 01 40 в с.Леметти Том 9 --- ========== Ищу Бароны Спенглер и иже с ними,
Олон.губ - Воскресенские, Судаковы, Каменевы, Мошниковы,... Волог.губ - Чупрус - Вологда, Денежкины, Серебряковы - Грязовецкий, Макарьевы - Белозерский | | |
SpaceAVM Петрозаводск Сообщений: 108 На сайте с 2015 г. Рейтинг: 31 | Наверх ##
12 августа 2015 22:36 12 августа 2015 22:38 --- Ищу Матвеевых из Карелии (Олонецкая губерния, Мяндусельгская волость, Святнаволок - Mantyselka, Pyhaniemi) | | |
16 августа 2015 11:59 16 августа 2015 12:00 Статья о Святнаволоке, его истории и жителях, из газеты "KARJALAN HEIMO", №3-4, 1991. На финском языке.
PYHÄNIEMI OLI PUOLI PIITERIÄ
Pyhäniemeläisillä olisi oikeus kiitää kyläänsä Suojärven kaitajärveläisten sanoilla: Puhäniemi oli puoli Piiteriä. Niin arvokkaan perinnön ovat jättäneet historiatiedot kylän perustamisesta. Kylä oli toiminnaltaan hyvin monipuolinen, lisäksi se on monta sataa vuotta vanhempi Pietaria. Kylän historiaan liittyvät Solovetskin luostarin perustajat, kuin myös Pietari Suuri.
Pyhäniemen varhais historia
Kylä sai nimensä siitä, kun pohjoiseen matkalla olleet Solovetskin luostarin perustajat, pyhät Savvatti ja Sosima asuivat Päljärven rannalla, niemessä. Pyhien muistoksi rakennettiin niemeen tsasouna ja kylä sai Pyhäniemi.
Tästä pyhien vierailusta voidaan laskea kylän ikä. Professori Heikki Kirkesen kirjojen mukaan Solovetskin luostarin perustaja Savvatti kuoli vuoden 1435 tienoilla ja Sosima 1478.
Kylän yhteydessä oli myös Pedrinvuara ja baskiirien oboda, haka. Nimensä nämä paikat saivat siitä, kun Pietari Suuri johti baskirykmenttiä vaaralta käsin. Vaarasta tuli Pedrinvuara ja joukkojen olinpaikasta baskiirien oboda. Nimet säilyvät aina 1920-luvulle saakka. Baskiereista voi johtua kolmaskin Pyhäniemellä ja sen ympäristössä vaikuttanut sanonta, jota asukkaat vielä 1940-luvulla käyttivät: "Senkin baskieriit, lopettakkua toruanda." Näin sanottiin lapsille, kun he villiintyivät liikaa.
Pyhäniemen varhais historiaan kuuluu myös Semoneffien rautaruukki, jonka suvulta osti vuorihallitus, ja joka toimi vuoteen 1906 saakka. Ruukki antoi paokkakunnalle työtä kahdella tavalla. Osa väkeä toimi tehtaassa ja osa miilunpoltossa; raudan tekoon tarvittiin paljon hiiltä.
Hiilen teon yhteydessä kehittyi myös tervan poltto, jota jatkettiin vielä sen jälkeen, kun ruukki oli lopettanut toimintansa.
Myös marmori louhos oli huomattava työllistäjä. Kauppa kävi hyvin, kun myyntivalttina käytettiin sitä, että Iisakin kirkkoonkin pyhäniemeläinen marmori oli hyväksytty. Vanhaan historiaan kuuluu myös sotaväkeä paenneiden suojeleminen. Paikkakunnalla oli biegloikivi. Sen uumeniin, kallioon johti uunin suun kokoinen aukko. Sitä kautta kulkivat biegloit kylällä niin työssä kuin ruokaa hankkimassa. Kyläläiset tiesivät biegloiden olevan luvattomalla asialla, mutta eivät heitä ilmiantaneet.
Pyhäniemi vuosina 1900-1921
Pyhäniemen kylä kuului Poventsan kihlakunnan Mäntyselän pitäjään. Joskus se mainitaan kuuluneen Lintajärven volostiin.
Kylä kehittyi ennen vallankumousta huvin. Iivo Härkönen mainitsee kirjassaan 'Itäinen vartio' kylässä olleen 114 taloa (v.1905). Kauppias Juho Matfejeff kertoi KSS:n stipendiaatille maisteri Eeva Karttuselle 1939, että kylään 1920 jäi 120 taloa.
Pyhäniemi oli Mäntyselän pitäjän suurin kylä. Melkein neljännes pitäjän asukkaista asui tässä kyläryhmässä. Mäntyselän pitäjä vuorostaan kamppaili suuruudestaan Paatenen kanssa 'hopeasijasta', kummallakin yli 4000 asukasta. Poventsan kihlakunnan suurin pitäjä oli Sunkun, asukkaita 7537.
Pyhäniemi oli hyvin elinvoimainen ja omillaan toimeentuleva kylä. Se oli kalarikkaan Päljärven rannalla. Perimätieto kertoo, että paikasta käytiin tappeluja kontupohjalaisten, juustjärveläisten ja pyhäniemeläisten kesken. Riidan aiheena olivat hyvät kalapaikat.
Pyhäniemi voitti toran ja rakensi talonsa kahteen riviin järven suuntaisina. Kylän eri osilla oli monta nimeä. Oli Suvipää, Pohjospää, jota myös Pappilaksi kutsuttiin, oli Vaarankylä, Olakankylä, Hatsakankylä, Fuabriekankylä ja Mäenkylä. Kylät olivat karjalaisia lukuunottamatta Mäenkylää, jonne aikoinaan oli siirrettyy venäläisiä louhostöihin.
Talojen nimet pysyivät karjalaisina, vaikka virallisiin papereihin kirjoitettiin venäjänkieliset nimet. Asukkaita oli paljon, kaikkien nimiä ei enää muisteta. Eri lähteistä olemme poimineet seuraavat: Fokaset-Butorinit useampi talo, Levaset-Leontjeffit 3 taloa, Hatkaiset-Gatskinat 6 taloa, Olokaiset 5 taloa, Hosaiset-Gosinit 5 taloa, Jehimäiset-Matfejeffit, Kyrsinit 5 taloa, Ryhmät, Haloussinat, Jeskaset-Jefimoffit, Griinit, Balvanoffit, Hirvas-Haritonoffit, Härkoset-Bikowit, Dorofejeffit, Ojamot-Osipoffit, Kärnät ja Tahvanaiset. Ilomantsista tulleet Kärnät ja Tahvanaiset saivat asunto-oikeudet viinan ja rinkelin avulla. Kummatkin olivat oman oman alansa ammattimiehiä, joitä kylä tarvitsi.
Kylässä oli kaksi venäjänkielistä koulua, mutta oppilaista pulaa, kun kaikki puhuivat karjalaa. Venäjää oli pakko oppia, sillä seurasi rangaistus, jos välitunnilla puhui karjalaa. Suomalaista kirjallisuutta ei myös hyväksytty. Muistellaan, kuinka kauppias Butorinit pojan kirjat takavarikoitiin. Sotavuosina 1941-44 oli lähin suomenkielinen koulu Lismajärvellä, opettajana siellä toimi Samuli Homanen.
Pyhäniemellä oli tsasounan lisäksi myös kirkko. Yrjö Levosen isä toimi kirkon staarostana.
Kylän elinkeinot.
Maanviljelys ja karjanhoito olivat kylän tärkeimmät elinkeinot. Karjaa oli kylässä niin paljon, että kesäisin tarvittiin kolme paimenta. Maitoa ei myyty, vaan sitä saivat lehmättömät ilmaiseksi. Myös peltoja oli riittämiin. Kaskia kaadettiin vain naurisviljelyyn, ei muulle viljalle. Kaura oli eniten viljelty, melkein puolet pelloista oli kauralla. Johtuiko kauran viljelys siitä, kun kylässä oli paljon hevosia, joita tarvittiin niin tukin- kuin rahdinkin ajossa. Taisi kylässä olla herrojakin kuskattavana, sillä Mäntyselän pitäjässä oli 133 ajohevosta, kun yhtä suuressa Paatenessa vain 93. Työhevosia oli kummassakin pitäjässä yli kuusisataa.
Sianhoito 1900-luvun tienoilla oli Karjalassa melko tuntematonta. Tilastoissa mainitaan, että Sungussa oli yksi sikä, Paatenessa kolme ja ennätykseen pääsi Mantyselkä, peräti 14 sikaa. Kun arvioimme Mäntyselän viljely-, hevos- ja sika-määriä, niin pitää muistaa, että Pyhäniemin kylä oli neljännes koko pitäjästä.
Kaupakäynti kylässä oli vilkasta. Suurimmat kaupat olivat Fokas-Butorinien veljeksillä. Heillä oli Pyhäniemen lisäksi myymalät Käppäselässä, Jänkäjärvellä, ja Suonteleessa. Suuret tavaravarastot oli Uunitsassa. Tavarat kuljetettiin omilla proomuilla. Tavaravalikoima oli monipuolista - melä myytiin haitareitakin - muisteli Nikolai Timonpoika Butorin. Luultavasti Butorinit harjottivat myös tukkukauppaa. Siihen viittaavat Yrjö Levosen antamat rahdinajotiedot. Se tiedetään, että Butorinit myivät rinkeliä leipomostaan ympäri Karjalan. Rinkeliverstaassa oli työssä 7 tyttöä ja mestari.
Täysiä tavarakuormia vietiin Repolan Hörtsälle, Onkamuksen Kaliselle, Himolan Lukaselle, Sellin Minniselle ja Jänkäjärven Kalikalle. Lisäksi Yrjö muisti rahdinajot Suojärven Jehkilään. Mieleen oli jäänyt tavaran viennit niin Peiposen kauppaan kuin Kalisellekin, jonka kauppaa silloin hoiti vuohtjärveläinen Jaakko Jevsejev, professori Viktorin isä. Jehkilästä lastattiin tupakkaa Butorinille vietäväksi.
Pyhäniemessä oli muitakin kauppiaita. Juho Matfejev kertoi, että heidän suvullaan oli myös kauppa, jopa viinanmyyntioikeuksineen. Tosin valtio otti sitten viinanmyynnin itselleen ja näin meni kysytty artikkeli.
Tukkisavotat ja uitot olivat Pyhäniemen ympäristössä jokavuotisia. Metsästys- ja kalastus kuuluivat kyläläisten ohjelmaan. Butorinit ja myös Levoset olivat turkiksien ostajina, he veivät tuotteensa Sungun markkinoille. Kalakauppa erosi muiden kylien kauppatavoista. Kaikkia kaloja ei vietykään Sunkuun, vain suurimmat. Riäpöit vietiin suoraan Petroskoin kauppoihin. Sieltä saatiin hyvä hinta. Osa suurkaloista lähetettiin suoraan Pietariin, kun Butorinien omat proomut hakivat kauppatavaroita.
Kylän ammattimiehet.
Pyhäniemeläisillä ei ollut peukalo keskellä kämmentä. He olivat omavaraisia. Kylässä oli kaksi räätäliä. Hyviä ammattimiehiä, kun opin olivat käyneet Pietarissa. Neljä suutaria huolehti, että kuljettiin uusissa kengissä. Vedenpitävät saapasnahat tuotiin Sungusta. Ilomantsista kylään muuttaneet Kärnät toimivat seppinä ja Tahvanaiset korjailivat kellot ja soittopelit. Harjoja valmistettiin myyntiin ja vietiin kaikkialle, eniten Sunkuun. Puusepiä oli myös, ja he valmistivat tuotteitaan myyntiin. Tervanpoltto oli peritty rautaruukin ajoilta. Sitä jatkettiin yli oman kylän tarpeen.
Kylän 'juristeina' toimivat kymmenniekat. Viirat siirtyivät talosta taloon, tunnusmerkkinä oli kaulassa kannettava metallikilpi, bräskä.
Vuonna 1920 alistettin Pyhäniemen kylän asiain hoito ja kehittäminen Karjalan Työkansan Kommuunin vastuulle. Kuinka kommuuni on kylän asioita hoitanut ja karjalaisuutta kylässä vaalinut, siitä ei ole varmaa tietoa, vain pelottavia huhuja.
Mainitun työkommuunin perustamista on arvokkaalla tavalla juhlittu. Kirjoittaja oli mukana heidän 60-vuotisjuhlissaan. Ne olivat upeat, vain yhden surun jättivät. Kyseessä olivat Karjalan historiaan liittyvät juhlat, mutta juhlapuheissa ei sanaakaan karjalaa kuultu. Eikä paremmin käynyt tasavallan toiselle viralliselle kielellekään suomelle, sekin unohdettiin.
Vuonna 1990 olivat vuorossa 70-vuotisjuhlat. Juhlapuheen piti Viktor Stepanov. Hän toi esille Karjalan taloudelliset saavutukset, mutta karjalaisuuden kehityksestä 70 vuoden aikana oli hyvin vähän sanottavaa. Puhuja mainitsi sen, että karjalankielinen lehti - Oma mua - alkaa ilmestyä. Lehden tarpeellisuuden ajoivat päättäjien ratkaistavaksi perestroikan rohkaisemat karjalaisuudesta huolta ja vastuuta kantaneet piirit, pieni Karjalan Rahvahan Liitto.
Virkakoneistolta olivat Karjalan kieliasiat jo aikoja sitten unohtuneet.
KOSTI PAMILO
Lähteet: Yrjö Levosen muistelmat, kirjannut maisteri Eeva Karttunen Juho Matfejevin muistelmat, kirjannut maisteri Eeva Karttunen. Karjala idän ja lännen välissä, professori heikki Kirkinen. Karjalan Vartia, kirjailija Iivo Härkönen. --- Ищу Матвеевых из Карелии (Олонецкая губерния, Мяндусельгская волость, Святнаволок - Mantyselka, Pyhaniemi) | | |
27 августа 2015 21:47 27 августа 2015 21:49 По рекрутам информацию необходимо смотреть в НА РК - ф. 280, Повенецкое уездное по рекрутским делам присутствие (1812-1874), а также ф. 201, Повенецкое уездное по воинской повинности присутствие (1886-1919). Также Ф. Р-2689 Повенецкое уездное по воинской повинности присутствие (1916-1919) --- Ищу Матвеевых из Карелии (Олонецкая губерния, Мяндусельгская волость, Святнаволок - Mantyselka, Pyhaniemi) | | |
balabolkaМодератор раздела  Петрозаводск Сообщений: 8923 На сайте с 2011 г. Рейтинг: 2703 | Наверх ##
28 августа 2015 14:29 28 августа 2015 14:29 РЕВИЗСКАЯ СКАЗКА государственных крестьян Олонецкой губернии Повенецкого уезда Юстозерской вотчины (фрагмент) НА РК, ф. 4, оп. 18, д. 56/540 (Орфография сохранена, нумерация семей приблизительная, нечитаемый текст обозначен знаком вопроса)
Семьи Мужеский пол По последней ревизии состояло и после оной прибыло Из того числа выбыло Ныне на лицо Семьи Женский пол Во временной отлучке Ныне на лицо 1834 года апреля 17 дня Олонецкой губернии Повенецкого уезда Юстозерской вотчины деревни Святнаволоцкой волости Лист 46 оборотный — лист 47 136. Семен Степанов 43 61 136. Семена Степанова жена Матрена Софронова 50 Семена Степанова сыновья Фока 16 34 Фоки Семенова жена Оксенья Калинина? 53 Иван 10 28 Ивана Степанова жена Марфа? Михайлова 20 Ивана Семенова сын Козьма Новорожд. 3 мес. Семена Степанова дочь Авдотья 137. Яков Тимофеев 67 Умер 1825 года 137. Яковлев сын Матвей 21 39 Матвея Яковлева жена Марина Созонова 40 Матвея сыновья Егор Новорожд. 9 Его же дочери Настасья 16 Тихон Новорожд. 6 Акилина 12 Ефим Новорожд. 4 Елена 1/2 Якова Тимофеева брат Никифор Причислен государственных 1819 года Умер 1824 года 138. Гаврила Данилов 6 24 138. Гаврилы Данилова мать Елена Григорьева 48 Гаврилы Данилова брат Ананий 3 21 Лист 47 оборотный — лист 48 139. Герасим Кондратьев 35 53 139. Герасима Кондратьева жена Марья Максимова 48 Герасимовы сыновья Митрей 8 26 Его же дочь Агафья 12 с пол. Севастьян Новорожд. 14 Герасима Кондратьева брат Федор 22 40 Федора Герасимова сыновья Иван Новорожд. 11 Федора Кондратьева жена Катерина Петрова 36 Денис Новорожд. 6 Федот Новорожд. 3 Тимофей Новорожд. 1 140. Иван Аврамов 57 Умер 1828 года 140. Иванов сын Никифор 29 Умер 1829 года Никифора Иванова сыновья Фадей Новорожд. 15 Никифора Иванова дочери Анна 16 Стефан Новорожд. 10 Параскева 5 с пол. Федор Новорожд. 9 141. Федор Васильев 22 40 141. Федора брат Антон 21 39 Антона Васильева жена Ирина Иванова 38 Антонов сын Максим Новорожд. 9 Его же дочери Параскева 40 Татьяна 4 с пол. Лист 48 оборотный — лист 49 142. Трофим Иванов Причислен государственных 1819 года 28 142. Трофима Иванова жена Татьяна Степанова 30 Трофимов сын Севастьян Новорожд. 5 Его же сестра Парасковья 38 Его же дочь Степанида 2 мес. 143. Амос Семенов 38 56 143. Амоса Семенова жена Марья Семенова 48 Амосов сын Федор 12 30 Федора Амосова жена Марья Евсиева 28 Федоров сын Иван Новорожд. 3 Его же дочери Елена 6 Ирина 9 мес. Амоса Семенова дочери Степанида 16 Авдотья 12 144. Афанасей Агапитов 43 Умер 1827 144. Афанасия Агапитова жена Василиса Кондратьева 48 Афонасьев брат Василей 36 54 Афанасия Агапитова дочь Ирина 16 Васильевы сыновья Андрей 2 20 Василия Агапитова дочери Ульяна 18 Яков Новорожд. 14 Оксинья? 16 Афанасия Агапитова третий брат Иван 28 Переведен в Петрозаводский уезд 1822 года 145. Василий Карпов 55 73 145. Василия сыновья Егор 22 40 Егора Васильева жена Парасковья Иванова 36 Фома 19 37 Фомы Васильева жена Матрена Давыдова? 24 Фомы Васильева сын Филип Новорожд. 8 Его же дочь Татьяна 19 Лист 49 оборотный — лист 50 146. Авакум Семенов 40 Умер 1828 146. Авакума Семенова жена Авдотья Иванова 38 Авакумов сын Егор 11 29 Егора Авакумова жена Анна Матвеева? 23 Егоровы сыновья Григорий Новорожд. 3 Авакума Семенова дочь Ирина 13 Емельян? Новорожд. 1 Авакума Семенова сыновья Панфил 3 21 Климент Новорожд. 17 Федул Новорожд. 15 Сергей Новорожд. 5 147. Филимон Прохоров 21 Обязан в рекруты 1819 года 147. Филимона Прохорова мать Параскева Нефедова 68 Филимонова брат Яков 18 36 Якова Прохорова жена Елена Карпова 28 Яковлева сын Тит Новорожд. 5 Его же дочь Анна 7 Филимонова другой брат Григорий 13 20 Григорья Прохорова жена Агафья Васильева 148. Прокопий Марков 63 Умер 1834 148. Прокопья Маркова жена Марья Алексеева 58 Прокопьев сын Михаил 29 47 Михаила Прокопьева жена Авдотья Гаврилова 38 Михайлины сыновья Антон Новорожд. 10 Его же дочь Елена 7 Захар Новорожд. 5 Лист 50 оборотный — лист 51 149. Евсей Акимов 70 Умер 1825 149. Евсея Акимова жена Ирина Григорьева 48 Евсея Акимова сын Филимон 45 63 Филимона сыновья Никита 17 Обязан в рекруты 1818 Тимофей 14 32 Тимофея Филимонова жена Елена Софронова 30 Фока 11 Обязан в рекруты с лету? 1828 Его же дочь Акилина 3 Дмитрий Причислен с прописки до 1829 25 Евсея Акимова другой сын Максим 38 56 150. Семен Филимонов 42 60 150. Семена племянник Иван Софронов 19 33 Ивана Софронова жена Парасковья Степанова 31 Ивановы сыновья Кондратий Новорожд. 5 Его же дочь Марфа 8 мес. Архип Новорожд. 3 Василея Софронова жена Марья Матвеева 28 Семена Филимонова другой племянник Василей Софронов 12 30 Васильев сын Иван Новорожд. 1 Семена Филимонова третий племянник Макар Софронов 9 Обязан в рекруты 1822 Лист 51 оборотный — лист 52 151. Терентий Венедиктов 41 59 151. Терентия Венедиктова жена Настасья Васильева 58 Его же сестра Аксинья 58 152. Игнатий Григорьев 56 Умер 1826 152. Игнатия сын Михаил 23 41 Михаила Игнатьева жена Агафья Васильева 32 Игнатия другой сын Никита 18 36 Никиты Игнатьева жена Матрена Ерофеева 36 Никитины сыновья Григорий Новорожд. 15 Его же дочь Ирина 11 Александр Новорожд. 13 Михаила Игнатьева дочь Домна 8 Яков Новорожд. 3 Игнатия Григорьева третий сын Конон 13 31 Конана Игнатьева жена Фекла? Алексеева 30 Его же дочери Парасковья 2 Варвара 2 мес. 153. Александр Ильин 53 Умер 1826 153. Александров сын Алексей 17 39 Алексея Александрова жена Зеновья Иванова 32 Александров сын Федор Новорожд. 6 Его же дочь Аксинья 2 Александра Ильина другой мын Семен 16 Умер 1820 Александра Ильина племянник Михей Филипов 18 31 Михея Филипова мать Акилина Кондратьева 58 Михеевы сыновья Андрей Новорожд. 8 Михея Филипова жена Авдотья ..?ева 32 Арсений Новорожд. 5 Его же дочери Матрена 11 Парасковья 3 Лист 52 оборотный — лист 53 154. Семен Харитонов 36 Переведен в Петрозаводское мещанство 1833 года 154. Семенов сын Иван 8 Умер 1825 Семенова Харитонова брат Михаил 30 Умер 1826 Михаила Харитонова ...тка? Авдотья Маркова 43 Ея дочь Дарья 16 155. Конан Фомин 20 с пол. Умер 1833 155. Конана Фомина жена Авдотья Григорьева 32 Конановы сыновья Осип Новорожд. 6 Его же дочь Катерина 10 Иван Новорожд. 2 Марья 1 нед. 156. Егор Родионов 38 56 156. Егора Родионова жена Матрена Семенова 48 Егора Родионова сыновья Семен 6 24 Филип 3 21 Харлам Из прописных причислен 1819 года 19 Козма Новорожд. 14 157. Иван Андронов 50 Умер 1831 157. Ивана Андронова жена Матрена Иванова 53 Ивана Андронова сыновья Михей 14 32 Михея Иванова жена Авдотья Степанова 28 Михеевы сыновья Михей Новорожд. 5 Ивана Андронова дочь Марфа 23 Иван Новорожд. 1 Ивана Андронова другой сын Василей 3 21 Лист 53 оборотный — лист 54 158. 158. Девица Парасковья Матвеева 23 159. Михаил Алексеев Попов 20 38 159. Михаила Алексеева жена Агафья Афанасьева 32 160. Сава Кондратьев Причислен из выходцев 1820 Умер 1823 160. 161. Антон Ермолаев Буторин Причислен из выходцев 1823 В безвестном сходе с 1823 года 161. 1834 года апреля 17 дня Олонецкой губернии Повенецкого уезда Юстозерской вотчины деревни Северного конца Лист 54 оборотный — лист 55 162. Ефим Васильев 51 Умер 1818 162. 163. Василей Иванов 62 80 163. Васильев сын …? 36 Умер 1827 Ефима? Васильева Степанида Игнатьева 48 ..ов? сын Феофилакт Новорожд. 7 Его же дочь Федосья 16 Василея Иванова другой сын Давыд 21 39 Давыда Васильева жена Агафья Семенова 30 Давыдовы сыновья Фрол Новорожд. 7 Матвей Новорожд. 1 164. Андрей Филимонов 28 46 164. Андрея Филимонова жена Лукерья Васильева 49 Андрея Филимонова сын Тимофей 10 28 Тимофея Андреева жена Евдокия Захарова 27 Тимофеев сын Евстиыей Новорожд. 3 Его же дочь Матрена 2 Андрея Филимонова другой сын Лукиян 4 мес. 18 лет 4 месяца Андрея Филимонова дочь Матрена 15 Лист 55 оборотный — лист 56 165. Аврам Ефремов 31 49 165. Аврама Ефремова мать Марья Митрофанова 78 Аврамов сын Иван Новорожд. 7 Аврама Ефремова жена Авдотья Лукина 38 Аврама Ефремова братья Фока 17 Умер 1816 Его же дочери Елисавета 15 Иван 16 Отдан в рекруты 1820 Офимья 12 Михаил 15 33 Евдокия 2 Михаила Ефремова сыновья Данила Новорожд. 7 Михаила Ефремова жена Марья Прокопьева 26 Василей Новорожд. 5 Его же дочь Степанида 2 166. Гаврила Васильев 50 68 166. Гаврилы Васильева жена Дарья Никифорова 68 Гаврилы Васильева сын Сила 21 39 Силы Гаврилова жена Параскева Фомина 43 Его же дочери Анна 10 Федосья 7 Марья 4 Дарья 1 мес. 167. Моисей Васильев 44 62 167. Моисея Васильева жена Марья Васильева 53 Моисея сын Степан 17 35 Степана Васильева жена Марья Васильева 30 Степана Моисеева сыновья Аксентей Новорожд. 10 Его же дочери Марфа 2 Матвей Новорожд. 8 Дарья 1 мес. Иван Новорожд. 6 Лист 56 оборотный — лист 57 168. Алексей Данилов 22 Переведен в Петрозаводском уезде Петропавловскую вотчину деревню Лижму? 1827 168. Алексея Данилова брат Елей 18 36 Елея Данилова жена Авдотья Игнатьева 25 Алексея Данилова брат Афиноген Егоров 15 Переведен в Петрозаводском уезде Петропавловскую вотчину в деревню Кондиозера? 1822 Елея Данилова сестра Авдотья Никитина Пропущена 40 Ея же незаконнорожденная дочь Ирина Пропущена 12 Елея Данилова дядина Авдотья Прохорова Пропущена 63 Ея дочь Матрена Пропущена 27 169. Макар Иванов 28 46 169. Макара Иванова жена Дарья Ефимова 48 Макаровы сыновья Федор Новорожд. 12 Его же дочери Акилина 15 Тихон Новорожд. 6 Татьяна 10 Анна 9 170. Степан Анфимов 14 32 170. Степана Анфимова мать Катерина Осипова 63 Степана Анфимова сыновья Федор Новорожд. 11 Степана Анфимова жена Дарья Филипова 32 Осип Новорожд. 10 Его же тетка девица Парасковья Григорьева Пропущена 80 Анфим Новорожд. 8 Его же сестра Настасья Анфимова Пропущена 35 Ефим Новорожд. 6 Степана Анфимова брат Никон 11 29 Лист 57 оборот — лист 58 171. Андрон Харламов 47 65 171. Андрона Харламова жена Авдотья Васильева 53 Андрона Харламова сыновья Иван 15 33 Ивана Андронова жена Агафья Осипова 29 Федор 8 Отдан в рекруты 1830 Его же дочери Оксенья 10 Семен 7 25 Соломонида 4 Ермила С прописных причислен 1825 24 Андрей Новорожд. 14 Тит Новорожд. 13 172. Антон Харламов 38 Переведен в Петрозаводский уезд Петропавловскую вотчину в деревню Карташи 1829 172. Антона Харламова сыновья Иван 14 Захар 11 Ермила 9 Диян 9 Петр С прописных 1825 173. Клим Иванов 48 66 173. Клима Иванова жена Федосья Никитина 53 Клима Ивановы сыновья Степан 13 31 Степана Климентьева жена Мария Лукина 20 Анфим 12 30 Клима Иванова дочери Марья 26 Спиридон 6 Отдан в рекруты 1831 Марина 19 Елесей Новорожд. 15 Исак Новорожд. 11 Ефим Новорожд. 9 Клима Иванова брат Никон 46 Умер 1830 Никона Иванова жена Акилина Михайлова 58 Лист 58 оборот — лист 59 174. Артамон Родионов 69 Умер 1838 174. Артамона Родионова жена Агафья Егорова Пропущена 89 Артамонов сын Федул Умер 1832 Федула Артамонова жена Авдотья Кондратьева 48 175. Максим Кирилов 64 Умер 1833 175. Максимов сын Моисей 30 48 Моисея Максимова жена Авдотья Игнатьева 38 Моисея Максимова сыновья Аверкий 1 с пол. 18 с пол. Его же дочери Авдотья 15 Игнатий Новорожд. 13 Александра 4 Федор Новорожд. 11 Максима Кирилова дочь Катерина 58 Осип Новорожд. 6 176. Гаврила Романов 30 48 176. Гаврилы Романова жена Федосья Захарова 46 Гаврилы Романова сыновья Дорофей Новорожд. 11 Его же дочери Степанида 12 Яков Новорожд. 1/2 Александра 5 с пол. Яков же Новорожд. 9 мес. Гаврилы Романова невестки Парасковьи незаконнорожденный сын Семен Новорожд. 11 177. Василий Никитин 32 50 177. Василья Никитина жена Елена Савельева 48 Василья сыновья Иван 4 22 Его же дочь Марфа 14 Василей С прописных причислен 1819 21 Василья Никитина сестра Татьяна 38 Степан Новорожд. 17 Лист 59 оборот — лист 60 178. Антон Артемьев 22 40 178. Антона Артемьева мать Авдотья Иванова 74 Антона сыновья Федор 3 21 Антона Артемьева жена Ирина Федорова 43 Петр Новорожд. 17 Его же дочери Акилина 19 Филип Новорожд. 8 с пол. Анна 5 Михаил Новорожд. 7 Дарья 2 с пол. Иван Новорожд. 5 мес. 179. Степан Федоров 57 Умер 1830 179. Степанов сын Вавил? 21 39 Вавила Степанова жена Февронья Федорова 36 Вавиловы сыновья Иван Новорожд. 11 Его же дочери Фекла 14 Максим Новорожд. 4 Наталья 12 Степана Федорова другой сын Михаил 17 39 Катерина 6 Степана Федорова третий сын Тимофей 12 Умер 1826 Степана Федорова дочь ...атья? 27 180. Наум Ксенофонтов 20 2 мес В отлучке без письменного вида не известно с сентября 1833 180. Наума Ксенофонтова мать Анна Макарова 58 Наума Ксенофонтова брат Семен 18 36 Семена Ксенофонтова жена Агафья Степанова 40 Семена Ксенофонтова сыновья Степан Новорожд. 15 Его же дочери Агафья 12 Ларион Новорожд. 14 Авдотья 9 Пантелей Новорожд. 5 Дарья 2 Лист 60 оборот — лист 61 181. 181. Вдова Василья Яковлева Парасковья Анкудинова 63 Ея дочь Марья 27 182. Алексей Севастьянов 44 Умер 1823 182. Алексея сыновья Тимофей 18 Переведен в Петрозаводское мещанство 1821 Семен 13 Переведен в Санпетербурское мещанство 1821 183. Максим Федоров 11 29 183. Максима Федорова мать Марья Устинова 55 Максима Федорова жена Елена Никонова 25 Его же дочери Оксенья 4 Акилина 2 184. Афанасей Максимов 56 74 184. Афанасея Максимова жена Лукерья Антонова 63 Афанасьев сын Алексей 20,2 38,2 Алексея Афанасьева жена Степанида Тимофеева 40 Алексеевы сыновья Федор Новорожд. 12 Его же дочери Марья 15 Тимофей Новорожд. 10 Авдотья 4 Никифор Новорожд. 2, 4 мес Афонасея Максимова племянница Агафья Окресанова пропущена 50 185. Дементий Васильев 38 56 185. Дементья Васильева жена Федосья Васильева 58 Дементьевы сыновья Тимофей 12 30 Тимофея Дементьева жена Парасковья Семенова 18 Матвей 2 20 Лист 61 оборот — лист 62 186. Семен Елисеев Причислен из выходцев 1830 53 186. Василья Елисеева жена Татьяна Родионова 55 Его же дочь Авдотья 26 187. Иван Алексеев Попов 39 Умер 1831 187. Ивана Алексеева жена Офимья ...еева 53 Иванов сын Гаврила 10 28 188. 188. Фоки Яковлева жена Устенья Ермолина 78 189. Иван Терентьев 25 Отдан в рекруты 1816 189. 190. Тимофей Диянов 42 60 190. Тимофея Диянова жена Парасковья Иванова 48 Тимофея Диянова подкидыш им взятый сыном к себе незаконнорожденный Антон Новорожд. 13 (191.) Максим Петров 28 Умер 1818 191. 192. Василий Яковлев Передан ис петрозаводских мещан 1826 70 192. Василья Яковлева жена Татьяна Андреева 55 Васильев сын Алексей 30 Алексея Васильева жена Агафья Васильева 30 Его же дочь Анна 6 193. Трофим Алексиев Попов Переведен ис санпетербурских мещан 1830 и 1831 годов 60 193. Трофима Алексиева жена Аксенья Максимова 49 Трофимова сыновья Алексей Умер 1833 Его же дочь Пелагия 19 Гаврила Новорожд. 16 Марфа 14 1834 года апреля 17 дня Олонецкой губернии Повенецкого уезда Юстозерской вотчины деревни Горы Лист 62 оборот — лист 63 194. Степан Гаврилов 54 Умер 1833 194. Степана Гаврилова жена Ирина Филипова 56 Степана Гаврилова сын Федор 19 Отдан в рекруты 1828 Степана Гаврилова другой сын Иван 10 28 Ивана Степанова жена Марфа Андреева 26 Иванов сын Андрей Новорожд. 1 с пол. Степана Гаврилова третий сын Максим 3 21 Степана Гаврилова четвертый сын Андрей 1 Умер 1820 195. Яков Игнатьев 36 54 195. Якова Игнатьева мать Домна Гаврилова 73 Якова Игнатьева брат Егор 12 30 Якова Игнатьева жена Авдотья Евсеева 43 Егоров сын Григорий Новорожд. 6 Егора Игнатьева жена Настасья Афанасьева 33 Его же дочь Дарья 5 196. Стафей Елисиев 31 Умер 1831 196. Стафей Елисиева жена Елена Игнатьева 45 Стафеев сын Спиридон 10 28 Спиридона Стафеева жена Авдотья Матфеева? 30 Стафея Елисиева брат Василей 16 34 Василья Елисеева жена Устенья Иванова 35 Васильев сын Леонтий Новорожд. 10 Его же дочь Оксенья Стафея Елисиева третий брат Михаил 14 32 Михаила Елисеева жена Дарья Назарьева 24 Лист 64 оборот — лист 65 197. Григорий Ермолин 36 54 197. Григорья Ермолина жена Авдотья Федорова 43 Григорьев сын Мирон Новорожд. 10 Его же дочери Федосья 17 Акилина 15 Матрена 13 Мавра 6 198. Ефим Кондратьев 29 47 198. Архипа Кондратьева дочери Матрена 18 Ефимовы сыновья Елизар Новорожд. 7 Анна 1 нед. Лаврентий Новорожд. 5 199. Родион Иванов 68 Умер 1830 199. Родиона Иванова сын Родион 45 Умер 1818 Родиона Родионова сын Кирил 16 34 Кирила Родионова жена Марья Осипова 34 Кирила Родионова сыновья Федор Новорожд. 10 Кирила Родионова дочери Акилина 11 Михаил Новорожд. 5 Марья 1 нед. Родиона Родионова другой сын Иван 13 Из выходцев с 1823 Ивана Родионова жена Дарья Анкудинова 32 Родиона Родионова третий сын Трифон 5 Отдан в рекруты 1831 Родиона Иванова другой сын Антон 28 Умер 1830 Антона Родионова жена Опраксенья Клементьева 43 Антоновы сыновья Харлам Новорожд. 14 Его же дочери Харитонья 20 Евтефей? Новорожд. 6 с пол. Дарья 12 200. Иван Трефилов 38 56 200. Ивана Трефилова жена Анна Гаврилова 63 Ивана сыновья Козьма 15 Умер 1829 Козьмы Иванова жена Парасковья Захарьева 39 Михайла 11 29 Михаила Иванова жена Федосья Иванова 28 (201.) Федор Иванов 58 Умер 1832 (201.) 202. Ефим Дорофеев 65 Умер 1826 202. Ефима Дорофиева сын Назар 28 48 Назара Ефимова жена Елена Васильева 48 203. Кондратий Терентьев 38 56 203. Кондратия Терентьева жена Елена Меркульева 43 Кондратьев сын Ульян 12 30 Ульяна Кондратьева жена Лукерья Алексиева Ульяна Кондратьева сыновья Григорий Новорожд. 5 Кондратия Терентьева дочь Анна 16 Филип Новорожд. 1 мес. Кондратия Терентьева другой сын Парамон 1 19 Кондратьев третий сын Иван Новорожд. 9 204. Лука Тихонов 14 Умер 1826 204. Луки Тихонова жена Авдотья Матвеева 32 205. Иван Кирилов 16 34 205. Ивана Кирилова жена Парасковья Михайлова 26 Его же дочери Авдотья 2 Елисавета 6 мес. Лист 65 оборот — лист 66 206. Клим Марков 67 Умер 1825 206. Клима Маркова сын Захар 43 61 Захара Климова жена Елена Антонова 38 Захаровы сыновья Влас? 22 Умер 1832 Тихон Причислен ис прописных 1819 20 Клима Маркова другой сын Ефим 30 Передан в санпетербурское мещанство 1827 Клама Маркова брат Тимофей 60 Умер 1826 Тимофея Маркова дочь Авдотья 36 Тимофеев сын Фома 5 23 207. Андрей Иванов 53 Умер 1818 Андрея Иванова жена Анна Митриева 63 Андреев сын Федор 26 44 Федора Андреева жена Наталья Никитина 41 Федоров сын Григорий 5 23 Его же дочери Василиса? 53 Алексей Новорожд. 10 Ав.? 14 Парасковья 6 Степанида 3 208. Петр Кузмин 22 40 208. Петра Кузмина жена Агрипина Федулова 30 Петра Кузмина от первой жены сын Василей 1 19 Его же от первой жены дочь Варвара 16 Петра Кузмина от второй жены сын Осип Новорожд. 7 Марфа 14 Петра Кузмина брат Игнатий 16 Умер 1823 Его же от второй жены дочь Анна 10 Лист 66 оборот — лист 67 (209.) Макар Сохротов 65 Умер 1818 (209.) 210. Ерофей Федотов 45 63 210. Ерофея Федотова жена Аксенья Тимофеева 58 Ерофеевы сыновья Егор 11 Отдан в рекруты 1831 Его же дочь Иринья 21 Аввакум 9 27 Аввакума Ерофеева жена Парасковья Григорьева 25 Мартын 1 19 Его же дочь Акилина 6 мес. 211. Ефим Арефов? 34 с пол. 52 с пол. 211. Ефима Арефова жена Аксентья Софонтьева 48 Ефимовы сыновья Тимофей 7 25 Его же дочери Аксенья 27 Ипат 1 19 Агрипина 22 Ларион Новорожд. 10 Матрена 17 Сергей Новорожд. 6 Пелагия 15 212. Митрофан Романов 33, 1 мес. 51, 1 мес. 212. Митрофана Романова жена Федосья Панфилова 42 Митрофанов сын Михаил Новорожд. 17 Марфа 9 Митрофана Романова брат Давыд 31 Переведен той же вотчины Линдозерский погост деревню Верхнюю гору 1830 Пелагия 8 Давыда Романова сын Дмитрей 6 Переведен в Олонецкий уезд Кондушскую вотчину деревню Сярмеги? 1831 Лист 67 оборот — лист 68 213. Роман Богданов Причислен 1832 20 213. Романа Богданова жена Анна Васильева 25 Романа Богданова сын Козма Новорожд. 6 мес.
Следует иметь ввиду, что абсолютным большинством населения деревни Святнаволок были карелы, говорившие на своем родном языке. Имена, указанные в сказке, являются полученными при крещении в православную веру (что происходило почти всегда в младенчестве) русскими и греческими христианскими именами.
Деревень Северный конец было несколько — такой вывод позволяет сделать тот факт, что это название встречается в сказке несколько раз после совершенно различных деревень. Факт, что ревизия возвращалась по несколько раз в одну и ту же деревню, а в другие вовсе нет, представляется сомнительным.
Деревни Южный конец Святнаволока еще не существовало, но была т. н. Святнаволоцкая волость.
Деревня Гора — возможно, отдельная деревня, либо — часть Святнаволока (Гора-Святнаволок, упоминается в метрических книгах).
Кроме этого, в данной ревизской сказке имеется информация по другим деревням Семчезерского, Линдозерского погостов и Лумборецкой трети.
--- ========== Ищу Бароны Спенглер и иже с ними,
Олон.губ - Воскресенские, Судаковы, Каменевы, Мошниковы,... Волог.губ - Чупрус - Вологда, Денежкины, Серебряковы - Грязовецкий, Макарьевы - Белозерский | | Лайк (1) |
| askar Участник
Казакстан Сообщений: 93 На сайте с 2005 г. Рейтинг: 35 | Наверх ##
17 сентября 2015 13:55 Откуда фотографии, было бы интересно узнать... | | |
17 сентября 2015 23:09 Фотографии взяты из личного архива одного из потомков карельских переселенцев, проживающих на данный момент в Финляндии. --- Ищу Матвеевых из Карелии (Олонецкая губерния, Мяндусельгская волость, Святнаволок - Mantyselka, Pyhaniemi) | | |
| askar Участник
Казакстан Сообщений: 93 На сайте с 2005 г. Рейтинг: 35 | Наверх ##
26 сентября 2015 9:10 Дочь купца Буторина, про которого пишет Kosti Pamilo. (sa-фото 97342). Напоминает тетеньку с фотографии SpaceAVM.
 --- Никого не ищу, всех давно нашел | | |
27 сентября 2015 11:07 Да, действительно! Как я понимаю, все Буторины имели характерный разрез глаз.
По моей информации, по крайней мере одна из Буториных жила в Юстозере. --- Ищу Матвеевых из Карелии (Олонецкая губерния, Мяндусельгская волость, Святнаволок - Mantyselka, Pyhaniemi) | | |
27 сентября 2015 11:15 --- Ищу Матвеевых из Карелии (Олонецкая губерния, Мяндусельгская волость, Святнаволок - Mantyselka, Pyhaniemi) | | |
|
данные предоставлены SpaceAVM